Koken met Fannetiek: Birthday Apple Crumble

Koken met Fannetiek: Birthday Apple Crumble

Hi, this is your birthday girl speaking! Ik ben vandaag jarig en blaas 32 kaarsjes uit. OMG 32 jaar. Trillend op mijn benen enzo.

En omdat birthday calories niet tellen heb ik vandaag een heel fijn, makkelijk en héel erg lekker not-so-healthy-taartje voor je. Tevens de favoriet van mister F. en het enige wat ik mag maken in de keuken. Ik heb deze Apple Crumble gemasterd tijdens onze late night diners gedurende de Ramadan, maar maak ‘m nog steeds regelmatig.

Main ingredient? Love!

Wat heb je nodig voor de Apple Crumble (voor 6 personen):

4 grote appels
150 g bloem (speltmeel kan ook)
75 g suiker
100 g koude roomboter
1 el bruine suiker
flinke snuf zout
kaneel

ovenschaal (middelgroot)
calorieloze bakspray

Hoe maak je de Apple Crumble:

Voorverwarm de oven op 200 graden. Snijd dan de appels in kleine blokjes en zet weg in een kom. Als je wil kun je de appels eerst schillen, ik vind ze echter lekkerder met schil.

Strooi de eetlepel bruine suiker over de stukjes appel samen met de kaneel (naar smaak) en meng goed door.

Tip: besprenkel de stukjes appel met wat citroensap voor een frisse smaak

Strooi in een andere kom de bloem, het zout en de suiker en hussel kort door elkaar. Doe hier de roomboter in blokjes bij en meng dit voorzichtig door het meel. Het beste kun je een vork gebruiken. Blijf rondscheppen tot er een ietwat zanderig deeg (crumble dus) ontstaat en het meel goed met de boter is vermengd. Let op: niet te lang mixen, er moeten ‘kruimels’ ontstaan.

Doe de appelmix in de ingesprayde ovenschaal en druk goed aan zodat de crumble niet door de appels heen valt. Strooi daarover de crumble. Zorg ervoor dat er overal evenveel crumble ligt en zet de ovenschaal in de oven. Na circa 30 minuten is de Apple Crumble klaar.

Goed laten afkoelen buiten de oven en smullen maar!

(ook heel lekker met vanille ijs en slagroom)

Bewaar de Apple crumble maximaal twee dagen in de koelkast. Invriezen zou ik niet doen. Daar issie ook veel te lekker voor!

Variatie tip: In plaats van appel crumble kun je ook peach-mango-crumble maken, gebruik dan stukjes geschilde perzik en mango in plaats van appel (samen ca 400 g).


Macro’s: deze apple crumble is voor zes personen en bevat per stuk (als je de Apple crumble dus deelt in zes stukken) zo’n 300 kcal, waarvan 10 g vet, 51 g carbs en 3 g eiwit.

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone