Koken met Fannetiek: bananenbrood

Koken met Fannetiek: bananenbrood

Love is in the air! Vandaag is het Valentijnsdag en ik heb een super romantisch recept: bananenbrood. That’s a lie. Het recept heeft niets met romantiek te maken, maar als je het met heel veel liefde maakt komt het zeker in de buurt. Belangrijker is dat dit bananenbrood amper vet en geen suiker bevat en het een fijn en verantwoord tussendoortje is. Op internet circuleren volgens mij inmiddels ruim duizend recepten voor bananenbrood, maar dit is écht de lekkerste (ik maak deze cake overigens elke week – Lief is fan – so I’m a pro).

Wat heb je nodig voor een bananenbrood:

  • 3 bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 1 heel ei
  • 2 eiwitten
  • 100 gram boekweitmeel (of kokosmeel of amandelmeel of.. )
  • 50 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Handje ongezouten en ongebrande noten naar keuze (ik gebruik meestal alleen walnoten)
  • 1 snufje zout
  • 1 cakeblik (ingevet met kokosolie of ingesprayd met PAM spray)

Hoe maak je het:

Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Neem de cutter (of blender) en verpulver eerst de havermout tot een wat fijner meel. Zet dit even weg. Gooi nu de dadels in de blender/cutter en voeg dan de stukjes banaan (handigste is om een banaan per keer (in stukjes dus) toe te voegen – beetje afhankelijk van hoe groot en krachtig je blender is). Blend it baby! Zodra je een mooi glad beslag hebt, voeg je de andere stukjes banaan toe net zo lang tot alle bananen in het beslag zitten. Klop in een andere kom de eit(wit)jes even door elkaar en mix dit door het beslag. Voeg dan het boekweitmeel, de havermout, het bakpoeder en tot slot een snufje zout toe. Even goed door elkaar mengen en je beslag is (bijna) klaar! Want, vergeet de walnoten niet! Neem een handje en gooi dit bij het beslag. Roer het nog heel even door elkaar en dan is het cakebeslag echt klaar. Giet dit in het ingevette cakeblik en leg als decoratie nog wat hele walnoten in een rijtje op de cake. Hop, de oven in (40-45 minuten) en ping: klaar is de cake! Prik even met een satéprikker (of breinaald – serieus, dat deed mijn oma vroeger!) in de cake: komt de prikker er schoon uit, dan is ‘ie ready to serve.

Happy Valentine’s Day & eetsmakelijk :)

1 plak bananenbrood (50 gram) bevat 93 kcal, 13,5 g koolhydraten, 3,1 g eiwit en 1 g vet.

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone