Koken met Fannetiek: kwarkbrood

Koken met Fannetiek: kwarkbrood

Op Instagram zijn een hoop gezonde recepten te vinden. Vaak zap ik er langs, klik ik op het hartje en scroll ik verder door de foto’s. Vind ik leuk maar te moeilijk, kost me te veel tijd of lust ik niet. Tot ik dit recept tegenkwam (van @Zaripha). Ik denk dat ik er eerst een minuut naar heb gestaard tot ik bijna begon te kwijlen. Geen grap. Ik bladerde paniekerig door de comments onder de foto, naarstig op zoek naar het recept. Tot ik bij een andere foto van Zaripha (van ditzelfde meesterwerk) ineens de ingrediënten zag. BAM! Got it! Dezelfde avond (bijna dezelfde minuut eigenlijk) stond ik in de keuken. Dames en heren; kwarkbrood (of liever #quarkbread als we het Instagramwaardig willen houden). Het is simpel, snel, onwijs lekker en bovendien (net als bananenbrood) gezond. Geen suiker, amper vet, alleen maar fijne ingrediënten. Met andere woorden: vrij geniaal. Komt ‘ie!

Wat heb je nodig voor #Quarkbrood:

gebruik of 100 g boekweitmeel en 150 g tarwebloem
of 250 g speltmeel
250 g magere kwark (of vetvrije Griekse yoghurt)
1 ei
1 banaan
1 tl bakpoeder
1 snufje zout

1 appel (geschild en in stukjes)
1 snufje kaneel
1 handje ongezouten noten
PAM spray (of kokosolie)
1 cakeblik

Hoe maak je het kwarkbrood:
Heel simpel. Echt. Leg de stukjes appel en de nootjes even apart. Mix dan de droge ingrediënten door elkaar. Doe hetzelfde met de natte ingrediënten (tip: mix de kwark, de bananenstukjes en het ei even goed door elkaar tot een glad beslagje). Meng dan de natte en droge mixjes door elkaar (het wordt een best ‘taai’ beslag). Door dit beslag kun je  de stukjes appel met kaneel en nootjes roeren. Maar, ik weet zeker dat het ook heel lekker is met cranberries, frambozen, blue berries, gedroogd fruit, you name it, alles kan er in! Als je beslag klaar is, kan het in een ingesprayd (of ingevet) cakeblik. Ik gebruik altijd calorieloze PAM spray. Mocht je nu geen spray hebben, maar ook geen vet willen gebruiken, giet het beslag dan in een met bakpapier bekleed cakeblik. Heb je het er zo uit. Tip van de dag! Hop, even de oven in op 200 graden (voorverwarmen niet nodig) en na zo’n 45 minuten heb je een masterpiece yourself. Kwarkbrood!

(1 plak van 50 gram bevat zo’n 95 kcal, 15 g koolhydraten, 4 g eiwit en slechts 1,5 g vet).

Dit is het kwarkbrood van Zaripha #kwijl

Dit is het kwarkbrood van Zaripha #kwijl

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone