#ExpeditieRamadan

#ExpeditieRamadan

De Ramadan begint vandaag. En ik doe mee!

Daarom heet ik je bij deze van harte welkom bij mijn nieuwe serie: #ExpeditieRamadan.

Vastenmaand

Eerst even wat info. De Ramadan is de Islamitische vastenmaand. Van zonsopkomst (+/- 3:30 AM) tot zonsondergang (+/- 22:00 PM) mag er niet gedronken en niet gegeten worden. Daarnaast dient een Moslim zich tijdens de Ramadan te gedragen in de breedste zin van het woord. Immers, de Profeet (vzmh) heeft gezegd:

“God heeft geen enkele behoefte aan mensen die zich op leugens beroepen tijdens hun zaken en vervolgens afstand doen van eten en drinken.”

Vasten houdt dus niet alleen in dat men tijdelijk afstand doet van eten en drinken. Het heeft namelijk geen waarde als men vast maar tegelijkertijd liegt, scheldt, of zich op welke manier dan ook niet gedraagt. Met andere woorden, de Ramadan is een algehele onthouding van de genotsmiddelen des levens voor de duur van een maand, en tijdens die periode streeft men naar het bereiken van een pure en serene gemoedstoestand.

Alle religies en levensovertuigingen kennen overigens een soort van vasten. Moslims, christenen, joden, hindoestanen, boeddhisten en zelfs sporters (als je sporten een religie mag noemen ;)). Want, wat dacht je van intermittent fasting..?

In deze serie ga ik niet verder in op de redenen van het vasten. Dat laat ik aan de theologen over.

Ik beperk mij tot het effect van het vasten.

Fannetiek doet mee

Yes, ik doe mee aan de Ramadan. En wel om de volgende twee voor mij belangrijke redenen.

Allereerst wil ik er achter komen wat het effect van de Ramadan – en dus vasten – is op een mens, een sporter, een werkende vrouw met een actief dagelijks leven. Op mij dus. Zowel lichamelijk maar ook geestelijk.

Kan, en bezit ik de discipline om mij te houden aan deze regels, waar loop ik tegenaan, wat doet het met mijn lichaam, mijn geest, ga ik anders tegen zaken aankijken en, wat is het nut van vasten?

Ten tweede: mijn man is praktiserend moslim en ik wil weten wat het is dat hij (en zijn, en dus mijn familie) beleeft en ondergaat. Op deze manier kan ik hem steunen. Hij met zijn houvast in zijn geloof, ik met mijn ervaringen van deze expeditie.

In een wekelijkse vlog houd ik jou vanaf vandaag de komende maand op de hoogte van deze reis, deze zoektocht: #ExpeditieRamadan.

Mijn #ExpeditieRamadan

Let op, hier komt mijn planning.

Iedere maandag verschijnt er een nieuwe weekvlog op mijn Youtube kanaal waarin je mee kunt kijken naar hoe mijn vastenweek verliep.

Ik ga op zoek naar de feiten en de fabels over vasten, ik interview andere deelnemers van de Ramadan, en beloof een zo eerlijk en helder mogelijk beeld te schetsen van mijn persoonlijke ervaringen, struggles en gedachten tijdens de Ramadan.

Mijn dagelijkse werk en activiteiten zet ik zo goed als kan voort in deze periode, ik ben dan ook erg benieuwd in hoeverre dit lukt. Want kun je tijdens deze vastenmaand wel ‘zo gewoon mogelijk’ blijven leven? En zo niet, wat moet ik dan aanpassen? Ik wil weten waar ik tegen aan loop, ik wil weten of ik dit kan.

Om mijn #ExpeditieRamadan wat meer structuur te geven, houd ik mijn zoektocht aan tegen mijn 3G’s: Gezond, Gelukkig en in Good Shape:

Is (intermittent) vasten Gezond voor je?

Gezondheid staat voor mij altijd voorop, in welke situatie dan ook. En zeker bij een vastenperiode voor de duur van een hele maand zoals de Ramadan. Om dat goed vast te stellen heb ik deze week een uitgebreid bloedonderzoek laten doen, en is mijn algehele bloedbeeld getest als ook de functies van de vitale organen. Alles was perfect in orde.

Meteen na de Ramadan doe ik dit weer en houd ik de twee uitslagen naast elkaar. Is er iets veranderd? We gaan het zien.

Maakt (intermittent) vasten Gelukkig(er)?

Mijn humeur is de aankomende maand de barometer voor mijn geluk. Ik zal iedere dag een cijfer geven, van 1 (heel ongelukkig) tot aan 10 (helemaal happy) en ik zal proberen mijn gevoel zo goed mogelijk te omschrijven en in beeld te brengen. Wat ga ik ervan merken, en wat merkt mijn omgeving ervan? Spannend (en alvast sorry als ik chagrijnig ben).

Welk effect heeft (intermittent) vasten op mijn Good shape?

Tja. Wat doet de Ramadan en het intermittent vasten met mijn shape? Kan ik überhaupt blijven trainen, en in welke mate? En als ik dan eenmaal mag eten na zonsondergang, wat eet ik dan? Meten is weten, en ik heb voor de Ramadan mijn gewicht genoteerd en cm’s opgemeten. Na de Ramadan doe ik dit weer. Iets met zoek de verschillen. Zal het veel verschil maken, of zal het meevallen? Stay tuned.

Don’t try this at home

Vasten in de zomer, met deze temperaturen en de duur van deze vastenmaand vereist een topconditie en ijzeren discipline.

Om die redenen zijn ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, reizigers en zieke of zwakke mensen uitgesloten en gevrijwaard van deelneming aan de Ramadan.

Ikzelf ben natuurlijk overtuigd van mijn topconditie, maar dat is slechts een aanname. De komende maand wordt duidelijk of dat echt zo is. Ik heb er veel zin, maar moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik het ook erg spannend vind. Ik weet echter waar ik het voor doe.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar hoe mijn 3G’s in verhouding staan tot mijn #ExpeditieRamadan, maar nog meer ben ik benieuwd naar wat het doet met mijn mindset. Verandert mijn lichaam, maar verandert mijn geest ook? Hoe kijk ik na mijn reis aan tegen de vanzelfsprekendheden in mijn leven. #ourworldofplenty

‘Ramadan Kareem’

De aankomende maand kun je zoals gezegd iedere maandag een nieuwe vlog verwachten op mijn YouTube kanaal. Aanstaande maandag trap ik trouwens af met de eerste 100 uur van mijn #ExpeditieRamadan. Die eerste dagen zullen vast en zeker het moeilijkste zijn, zeker als ik kijk naar de weersverwachting. Weer wat anders dan Fannetiek de zomer in.

Verder beloof ik eerlijk te zijn, en niet te smokkelen buiten beeld. Daarin heb je mijn woord. Ook als het te zwaar blijkt, of ik het om andere redenen niet kan volbrengen, zal ik dit uiteraard aangeven.

Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand in haar omgeving die mee doet aan de Ramadan. Zo niet, dan ken je er nu een. Le moi. Ga ik het halen?

Ik wens iedereen die mee doet een gezegende Ramadan toe, en mezelf wens ik ook veel sterkte. Laat die hittegolf nog maar heel even zitten, thanks.

Benieuwd naar hoe mijn #ExpeditieRamadan verloopt? Subscribe dan nu op mijn YouTube kanaal en tune iedere maandag in voor een nieuwe aflevering van mijn zoektocht en reis in het intermittent vasten.

‘Ramadan Kareem’

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone