Koken met Fannetiek: Healthy coffee cheesecake

Koken met Fannetiek: Healthy coffee cheesecake

Excuses voor iedereen die in contestprep is (inclusief ik), maar ik heb cheesecake gemaakt. Een healthy Coffee Cheesecake. Waarom? Dat is een domme vraag. Omdat cheesecake cheesecake is, en koffie, well. Koffie :)

Uiteraard is deze healthy cheesecake ook zonder de koffie te maken, maar waarom zou je dat doen? Ok, genoeg gepraat. Let’s go:

Wat heb je nodig voor de Healthy Coffee Cheesecake bodem:

90 g tarwebloem (speltmeel kan ook)
25 g pure cacaopoeder
1 eiwit
50 g palmsuiker
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
30g kokosolie (roomboter gaat ook heel goed :)
3 el agave siroop
2 tl vanille-extract / vanille suiker
PAM Spray

Wat heb je nodig voor de Healthy Coffee Cheesecake vulling:

400 g magere kwark
75 g 0% vet Griekse yoghurt
2 hele eieren
2 el verse koffie (of 3 el als je een cafeïne-addict bent)
1 el vanillesuiker
3 el agavesiroop
20 g maïzena (allesbinder kan ook begreep ik van mensen die er meer verstand van hebben)

Hoe maak je de Healthy Coffee Cheesecake:

Begin met de Chocolate Cookie Dough Cheesecake bodem. Verwarm  de oven voor op 200 graden.
Spray een medium ovenbestendige schaal (ca 20-24 cm) goed in met PAM. Zeef de bloem en cacao in een mengkom. Voeg dan de suiker, het bakpoeder en het zout toe en zet even apart.

Smelt de boter in een pannetje. Haal van het vuur en voeg de agavesiroop en vanille toe. Giet dit in de kom met bloem en roer het eiwit hier meteen ook even doorheen tot je een mooi  koekjesdeeg hebt (het wordt een beetje een deegbal).

Verdeel dan het deeg in de ovenschaal en zorg dat het deeg aan de zijkanten net wat hoger zijn (druk het deeg plat). Bak de bodem in circa 10-15 minuten (half)gaar of tot de randen beginnen te krullen. Laat volledig afkoelen.

Voor de Healthy Coffee Cheesecake Vulling:

Verwarm de oven weer voor op 200 graden. In een keukenmachine of blender mix je de kwark en de yoghurt tot een gladde massa. Er mogen geen klontjes achterblijven. Voeg dan de eieren, koffie, vanille, agavesiroop en maïzena toe en mix dit nog een minuutje. Schraap even goed langs de zijkanten met een lepel tot alles door elkaar zit en je een gladde vulling voor je cheesecake hebt. Giet dan de vulling bovenop de afgekoelde bodem en bak in zo’n 30 minuten af. Houd de cake ondertussen in de gaten gezien niet alle ovens hetzelfde zijn.

Zodra de cheesecake klaar is kan het midden nog wat vochtig (jelly) zijn, maar dat is niet erg; zie je straks niets meer van. Pas alleen even op met de cheesecake uit de oven tillen.

Laat de cake volledig afkoelen vóór je ‘m in de koelkast zet. Eet ‘m koud! Deze cake is zo’n drie dagen houdbaar in de koelkast.

Enjoy!

Niet schrikken maar de hele cheesecake bevat zo’n 1700 kcal. De cheesecake van de Starbucks bevat het tiendubbele.

Je kunt ‘m in een keer opeten (op eigen risico), maar je kunt ‘m ook opsnijden in 10 stukken. Dat zou mijn advies zijn.
Per stuk bestaat de cake dan uit 170 kcal, waarvan 21 g koolhydraten, 10 g eiwit en 5 g vet.