Getest: Nike Free 5.0 TR Fit 5 Metallic

Getest: Nike Free 5.0 TR Fit 5 Metallic

Zo. Dat hebben we ook weer gehad, kerst. Iedereen alles overleefd? Veel gains gemaakt?

Ik zal jullie de komende PrepPret op de hoogte brengen over mijn kerst, al zal die niet veel verschillen van de jouwe. En nu! Op naar het nieuwe jaar. Nog precies vier (ok, drie en een half) dagen en dan is het jaar voorbij en beginnen we aan een nieuw jaar. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen, a new you (blabla) en vanaf nu ook: new shoes! Ik testte, op de valreep, de nieuwe Nike Free 5.0 TR Fit Metallics en neem ze gewoon mee het nieuwe jaar in.

Ik geloof overigens niet zo in goede voornemens en zeker niet als het gaat om sporten en gewicht verliezen. Als je een nieuw jaar nodig hebt om ‘nu echt te beginnen’, dan gaat er ergens iets niet goed. Daarover later meer. Desalniettemin vind ik het mega tof als je dat dus wel gaat doen en hoop ik heel erg dat je het ook gaat volhouden. Hier op Fannetiek.nl krijg je vast en zeker tips om jouw fit journey leuker te maken, beter te maken en dat begint met deze blog, want ik denk dat je – samen met je nieuwe doelen – best wel nieuwe schoenen kunt gebruiken.

Nike Free 5.0 TR Fit 5 Metallic
Ik train zo lang ik me kan herinneren al op Nike Free’s. Ik begon met de FlyKnits, en worked my way up naar de TR 5. En van die laatste is nu een nieuwe Metallic collectie uitgebracht. Het oog wil ook wat weet Nike, en de schoen komt in drie standaard kleuren (zwart, lagune en violet). Uiteraard is deze ook helemaal te customizen met de Nike iD. Ik heb overigens de zwarte. Met zilver metallic. En ze shinen. Zelfs als ik ze niet aan heb. Maar dat terzijde.

Het verhaal van Nike Free
Altijd leuk, wat achtergrond informatie. Toen drie van de meest innovatieve en creatieve werknemers van Nike hoorden dat Stanford-atleten blootsvoets trainden op de golfbaan van de universiteit, ontwikkelden zij een schoen die natuurlijk en gewichtloos aanvoelt, alsof je op blote voeten loopt. In 2002 deden ze onderzoek onder een groep mannen en vrouwen. Ze plakten inlegzolen met drukmeters onder hun voeten en gebruikten high-speed camera’s om de bewegende beelden van de voet vast te leggen. Acht jaar lang bestudeerde het team de biomechanica van hardlopen zonder schoenen. Dit leverde een kennis op van de natuurlijke landingshoek van de voet, de drukverdeling en de positie van de tenen. Hierdoor konden Nike designers van binnenuit een bijzondere en flexibele hardloopschoen ontwikkelen, et voila; dat werd de Nike Free.

Even wat specs
De Nike Free 5.0 TR Fit 5 Metallic trainingsschoen is geschikt voor cardio, krachttraining (ah yeah!) en andere work-outs in de sportschool. De ultraflexibele middenzool en het lichtgewicht mesh bovenwerk zijn ontworpen voor specifieke trainingsbewegingen.

Natuurlijke flexibiliteit
Er zijn nieuwe zeshoekige flex-groeven uitgesneden in de middenzool om zes verschillende flex-punten te creëren. Hierdoor beweegt je voet nog natuurlijker.

Stevige aansluiting
Voorgevormd foam sluit aan op je hiel en houdt je voet stevig op het voetbed.

Dynamische ondersteuning
Flywire kabels rondom je voet zorgen voor ondersteuning en stabiliteit voor snelle bewegingen en wendingen.

Meer voordelen

  • Het lichtgewicht mesh bovenwerk bestaat uit verschillende texturen voor ventilatie en trainingsspecifieke ondersteuning
  • Ingespoten middenzoolunit voor ultralichtgewicht demping
  • Strategisch geplaatste rubberen pods op de hak, teen en zijkanten voor duurzaamheid en grip
  • 8 mm verschil tussen hak en voorvoet

En wat vind ik ervan
Ja nou, ik ben sowieso heul erg blij als er nieuwe Nike Free’s aan m’n voetjes zitten. En ook deze versie vind ik net weer wat verbeterd op bepaalde punten ten opzichte van deze Nike Free’s die ik eerder reviewde. Zo is het voorgevormde foam bij de hiel fijn bij squats en deadlifts en geeft het, ondanks dat het wellicht geen blote voeten zijn, genoeg steun en tegelijkertijd niet te veel demping. Voor mij is het erg belangrijk dat een schoen zich vormt om mijn voet en niet schuift, te lost zit of juist te strak en dat zit bij de Nike Free 5.0 TR Fit Metallics goed.

Wat ik ook een verbeterpunt vind, en dat is misschien heel suf, maar de veters! Ik haat het als tijdens het trainen mijn veters los gaan, en ik vond dat dat bij de oude Nike Free’s best vaak gebeurde. En ja, ik kan echt wel mijn veters strikken.

Het afzetten van je voet bij verschillende oefeningen gaat makkelijk(er), en doordat er zo veel aandacht is besteed aan het nabootsen van blote voeten geeft de schoen voldoende steun bij heavy lifting. En daar draait het voor mij uiteindelijk om. Het Metallic design springt ook lekker in het oog en maakt de schoen opvallend maar niet schreeuwerig.

Nike, you did good. :)

Meer weten of zelf even rondkijken? Check dan de Holiday Guide van Nike.