REVIEW: Nike MetCon 1

REVIEW: Nike MetCon 1

De afgelopen paar weken trainde ik vaak op blote voeten. Meer contact, een betere houding en het was buiten ook gewoon 35+ graden wat ik een hele legitieme reden vond om mijn sportschoenen thuis te laten. Note to self: do not drop the weights. Dat ging allemaal hartstikke goed tot ik vorige week thuiskwam en er een pakketje van Nike op de stoep stond. Met daarin: gloedjenieuwe Nike MetCons 1.

Ja en dan ga je dus niet op blote voeten naar de gym. Dat is hetzelfde als een Lamborghini kopen en met de fiets naar je werk gaan. Doe je niet. En dus trok ik de Nike MetCons aan, pakte ik mijn sporttas en testte ik ze direct uit. Hieronder mijn verslag waarin ik ben uitgegaan van de omschrijving zoals Nike deze geeft over de MetCon op hun website.

imageNike zegt: De Nike Metcon 1 is speciaal ontworpen voor bewegingen op topsnelheid onder de intense omstandigheden van cross-training. Til, spring, klim en race met de ultieme pasvorm die stabiliteit, flexibiliteit, ondersteuning en duurzaamheid combineert voor de meest intense workouts.

Ik: Ja dat is tof voor CrossFitters. En dat ben ik niet. Ik ben een krachtsporter pur sang en de enige keer dat ik ‘kipping’ en ‘push jerk’ gebruik is een heel andere context. Uiteraard zoek ik wel hetzelfde in een schoen als wat Nike mij belooft: stabiliteit, flexibiliteit, ondersteuning en duurzaamheid en yes mijn workouts zijn intens. Dus: approved.

image3Nike zegt:  Minimale overgang van hak naar teen voor stabiliteit bij het tillen, hardlopen en springen
Ik: klopt, en dat voel je. Je wil minimale demping hebben bij o.a. het squatten (blote voeten dus) en met de Metcon 1 heb ik geen verlies van stabiliteit.

image4Nike zegt:  Door de flex-groeven kun je je natuurlijker bewegen.
Ik: Ja en het ziet er dope uit wel. De schoen is iets minder flexibel dan bijvoorbeeld de Nike Free die ik eerder voor je testte, maar ondanks het iets stuggere gevoel heb je alsnog genoeg ruimte om je voet goed te kunnen afwikkelen. De Nike MetCon 1 gaf mij een stabieler gevoel dan de Nike Free, en dan is het logisch dat het een iets stuggere schoen is.

image5Nike zegt:  Duurzaam materiaal op de zijkant voor flexibele bescherming. Licht en stabiel voor intense trainingen.
Ik: Het is heel simpel, ik ben als fanatieke krachtssporter erg blij met deze vooral stabiele en lichtgewichte trainingsschoen. Vooral bij het squatten en deadlifts merk ik dat ik erg stabiel sta en dat ik niet wiebel met hak of teen. Daar heb ik nog wel eens een handje (of voetje) van en dat staat mijn kracht in de weg.

Als je op zoek bent naar een alternatief voor blote voeten is de Nike MetCon 1 een perfecte schoen. Ik ben geen hardloper noch CrossFitter en de meest snelle beweging die ik maak tijdens mijn training is mijn swing onder de bench (nee maar echt, ik ben heel soepel). Daarom weet ik niet hoe de schoen het doet tijdens andere trainingen, maar ik denk dat als je snel zwikvoetjes hebt, of gewoon op zoek bent naar een stabiele maar toch lichte schoen, je met de Nike MetCon 1 erg goed uit de voeten kunt.

Niet alleen zit de schoen gewoon goed (voor krachttraining), hij ziet er hip en happening uit en het oog – mijn oog – wil ook wat. Ik heb de roze-grijze Nike MetCon, maar de schoen is in meerdere kleuren verkrijgbaar vanaf € 130,- via o.a. Nike.com