Don't be that fitchick

Don’t be that fitchick

Ah yes de fitness douche. En nee niet de douche-in-de-badkamer-douche, maar een douchebag. Een fitness douche in dit geval.

Ik kwam dit artikel tegen en moest er wel om lachen. Er zit een – naar mijn mening – vrij grote kern van waarheid in en ik dacht, als ik het leuk vind, dan vind jij het misschien ook wel leuk. Read on my fitfriends, read on.


Want je leeft een super healthy fitlife, misschien ben je wel wedstrijdatlete (of een wannabe) of gewoon een enorme fan van de gym. Wat de reden ook is, je bent intens trots op je doorzettingsvermogen, het behalen van je doelen en je summerbody – ínclusief abs. Tof. We staan er echter niet altijd bij stil hoe wij overkomen op anderen, en yup ik tel mezelf gewoon mee. Daarom hieronder een aantal tekenen van wat ons misschien wel fitness douches maakt en wat we er aan kunnen doen.

spoiled-brat
Oordeel niet over iemand die niet dezelfde lifestyle aanhangt
Misschien meteen wel de beste tip. Oordeel niet over anderen die geen havermout eten, niet vijf keer per week naar de gym gaan en hier ook gewoon geen zin in hebben of de tijd voor willen (of kunnen!) maken. Oordeel sowieso niet over anderen voordat je het hele verhaal kent en respecteer iedereens keuze om te doen wat hij doet op de manier waarop hij dit doet. Beste.

1vchjtmesh20unt8s94pfxoeq_500x265x28
Stop met schreeuwen om aandacht
Zodra iemand mega fan is van iets (of iemand – Harvey, hi) zal hij of zij dit niet onder stoelen of banken steken en dat hóeft ook niet. Besef echter dat niet iedereen zit te wachten op weer een foto van jouw ontbijt, dan een gymselfie, dan weer een van je bicep, en repeat. Daar is social media voor, dat begrijp ik maar je kunt het ook overdrijven. Ik zie wel eens posts voorbij komen die beter passen in een heel andere sector dan in de fitnesswereld. Maar ik bemoei niet. Hoe dan ook, het is jouw lichaam en het zijn jouw foto’s maar besef dat het online staat. Voor de hele wereld te zien. Jij kunt dan misschien heel trots zijn, je weet nooit wie er mee kijkt. Daarnaast vind ik dat hoe meer herrie iemand schopt, des te meer onzekerheid dit uitstraalt. Insecurity is loud, confidence is silent. Be proud maar don’t push it.
14018e224a5ced648b98a4888b59f8ff

KoQhrNZ1
Verbeter jezelf
Want die hashtag #debesteversievanjezelf (tenzij je een asshole bent) is helemaal zo gek niet. Probeer je te focussen op jezelf en je eigen progressie in plaats van je iedere dag druk te maken hoe een ander het doet. Die ander heeft misschien wel hele andere doelen dan jij en een competatieve blik in je ogen bij álles wat je doet maakt je minder tof.

anigif_enhanced-buzz-19864-1326298143-1

Ga er niet vanuit dat iedereen op jouw advies zit te wachten
Want ja, als je eenmaal enthousiast bent over iets dan wil je graag je mening en advies delen. Ik ben er lang geleden mee opgehouden om mensen ongevraagd van advies te voorzien (zowel binnen als buiten de gym), lekker rustig. Jouw advies kan hartstikke goed bedoeld zijn, voor een ander kan het overkomen als bemoeizuchtig en misschien wel als kritiek waar diegene helemaal niet om heeft gevraagd. Mocht je nu echt iemand zijn rug zien breken met de oefening die hij of zij uitvoert, dan kun je het natuurlijk altijd proberen.

tumblr_nopu0iQ2CB1tb9t27o1_400
Support een ander
Als diegene hard werkt aan zijn of haar doelen, support diegene dan. Wat dat doel ook is. Want ook al wens jij niet dezelfde fysiek, wil jij niet op het podium staan en wil jij geen boulder shoulders of monster quads (en heb jij gewoon hele andere doelen) support diegene dan in zijn of haar dromen zoals zij dat bij jou doen. Mocht het nou te snel gaan allemaal, lees dan punt 1 nogmaals. Daar begint en eindigt veel mee.

untitled

Be proud
Op jezelf ja. Veel fitchicks (en -guys ook heus wel) zijn zo enorm gefocust op hun (soms onzichtbare en vaak helemaal niet aanwezige) tekortkomingen dat ze dit onbewust doorgeven aan een ander. Het is tof als we elkaar kunnen motiveren en inspireren en dat gebeurt (online) volop. Echter maak ik me zorgen om de vele (hele jonge) meiden die elkaar gek maken met hun zogenaamde ‘probleemzones’ (knobbelknieen, zadeltassen, muffintops – you name it, ze hebben het allemaal) en hier luid over praten op verschillende social media. Ik zag laatst een foto voorbij komen van iemand met rockhard abs die klaagde over een ‘foodbaby’ en ‘dat ze toch echt iets te veel gegeten had’ ‘omg I need to get my extra cardio in’. Fuck dat. Je geeft een verkeerd voorbeeld en maakt andere meiden alleen maar onzeker(der). Be happy, be proud en share díe gedachte online in plaats van je druk te maken om vet wat je niet hebt (en wat je heus wel weet). Daarnaast is een gezonde relatie met jeselfie en je body én je leven niet geheel onbelangrijk.lioveDoe normaal in de gym
Respecteer de huisregels. Re-rack je weights. En niet zo:

 

YfZVuKs


En dan nog dit: ik ontving een heleboel mega toffe en enthousiaste reacties op de vraag of ik een training met meselfie moest verloten. Thanks daarvoor! Omdat het zo veel reacties waren en ik eigenlijk niemand wil teleurstellen, ben ik achter de schermen bezig met het organiseren van een FannTalk dag(en). Elkaar ontmoeten, mij ontmoeten (oh-ehm-gee), samen trainen, tips & trics, koffie drinken en alle vragen stellen die je hebt. Een soort Vragenrubriek van Fannetiek maar dan live. Yay or nay? Stay tuned!