Fannetiek & CrossFit

Fannetiek & CrossFit

Pas nadat ik op de button ‘inschrijven’ had geklikt besefte ik wat ik zojuist had gedaan. Mijn impulsieve hoofd en ik hadden me ingeschreven voor een les CrossFit. En toen werd ik bang. Want CrossFit is heftig. Heel heftig. Althans, als ik alle verhalen moest geloven. Een beetje klooien met gewichten kan ik wel, maar CrossFit? Ben ik daar wel fit genoeg voor?

Vorig weekend was het zo ver. De opening van CrossFit Den Bosch, de eerste box die echt in mijn buurt zit, én waar ik toevallig de eigenaar van kende. Dat maakte het iets draaglijker, ik was in ieder geval in goede handen. De box in Den Bosch is van Wijnand Lamboo, personal trainer en CrossFit Coach. Hij maakte in 2010 voor het eerst kennis met CrossFit en was na zijn eerste WOD verkocht: ‘ De box waar ik binnen stapte was letterlijk een speeltuin voor volwassen. Mijn eerste WOD was uitputtend, maar gaf zo veel voldoening dat ik voelde dat dit de toekomst is voor effectief trainen, voor welk doel dan ook.”

Wijnand Lamboo

Wijnand Lamboo

Ik was nog niet helemaal overtuigd, en dacht vooral aan doodgaan tijdens de training. Dat zou wat zijn, 100 kg deadlift is geen probleem, maar een les CrossFit zou mijn einde betekenen. Dus.

Die twijfels en angsten werden meteen overboord gegooid toen ik de box binnenstapte. Wow. Letterlijk een walhalla voor iedereen die ook maar een beetje om sport geeft. Touwen, kettlebells, rekken, stangen, halters en nog veel meer spullen stonden netjes op een rijtje te wachten. Er was een les bezig en ik besloot aan de zijkant even mee te kijken.

Ze waren bezig met hun WOD (Workout Of the Day) en jazeker, het zag er heftig uit, maar ook heel beheerst. Wijnand staat er naast en stuurt aan waar nodig. Ook de deelnemers supporten elkaar wanneer het zwaar wordt. Je doet het samen, en ook weer niet. Heel tof om te zien. Ik wil ook!

2014-05-10 09.32.12

Om 10.00 uur begint de introductieles. De halters en houten blokken werden opgeborgen. Balen. Dat wilde ik ook doen. Maar wij zouden ons vandaag bezig houden met een AMRAP. As Many Reps As Possible. Yup, ik heb serieus dertig nieuwe woorden geleerd die dag.

Na een introductiepraatje van de coach en een uitleg over de drie oefeningen die in onze AMRAP zitten, mogen we aan de slag.
8 pushups, 10 Wall Balls (alleen dan zonder wall) en 12 situps. Dat is één ronde. En dan zoveel mogelijk rondes in acht minuten.
En geloof me, door mijn trainingen kan ik inmiddels heus wel wat, maar zelfs mijn longen stonden in brand na de vijfde ronde. ‘Nog 1 minuut’, klinkt er door de zaal. F*ck, het was nog niet afgelopen, en hup, daar ging ik weer. Op de een of andere manier word je ontzettend gemotiveerd door die tijdsdruk. En door je buurman die hetzelfde rondje doet, maar voor ligt. Althans, ik wel. Uiteindelijk heb ik zes rondes gehaald, plus nog wat pushups. Damn, dit is dus echt zwaar! Maar het geeft je zo’n mega goed gevoel! Ik was direct fan.

2014-05-10 11.31.12

Na de les legt Wijnand de les structuur uit. Iedereen die begint aan CrossFit dient eerst tien lessen Fundamentals te volgen. Hier leer je de basisoefeningen goed uit te voeren, zodat je daarna veilig aan de WOD’s kunt deelnemen. Hoe vaak je daarna mee wil doen aan een WOD mag je zelf bepalen. De box is (bijna) elke dag open, en zal zodra het ledenbestand oploopt steeds vaker open zijn.

Ik wilde me direct inschrijven, omdat CrossFit me een erg leuke afwisseling lijkt met mijn huidige trainingsschema. Toch leek het me handig eerst te overleggen met mijn trainers. Omdat CrossFit een heel andere manier van training is, wilde ik eerst weten of het überhaupt wel paste naast mijn krachttrainingen. Wijnand was het hier ook mee eens. Hij weet waar ik voor train, en wil mijn doel niet in gevaar brengen.

Eenmaal thuis heb ik mijn coaches meteen gemaild, maar helaas. Op dit moment wordt het afgeraden. Omdat CrossFit mijn spieren erg vermoeit (op een andere manier dan weerstandstraining), zijn ze bang dat dit ten koste gaat van mijn spiergroei, waar ik juist zo hard voor werk op het moment. En om dat proces niet te verstoren, heb ik me er bij neergelegd. Voor nu dan, want ik weet zeker dat ik nog een keer CrossFit wil doen.

Wijnand, thanks voor je les en gefeliciteerd met je schitterende box.

Voor iedereen die in de buurt van Den Bosch woont: Ga.er.heen. Doe het. Probeer het een keer! Aanstaande zaterdag ( (31 mei) is het Open Dag, so what’s your excuse?