Fannetiek's Transformatie rubriek #2

Fannetiek’s Transformatie rubriek #2

Tijd voor de tweede Transformatierubriek van Fannetiek.

Ik kreeg na de eerste versie met Maartje ontzettend veel leuke en bijzondere verhalen toegestuurd. Helaas kan ik niet iedereen terugmailen, maar bij deze: ik bewaar al jullie mailtjes en kies er iedere week eentje uit.
Wil jij jouw verhaal insturen?

Deze week een bekende transformatie. Althans, ik denk dat jullie Christel wel kennen. Komt ‘ie!


Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Christel van der Nol, 30 jaar en op instagram bekend als @fitgirlchris. Ik werk als cost-engineer in de olie- en gasmaatschappij en ben lekker bezig op het gebied van sporten en voeding.

Waarom sta je in deze rubriek?
Omdat ik de afgelopen twee jaar een mooie transformatie heb ondergaan. En ik vind het een enorme eer dat ik die hier kan vertellen. Dat ik mag vertellen over mijn transformatie zie ik echt als een mooie beloning voor het werk en de inspanning die ik de afgelopen twee jaar heb geleverd. Zelf was ik nooit echt bezig met “de transformatie”, ik was meer bezig om gelukkig te zijn en te blijven met wie ik was.

Wat heeft jou doen besluiten: dit kan zo niet langer? Wat (of wie!) is jouw keerpunt geweest?
Twee jaar geleden heb ik besloten om meer aan mezelf en m’n lichaam te werken. Ik was niet per se ongelukkig met mijn lichaam van toen, maar wilde dit wel graag zo houden (lees: niet dikker worden).  Mijn zus was al een tijdje aan het hardlopen en ik zag dat ze daarvan enorm ging stralen. Ze verloor wat gewicht en kon haar hoofd tijdens het hardlopen lekker leegmaken. Dat prikkelde mij.

In november 2012 werd ik op een dag wakker en dacht: ‘Ik ben klaar met mezelf, er moet wat veranderen’. Ik begon met hardlopen, en ging bewust op mijn voeding letten. At ik dingen omdat ik het nodig had, of omdat ik er gewoon “zin in had”? Het was heel confronterend om te merken dat je zoveel dingen onbewust eet. In april 2013 ben ik bij een gym beland waar ik nog steeds train: Elevatorsport in Rotterdam. Hier wordt een parcours uitgezet met verschillende elementen en dit heeft mij écht fit gemaakt. Eigenlijk is elevator een combinatie tussen crossfit, bootcamp en HITT. Zelf noemen ze het crosstraining.

At ik dingen omdat ik het nodig had, of omdat ik er gewoon “zin in had”?

Lang verhaal kort: het hardlopen, het gezonde en bewustere eten en Elevator zorgde ervoor dat ik in anderhalf jaar tijd meer dan 10 kilo afviel. Het lijkt misschien niet veel, maar ik ben 1.60m en dus is er 1/6 van mijn lichaam af! Ik ben niet alleen van buiten getransformeerd, ook van binnen. Stiekem denk ik – als ik achteraf terugkijk – dat ik niet echt van mezelf hield. Super lastig en confronterend! En tuurlijk, er zijn nog steeds dingen die ik zou willen veranderen of verbeteren aan m’n lichaam, maar dat mag, daarvoor zijn we vrouwen. Wel ben ik enorm gelukkig met mezelf en hoe ik er nu uitzie, en ik denk dat ik dat ook uitstraal.

Hoewel ik nog steeds één keer in de week bij Elevator train, heb ik mijn liefde voor sport ergens anders gevonden: en wel bij Crossfit. Sinds vier maanden train ik bij Crossfit Nultien. Momenteel ben ik nog steeds bezig mijn skills te verbeteren. De eerste keer dat ik daar trainde maakte ik een deadlift met 80 kg. Nu, vier maanden later, (dead)lift ik 100 kg. Die progressie vind ik enorm verslavend. Dit klinkt misschien onlogisch voor veel mensen, maar ondertussen kom ik ook weer aan in gewicht. Gelukkig is dat alleen maar spiermassa :)

Wat heeft jouw transformatie voor jou betekend? Wat heeft het jou geleerd?
Voor mij is mijn transformatie echt een eye-opener geweest. Zo kan het dus ook.
Vanaf het begin heb ik alles met ‘gezond boerenverstand’ gedaan, en ik denk serieus dat het ook te maken heeft met een bepaalde mindset. Wat ik wel lastig vind, is dat mensen om eetschema’s en sportschema’s vragen. Ik heb me eigenlijk nooit echt aan een eet- of sportschema gehouden. Wel snap ik dat er ergens een begin moet zijn. Daarom probeer ik (o.a. door mijn Instagram-account) een steuntje in de rug te zijn voor anderen met misschien wel dezelfde struggles als ik ooit had.

Neem kleine stapjes en geniet van het proces

Wat is jouw ultieme tip voor lezers die in eenzelfde situatie zitten?
Als je iets écht wilt, ga er dan voor 100% voor. Stel realistische doelen. Het lichaam dat je nu hebt, is (meestal) het resultaat van de keuzes die jíj maakt. Wil je daar verandering in brengen, dan zal je dus ook zélf iets aan moeten passen. Verwacht niet dat het morgen ineens allemaal anders is, transformaties nemen tijd in beslag. Neem kleine stapjes en geniet van het proces. Natuurlijk zullen er dagen zijn dat het allemaal even tegen zit, dat heeft iedereen. Jouw kracht zit ‘m in de drive om de draad weer op te pakken na een rotperiode. Dat maakt het verschil in resultaat.

O ja! Mij hielp het ook enorm om andere ‘fitties’ te gaan volgen op Instagram. Iedereen heeft weer een ander verhaal en een ander doel. Ik vind het mooi om te zien hoe we elkaar hiermee helpen, motiveren en inspireren.

2015-01-18 17.18.14

2015-01-18 17.18.19

2015-01-18 17.18.26

2015-01-18 17.18.28


Er zijn heel veel manieren om een transformatie te ondergaan. Natuurlijk, van te zwaar naar een gezond gewicht is één, maar wat denk je van (te) dun naar gezond, of van normaal (wat is normaal?) naar (mega)gespierd, of van ziek naar gezond, of – naar een manier hoe met ziekte of handicap – om te gaan.

Ken jij of ben jij iemand die een transformatie heeft ondergaan, op wat voor manier dan ook, en wil jij in Fannetiek’s Transformatie Rubriek om zo anderen te motiveren en inspireren? Dan kan dat.

Mail je naam, leeftijd en in het kort jouw verhaal naar info@fannetiek.nl met als onderwerp Fannetiek’s Transformatie Rubriek en wie weet sta jij op een maandag hier, op Fannetiek.nl.