Koken met Fannetiek: Gewoon wafels

Soms he, heel soms, wil je gewoon wafels eten.

Liefst op zondagochtend (hey toevallig!), en liefst heel even zonder al die healthy, suikervrije, graanvrije, paleo, macrofriendly, lowcarb, high protein shizzle inclusief overdreven happy selfies om fucking 5 uur ’s ochtends (what’s up met dit sowieso - stahp it).

An, wat klets je. Je bent zelf op dieet no? Jawel. Maar er bestaat ook zoiets als ‘treat yo self Sunday’ en daar passen deze wafels intens goed bij.

Kleine anekdote bij deze wafels: ’s avonds voor ik ga slapen (lees: in bed lig met m’n telefoon, yes I saw your text, yes I ignored you, yes I am on the Gram) creep ik verschillende receptenwebsites. M’n lievelings? De Facebook pagina van ‘Get in my belly’ (zoek op, doe het) en al scrollend en kwijlend kwam ik dus bij crunchy wafels uit.

Want álle wafels die ik tot nu toe heb gemaakt (ook m’n eigen recepten inderdaad), en die thuishoren in bovenstaande healthy categorieën, zijn een beetje sneu. Dat weet jij, dat weet ik, en toch eten we ze lachend (overdreven lachend inderdaad) op. Omdat het nu eenmaal healthy is. En we abs willen deze zomer. Of fotoshoots hebben. Of wedstrijden.

Maar! Ik ben hier to the rescue, want vandaag mag je heel even normaal doen en genieten van een pretty normal waffle. Of twee. Mijn punt is dat deze wafels gewoon heel erg normaal zijn. Met normale producten gemaakt, niet per se hoog in eiwit, niet per se laag in vet. Gewoon. Wafels. Crunchy on the outside, moist on the inside. Stay sane, eet lekker een wafeltje. Komt ie!

Wat heb je nodig voor zes wafels:
100 gram tarwebloem (of speltmeel, of ieder meel / bloem is eigenlijk goed)
30 g maizena (of ander bindmiddel)
2 tl bakpoeder
1 heel ei
250 ml volle melk (andere melk mag ook)
3 a 4 el vloeibare olie (olijfolie, vloeibare kokosolie (of even smelten dus)
snuf zout
1 zakje vanillesuiker

Wafelijzer (ik heb deze net nieuw, vandaar mijn wafeldrift, hij heet Flip)

Hoe maak je de wafels:
Mix alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan het eitje, de melk en de olie toe aan het meel en roer door met een garde. Mix niet té hard; kleine klontjes in het beslag maken niet uit (heb ik me laten vertellen door verschillende chef-koks tijdens mijn nachtelijke receptencreepings ).

Laat dit beslag 30 minuten staan. Ik meen het. Afblijven. Zet na een half uur je wafelijzer aan (sprayen of invetten hoeft niet door olie in het beslag) en laat goed heet worden. Giet dan het beslag in het ijzer en now we wait. Na een minuut of vier.. vijf.. (denk ik?) zijn de wafels klaar en kun je de volgende portie in het ijzer gieten (in Flip gaan twee wafels per keer).
Nog een pro-tip: leg de wafels - zodra ze uit het ijzer zijn - op een rooster zodat beide kanten van de wafels ‘aan de lucht’ kunnen drogen, en beide kanten van de wafel z’n crunchy-ness behoudt. Wapperen met de wafels kan ook. Dat doe ik. Ziet er ook heel tof uit.

Et voila! Je wafels zijn hartstikke klaar!
Pro-tip: roomboter er op en poedersuiker én WheyTella.

Dieet-tip: niet doen.

Eén wafel bevat zo’n 175 kcal, waarvan 21 g carbs, 5 g eiwit en 8 g vet.
Valt allemaal reuze mee inderdaad. Tot je de hele portie opeet.

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone