Koken met Fannetiek: Apple Rice Protein Cake

Op de valreep van 2014 nog een fijn recept: Apple Rice Protein Cake.

Kun je vandaag nog even gauw maken, past namelijk perfect bij champagne en is vele malen beter dan vette oliebollen. Voor dit recept gebruikte ik quinoa vlokken, maar je kunt het ook maken met rijstvlokken of havervlokken. Ik heb deze laatste twee varianten niet zelf geprobeerd, dus niet huilend bij mij aankloppen als het niet goed ging. Onderstaand recept gaat sowieso goed:

Wat heb je nodig voor de Apple Rice Protein Cake:
100 g quinoa vlokken
80 g / 3 eiwitten
1 heel ei
optioneel: 2 el rozijnen
1 appel
2 el kaneel
optioneel: 1 el honing
400 ml ongezoete amandelmelk* (maar hier kan wederom iedere gewenste melkvariant)
60 g whey poeder vanillesmaak (2 scoops) (ik gebruik deze)
snuf bakpoeder
snuf vanillesuiker/-extract

PAM Spray
Cakeblik

Hoe maak je de Apple Rice Protein Cake:
Kook de quinoavlokken in 300 ml melk* tot het een soort rijstepap wordt. Pas op met aanbranden dan wel overkoken. Laat het geheel volledig afkoelen (belangrijk!).

Week de rozijnen ondertussen in lauw water voor een paar minuten. Schil de appel (of niet) en snijd deze in kleine stukjes. Meng dan de appel met de kaneel en meng daarna het whey poeder met de overgebleven 100 ml melk. Tip: gebruik een shakebeker. Daar zijn deze dingen voor.

Meng nu de appel met kaneel door de eiwitshake en voeg de drie eiwitten als het hele ei hieraan toe. Wanneer de rijstepap is afgekoeld kun je het mengen met de rest van de ingrediënten. Voeg nog wat kaneel toe aan het geheel en het vanille-extract als ook het bakpoeder. Giet dan het beslag in het cakeblik. Ik voegde er een klein handje walnoten aan toe.

Spray het cakeblik in met PAM of een andere non-stick cookingspray en plaats het blik in een voorverwarmde oven gedurende 10 minuten bij 180°C en daarna zo’n 30 a 40 minuten op 150°C. Houd de bovenkant van de cake in de gaten. Gaat ie te hard? Dek deze dan af met wat aluminiumfolie en laat nog even bakken. De cake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven, laat volledig afkoelen et voila, de Apple Rice Protein Cake is ready to eat!

Enjoy enne, hele fijne jaarwisseling!

1 portie (plak a 40 g) bevat zo’n 150 kcal, waarvan 20 g carbs, 14 g eiwit, 1,3 g vet en 2 g vezels.

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone