Koken met Fannetiek: Mugcake op zondag
Het gerechtje ken je vast wel. Doet het heel goed online. Maar heb je déze ook al? De mugcake, maar dan zonder banaan. Niet omdat er iets mis is met bananen, maar wel omdat ik dat niet altijd lekker vind in gerechtjes.
Let u op? Een simpeler ontbijtje kan niet.
Wat heb je nodig voor een mugcake (zónder banaan):
– een diep magnetronbestendig schaaltje
– 2 el speltmeel (elk ander meel zal ook werken);
– 2 el magere kwark (0% vet Griekse yoghurt kan ook);
– 2 el whey poeder in smaak naar keuze (ik gebruik Whey Perfection Vanilla)
– 2 el eiwit (ik gebruik eiwit uit een pak van MuscleMeat.nl – kan uiteraard ook met een gewoon ei)
– snuf bakpoeder
Hoe maak je de mugcake:
Door al het bovenstaande goed door elkaar te mengen in een schaaltje. Er ontstaat een lelijk beslag, maar dat geeft niet. Zet het geheel twee en een halve minuut in de magnetron, piep, klaar (pas op heet), omkeren op een bordje en tadaaaa: de mugcake is ready for ya! Top de mugcake met kwark, of aardbeien, of, en daar issie weer: banaan.
Kusje doei!
Ps. Ja, dat is slagroom op mijn mugcake ja. Bulken is een heel serieuze business.
Eén mugcake (ex topping) bevat zo’n 110 kcal, waarvan 8 g carbs, 17 g eiwit en nog geen gram vet.
Hai,
Ik heb deze vandaag gemaakt en hij was erg lekker! Chocolate brownie was de smaak van mijn eiwitopoeder, want zo kwam er een lekker smaakje aan dacht ik, maar dat vond ik meevallen. Heb jij een idee hoe dit kan?
xxx Mandy
Hmm nee, ik heb zo geen idee Mandy. Wellicht dat de andere dingen overheersen, of de volgende keer iets meer van het poeder er in doen :)
Top, ik heb hem zojuist gemaakt en gegegeten! Perfect als tussendoortje op het werk. Ik heb 15 gr choco eiwitpoeder gedaan, 20 gr boekweitmeel, 4 gr bakpoeder, 50 gr kwark, 1 heel ei van 60 gram en 1 eiwit van 30 gram! Dit is een blijvertje! Dank voor je inspratie!
Ik hou van mug cakes!
Wauw, dit recept! Zojuist naar binnen geschoven met bosbessen en wat nutella als topping
Lekker he Annet :)
Mijn zondagvariant: leg een pure chocoladedruppel (of blokje) in het midden voor je het de magnetron inschuift….. Té lekker :)
oeee lijkt me idd ook heel lekker!
Wat is whey? Kan het ook zonder dag?
Met whey bedoel ik eiwitpoeder Merin! Het kan ook wel zonder, dan zou ik een eiwit toevoegen.
Hoi Anne,
Kan je recept ook maken in de oven (wanneer je geen magnetron hebt..)? Zo ja, hoe (lang), hoeveel graden?
Groetjes,
Anouk
Hmmm nee dat denk ik niet Anouk! Maar dan kun je wél de oven baked oats maken (zoooooo lekker ook!) Check het recept op mn blog!
Bedankt, die ga ik dan zeker proberen! :-)
Gebruik je nederlandse eetlepels of die amerikaanse tablespoons?
Ik gebruik Nederlandse maten Laura! (een eetlepel is vaak zo’n 15 g).
Oke dankjewel! :)
Ik vind hem vrij droog, wat doe ik verkeerd? Moet er meer kwark bij? Mijn magnetron staat op 1000W dus heb ik hem maar 2 min gedaan
Iets meer eiwit / kwark proberen Ineke?
Hij is fantastisch! Alleen als ik zelf de macro’s nareken (er vanuit gaande dat een el 15 gram is) kom ik op een veel hoger calorieaantal uit. 30 gram meel = 100 kcal, 30 gram eiwitpoeder = 100 kcal, 30 gram kwark = 21 kcal, ei = 92 kcal. Dan tikt ie toch wel aardig aan. Hoe bereken jij het? Want ik vind hem heerlijk en ideaal, maar schrik hier toch wel een beetje van ;-)
Nou ja schrikken zou ik sowieso niet doen :) Ik heb m nog een keer nagerekend en kom rond hetzelfde aantal uit. Ik gebruik minder meel tho, iets van 10 g geloof ik en ook het eiwitpoeder is wat lager in grammen. Ook gebruik ik alleen het eiwit en niet het hele ei. Ligt er natuurlijk aan hoe grote scheppen je neemt. Echter, denk ik dat een ontbijt van 300 kcal nog steeds heel keurig is ;-)