
Koken met Kim: protein ricecake
Ben ik een weekje in het buitenland en direct wordt mijn kookrubriek overgenomen.
Zo ging het natuurlijk niet helemaal, maar mijn lieve hairangel Kim appte me gisteren met de tekst ‘wajoo jij gaat hier echt blij van worden’. Ik dacht aan een nieuwe haarkleur of een nieuw masker maar nee, ze had een nieuw recept bedacht!
Wat blijkt, Kimmie is al een week in de ban van haar eigengemaakte rijstepap (fijn breakfast idee) en besloot er toen ook maar direct een taart (cake) van te maken. Ik hou van Kimmie, sterker nog, ik hou sowieso van mensen die van alles taart maken. Dus vroeg ik haar of ik het recept mocht posten zodat jij deze ook kunt maken. En dat mocht, als zij alle credits zou krijgen. Uhm, duh. Kim, jij krijgt bij deze álle credits. Ik wou dat ik dit zelf had bedacht tho ;-)
Wat heb je nodig voor een protein ricecake:
200 g risotto of basmatirijst (of dessertrijst, kan ook)
1250 ml melk naar keuze (Kim gebruikte 750 ml ongezoete sojamelk in de smaak vanille en 500 ml ongezoete amandelmelk - je kunt in principe hier iedere soort melk voor gebruiken)
1 el zoetstof naar keuze
veel kaneel
2 scoops (a 28 g) vanille whey (of smaak naar keuze)
80 g speltmeel
1 zakje bakpoeder
3 hele eieren
PAM spray
Hoe maak je een protein ricecake:
Allereerst maak je de rijstepap. Dit doe je door de melk zachtjes te laten koken waarna je de rijst toevoegt aan de kokende melk. Pas op voor overkoken! Zet het vuur dus niet te hoog. Kook de rijst net zo lang tot deze bijna uit elkaar valt of tot de rijstepap de gewenste dikte heeft. Dit kan best wel even duren (half uur ofzo) dus blijf ondertussen roeren en zorg ervoor dat je bij de pan blijft.
Zodra de rijst helemaal klaar is voeg je hier de zoetstof, kaneel en de twee scoops whey aan toe. Naar smaak. Dus mocht je een zoetekauw zijn; dit is jouw moment om los te gaan.
En dan is de pap klaar. Mocht je op dit punt geen zin meer hebben kun je stoppen, dan heb je dus zelfgemaakte rijstepap. Wil je de cake maken, lees dan even verder.
Meng het meel, de eieren en het bakpoeder door de rijstepap en mix dit goed door tot er een glad beslag ontstaat. Verwarm de oven voor op zo’n 180 graden. Spray een taartvorm (klein tot gemiddelde grootte) in met wat PAM spray en giet hierin het beslag. De protein ricecake gaat zo’n 45 tot 50 minuten de oven in. Eenmaal klaar laat je de cake helemaal afkoelen en dan issie hartstikke ready to be served! En een nieuwe taart for breakfast is geboren :)
Als je ‘m nou maakt, tag Kimmie dan even in jouw creatie. Vindt ze leuk .
Éen stuk protein ricecake (er gaan zo’n 8 punten uit de taart) bevat circa 237 kcal, waarvan 5 g vet, 32 g carbs en 15 g eiwit.
Lekker een voedzaam! :)
Jammer alleen dat ik nooit echt tijd maak om eens een taart te bakken, moet ik echt wat vaker doen…
Kan je ook alles eerst bereiden en het later op de dag in de oven doen?
Daar ga ik wel vanuit Mariel!
Maar ik dacht altijd dat witte rijst een no go was.. Met volkorenrijst lijkt het me minder lekker.
Waarom zou witte rijst een no go zijn dan volgens jou? Basmati rijst (of risotto) is hartstikke prima!
Ik maak al jaren rijstcake maar voeg er dan nog brokken amandelen citroen en limoncello aan toe… ook een aanrader!
Ps er bestaat ook bruine risottorijst die gelijk smaakt aan witte rijst….
Oh ik weet wat ik ga doen met mijn pak dessertrijst, ik hou van rijstevlaai maar dit (als ontbijt) is nog tien keer beter!
Vraagje; zou dit ook werken met zilvervlies rijst? Heb momenteel alleen dat in huis
Dat denk ik haast wel Gemma, behalve dat de smaak dan wat verandert en het een vrij droge rijst is natuurlijk.
En wat zijn de macro’s van de pap?:)
Thanks! Ik ga het snel een x maken!