Discipline in een potje

Discipline in een potje

Als ik je zou vragen wat je wenst voor jezelf, wat zou dan je antwoord zijn? Gewoon gelukkig zijn, een fijne baan, je diploma halen, een lieve vriend(in)? Vijf kilo afvallen, of juist aankomen, grotere biceps, zichtbare abs? Allemaal even mooie doelen.

Maar wat is je antwoord als ik vraag wat je daarvoor over hebt? Ben je bereid om er hard voor te werken? Ben je bereid om dingen op te geven voor je doelen, om een weg te bewandelen met vallen en opstaan, om te stuiten op onbegrip en je eigen ongeduld? Ben je bereid om ‘pijn’ te lijden voor de dingen die je wil?

Het zijn zomaar wat Monday overthinkings. Een van de redenen waarom ik dit neerpen is omdat mij laatst tijdens het vragenuurtje van de Body&Fit Shop op Facebook werd gevraagd hoe je nu eigenlijk discipline krijgt. ‘Want ik houd het gewoon niet vol om gezond te eten’. Veel mensen vonden het een rare vraag, maar ik vond het eigenlijk helemaal niet zo raar. Ik vraag het mezelf zelfs wel eens af. Waar haal ik die dagelijkse discipline vandaan om mijn trainingen te doen en mijn dieet te volgen.

Tuurlijk, ik heb een doel, meerdere zelfs, maar dat kan iedereen hebben. Ik ben er mee aan de slag gegaan en zorgde ervoor dat trainen en eten volgens bepaalde richtlijnen onderdeel werden van mijn leven. Die aanpassingen zorgde voor resultaat en dat motiveerde mij weer om door te gaan. Het betekent echter ook dat ik tegen veel dingen ‘nee’ heb moeten zeggen en nog. Nee tegen chocola, nee tegen avondjes overgoten met alcohol, nee ‘ik kan niet, want ik ga naar de gym’.

En dat is een keuze. Dat is echter precies dezelfde keuze als wanneer jij ja zou zeggen tegen al deze zaken. De keuzes die jij maakt, bepalen of jij je doelen haalt. Niets en niemand anders.

Helaas komt discipline niet in een potje en kun je het niet kopen. Wel kun je je brein trainen. De kunst van het herhalen. Zeg eens een week nee tegen jezelf. Nee, je hebt geen honger dus hoef je niet te eten. Nee, je hoeft niet nog een keer je bord vol te scheppen, nee je kunt niet mee naar de bioscoop want je gaat naar de gym.

Zorg dat je het antwoord op de vraag wat je wenst voor jezelf ook daadwerkelijk zélf bepaalt. Want ook al kun je discipline niet kopen, een ‘ja’ of een ‘nee’ is gratis.


Wat is jouw ultieme tip voor iemand die op zoek is naar discipline?

Think about it.

Think about it.