Koken met Fannetiek: bananenbrood
Niets is voor altijd en dingen veranderen nu eenmaal. Bananenbrood niet. Bananenbrood blijft voor altijd en eeuwig het allerlekkerste ‘healthy’ food wat er is. En het is super simpel.
Ik gebruik dit recept nu meer dan een jaar en ben er iedere keer weer tevreden over. Het recept heb ik in de loop der tijd nog wel wat getweakt en - fijn - ik heb wat extra tips erbij gezet. Het lekkerste bananenbrood der bananenbroden, komt ie!
Wat heb je nodig voor een bananenbrood:
- 3 bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 1 heel ei
- 2 eiwitten
- 100 gram volkorenmeel
- 50 gram havermoutmeel
- 1 el kokosmeel (gewoon zomaar er tussendoor, lekker random)
- 2 tl bakpoeder
- Handje ongezouten en ongebrande noten naar keuze
- 1 snufje zout
- snuf(jes) kaneel
- 1 cakeblik (ingevet met kokosolie of PAM spray)
- Optioneel: extra fruit, of noten, of chocola, of…
Hoe maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op 180 graden. Gooi de dadels (ontpit!) in de blender/cutter en voeg dan de stukjes banaan (handigste is om een banaan per keer (in stukjes dus) toe te voegen – beetje afhankelijk van hoe groot en krachtig je blender is). Blend it baby! Zodra je een mooi glad beslag hebt, voeg je de andere stukjes banaan toe net zo lang tot alle bananen in het beslag zitten. Klop in een andere kom de eit(wit)jes even door elkaar en mix dit door het bananenbeslag. Gratis tip: klopt de eieren goed op tot een luchtig geheel, hierdoor wordt ook de cake straks luchtiger.
Voeg dan het meel, het bakpoeder, de kaneel en tot slot het zout toe. Meng het geheel door elkaar en je beslag is (bijna) klaar. Want, vergeet de noten niet! Neem een handje en gooi dit bij het beslag. Roer het nog heel even door elkaar en dan ben je klaar. Giet het beslag in het cakeblik en leg als decoratie nog wat hele nootjes op de cake. Nog een gratis tip: kleine stukjes pure chocolade er op. Hop, de oven in (40-45 minuten) en ping: klaar is de cake! Check even of ‘ie gaar is, volledig af laten koelen je bent pretty much done.
Bewaar de cake in aluminiumfolie in de koelkast (3 a 4 dagen) of vries ‘m in.
Enjoy!
1 plak bananenbrood (50 gram) bevat 93 kcal, 13,5 g koolhydraten, 3,1 g eiwit en 1 g vet.
Kan ik de eieren ook vervangen? Ik kan namelijk niet zo goed tegen zoveel eieren haha. 1 zou wel kunnen. Maar liever niet.
Ja hoor Renske! Je zou er 1 eiwit in kunnen doen en 2 el magere kwark bijvoorbeeld!
oke dit is het beste bananebrood ooit! Niet zo’n baksteen als sommige recepten, eeuwige dank!
haha thanks Tessa :) Ik maak m zelf ook heel vaak :)
Ik kan niet tegen dadels (en ook niet tegen andere soorten gedroogd fruit) en in bijna elk bananenbrood zitten dadels. Ik heb nog steeds geen goed alternatief gevonden. Zou bijv. een halve banaan extra ipv de dadels een goed idee zijn denk je? ;)
Hi karlijn! Kijk even op de website van Jelmer de Boer. Hij maakte een bananenbrood zonder dadels :)
Ik had dit recept al een tijdje in mijn inspiratie-mapje staan. Zojuist gemaakt en hij staat in de oven nu, maar misschien een gekke vraag. Wat doen jullie met de ei-dooiers die je niet gebruikt? Vind het eigenlijk zonde om weg te gooien, maar weet ook niet zo goed wat er wel mee te doen!
Goeie vraag monique! Ik gooi ze inderdaad vaak weg.. best zonde.. wat je zou kunnen doen is een pak eiwitten aanschaffen. Dit kan eventueel via http://www.musclemeat.nl of bij de groothandels zoals Makro of Sligro.
Dit is echt het lekkerste bananenbrood die ik tot nu toe heb gemaakt, en ja dit zijn er heeuuuul veeel!! Thanks for sharing!
YAS :) Thanks Tes!
Deze ga ik ook uitproberen! En wat je met de eidooiers doet… Ik kluts ze met nog 1 of 2 hele eieren en bak ze voor de kinderen of mijn man :) Zij kunnen wel wat extra calorietjes gebruiken ;)
Wanneer ga je die weer voor mij maken???
haha als ik in Frankrijk ben mam! <3
Maak dit bananenbrood elke week :) varieer er soms mee. Echt top recept !!
Jaaa hij is goed he! Enjoy :)