Fannetiek's Transformatie Rubriek #1

Fannetiek’s Transformatie Rubriek #1

Een nieuwe rubriek op Fannetiek.nl. Althans, dit is mijn plan:

Op social media (en vooral op Instagram) zijn honderden zo niet duizenden transformatieverhalen plus bijbehorende foto’s te vinden. Zoek op de hashtag #transformatie of #transformation en je staat versteld van de hoeveelheid knappe prestaties.

Heel vaak zijn het foto’s van mensen met flink overgewicht (links) en (rechts) dezelfde persoon maar dan min tien (of meer) kilo. Dat inspireert. Dat motiveert. Althans, dat denk ik. En daar wil ik meer mee doen. Want deze blog gaat niet alleen over mij en mijn ambitie om fitnessmodel te worden. Deze blog moet méér zijn dan bananenbrood en bodybuilding.
Want ik neem aan dat niet iedereen bodybuildster wil worden.
Dat is ok. I get that ;-)

Dus hoe ga ik dat invullen. Nou zo. Er zijn namelijk heel veel manieren om een transformatie te ondergaan. Natuurlijk, van te zwaar naar een gezond gewicht is één, maar wat denk je van (te) dun naar gezond, of van normaal (wat is normaal?) naar (mega)gespierd, of van ziek naar gezond, of – naar een manier hoe met ziekte of handicap – om te gaan. Enzovoort.

Dus: ken jij of ben jij iemand die een transformatie heeft ondergaan, op wat voor manier dan ook, en wil jij in Fannetiek’s Transformatie Rubriek om zo anderen te motiveren en inspireren? Dan kan dat. Mail je naam, leeftijd en in het kort jouw verhaal naar info@fannetiek.nl met als onderwerp Fannetiek’s Transformatie Rubriek en wie weet sta jij op een maandag hier, op Fannetiek.nl.

———————————————————————————————–

Maartje trapt vandaag de allereerste Transformatie Rubriek van Fannetiek af.

Wie ben je & wat doe je?
Ik ben Maartje van den Bersselaar, 32 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Almere. Ik ben paraveterinair dierenartsassistente in opleiding (bijna klaar) en loop op het moment stage.

Waarom sta je in deze rubriek?
Ik ben ruim 15 kg afgevallen en ben hier nog steeds mee bezig.

Wat heeft jou doen besluiten: dit kan zo niet langer? Wat(of wie!) is jouw keerpunt geweest?
In april 2014 had ik al enige tijd last van hartkloppingen en een raar gevoel op mijn borst. Hier heb ik nooit veel aandacht aan besteed. Tot ik op een middag naar het centrum van Almere fietste voor een boodschap. Halverwege de fietstocht werd ik duizelig en ik voelde mijn hart als een bezetene kloppen, soms met tussenpauzes. Ik wist meteen dat het niet goed zat, dus ben ik doorgefietst, maar dan naar het ziekenhuis.

Daar aangekomen werd ik meteen aan de hartmonitor gelegd en zagen ze een afwijkend hartritme. Ik werd daar niet bepaald rustiger van, maar kreeg zelfs een paniekaanval. Niet lang daarna kreeg ik te horen dat ik een nacht moest blijven op de intensive care voor verder onderzoek, en aangesloten zou worden op de hartmonitor.  Daar lag ik dan, begin 30, aan de hartbewaking. Precies op dat moment kwam bij mij het besef dat als ik dit overleef, ik het allemaal anders zou doen.

De volgende dag werd ik door alle machines die het ziekenhuis telde gehaald, werden er bloedonderzoeken gedaan, maar er werd uiteindelijk niets bijzonders gevonden. De conclusie van zowel de artsen als van mijzelf? Een ongezonde levensstijl, flink overgewicht, geen conditie en stress.

Eenmaal thuis heb ik direct contact opgenomen met een diëtiste en ben ik met haar hulp begonnen aan mijn weightlossjourney.

Wat heeft jouw transformatie voor jou betekend? Wat heeft het jou geleerd?
Mijn transformatie is nog steeds bezig. Wel heb ik geleerd dat alleen ík deze knop om kon zetten, en dat een ongezonde levensstijl veel gevaarlijker is dan ik dacht. Je hoort het wel eens om je heen, verhalen waar het misgaat, maar ik dacht altijd ‘dat overkomt mij niet en zo erg zal het niet zijn’. Nou mooi wel dus! Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en hoe je dit wil leven! En dus in welke staat van gezondheid.

Wat is jouw ultieme tip voor lezers die in eenzelfde situatie zitten?
Ga niet zitten mokken over het gebrek aan motivatie of als het even niet lukt. Alleen jíj kan jouw situatie veranderen. Kijk in de spiegel en wees kritisch! Go for it! Je hebt maar één lichaam, en één leven. O ja. En wees niet te streng voor jezelf, houd het leuk. De tien kilo die je eraf wil hebben is er ook niet in twee weken aangekomen. Gun jezelf de tijd, maar houd wel vol!

Hieronder Maartje’s transformatie: