Koken met Fannetiek: chocolade bananenbrood

Koken met Fannetiek: chocolade bananenbrood

Haaaaaaaalleluja. Handjes omhoog als je fan bent van bananenbrood. Ik heb dus een geniale toevoeging aan dit recept. Rauwe cacao. A.k.a chocolade. A.k.a. heaven.

Want om heel eerlijk te zijn gaat het standaard bananenbrood me wel eens vervelen. Zal vast dat het een verantwoord tussendoortje is, maar a woman needs her chocolate. En heel veel mis met rauwe cacao is er niet. Het is een ‘superfood’, maar omdat ik woord ‘superfood’ haat, gebruik ik liever het voedingsmiddel zonder er heel veel woorden aan vuil te maken. En rauw cacaopoeder is ook helemaal niet duur! Klik hier voor een emmertje poeder of your own.

En dan nu….. het recept!

Wat heb je nodig voor een chocolade bananenbrood:

  • 3 rijpe bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 1 heel ei
  • 2 eiwitten
  • 100 gram speltmeel (amandelmeel kan ook, en tarwemeel natuurlijk ook)
  • 50 gram havermoutmeel (of gewoon verpulverde havermout)
  • 3 tot 4 el rauw cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Handje ongezouten en ongebrande noten naar keuze (ik gebruik meestal alleen walnoten)
  • (Fruit, omega zadenmix - echt, geloof me, alles kan er in)
  • 1 snufje zout
  • 1 cakeblik (ingevet met kokosolie of ingesprayd met PAM spray)

Hoe maak je het:

Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Neem de cutter (of blender) en verpulver eerst de havermout tot een wat fijner meel. Tenzij je dus havermoutmeel gebruikt. Duh. Zet dit even weg. Gooi nu de dadels in de blender/cutter en voeg dan de stukjes banaan (handigste is om een banaan per keer (in stukjes dus) toe te voegen – beetje afhankelijk van hoe groot en krachtig je blender is). Blend it baby!

Zodra je een mooi glad beslag hebt, voeg je de andere stukjes banaan toe net zo lang tot alle bananen in het beslag zitten. Klop in een andere kom de eit(wit)jes even door elkaar en mix dit door het beslag. Voeg dan het havermout- en speltmeel, de cacao (!), het bakpoeder en het snufje zout toe. Even goed door elkaar mengen en je beslag is (bijna) klaar! Want, vergeet de walnoten niet! Of dus hetgeen jij van plan was er in te gooien.

Neem een handje, crush ‘em, en gooi dit bij het beslag. Roer het nog heel even door elkaar en dan is het cakebeslag echt klaar. Giet dit in het ingevette cakeblik en leg als decoratie nog wat hele walnoten in een rijtje op de cake. Omdat dat mooi staat (heeft verder geen reden). Hop, de oven in (40-45 minuten) en ping: klaar is de cake! Prik even met een satéprikker in de cake: komt de prikker er schoon uit, dan is ‘ie ready to serve.

2014-05-11 17.09.42

1 plak chocolade bananenbrood (50 gram) bevat circa 120 kcal, 14 g koolhydraten, 4 g eiwit en 2 g vet.

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone