
Koken met Fannetiek: chocolade bananenbrood
Haaaaaaaalleluja. Handjes omhoog als je fan bent van bananenbrood. Ik heb dus een geniale toevoeging aan dit recept. Rauwe cacao. A.k.a chocolade. A.k.a. heaven.
Want om heel eerlijk te zijn gaat het standaard bananenbrood me wel eens vervelen. Zal vast dat het een verantwoord tussendoortje is, maar a woman needs her chocolate. En heel veel mis met rauwe cacao is er niet. Het is een ‘superfood’, maar omdat ik woord ‘superfood’ haat, gebruik ik liever het voedingsmiddel zonder er heel veel woorden aan vuil te maken. En rauw cacaopoeder is ook helemaal niet duur! Klik hier voor een emmertje poeder of your own.
En dan nu….. het recept!
Wat heb je nodig voor een chocolade bananenbrood:
- 3 rijpe bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 1 heel ei
- 2 eiwitten
- 100 gram speltmeel (amandelmeel kan ook, en tarwemeel natuurlijk ook)
- 50 gram havermoutmeel (of gewoon verpulverde havermout)
- 3 tot 4 el rauw cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Handje ongezouten en ongebrande noten naar keuze (ik gebruik meestal alleen walnoten)
- (Fruit, omega zadenmix - echt, geloof me, alles kan er in)
- 1 snufje zout
- 1 cakeblik (ingevet met kokosolie of ingesprayd met PAM spray)
Hoe maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Neem de cutter (of blender) en verpulver eerst de havermout tot een wat fijner meel. Tenzij je dus havermoutmeel gebruikt. Duh. Zet dit even weg. Gooi nu de dadels in de blender/cutter en voeg dan de stukjes banaan (handigste is om een banaan per keer (in stukjes dus) toe te voegen – beetje afhankelijk van hoe groot en krachtig je blender is). Blend it baby!
Zodra je een mooi glad beslag hebt, voeg je de andere stukjes banaan toe net zo lang tot alle bananen in het beslag zitten. Klop in een andere kom de eit(wit)jes even door elkaar en mix dit door het beslag. Voeg dan het havermout- en speltmeel, de cacao (!), het bakpoeder en het snufje zout toe. Even goed door elkaar mengen en je beslag is (bijna) klaar! Want, vergeet de walnoten niet! Of dus hetgeen jij van plan was er in te gooien.
Neem een handje, crush ‘em, en gooi dit bij het beslag. Roer het nog heel even door elkaar en dan is het cakebeslag echt klaar. Giet dit in het ingevette cakeblik en leg als decoratie nog wat hele walnoten in een rijtje op de cake. Omdat dat mooi staat (heeft verder geen reden). Hop, de oven in (40-45 minuten) en ping: klaar is de cake! Prik even met een satéprikker in de cake: komt de prikker er schoon uit, dan is ‘ie ready to serve.
1 plak chocolade bananenbrood (50 gram) bevat circa 120 kcal, 14 g koolhydraten, 4 g eiwit en 2 g vet.
mmm lijkt me echt heerlijk !
Super recept!! Hoelang kun je dit bananenbrood ongeveer bewaren? In de koelkast of plakjes invriezen?
Ik bewaar deze een dag of 5/6 in alu-folie in de koelkast Lisa! Dénk dat je m ook wel kunt invriezen, maar daar geef ik geen garantie op ;-)
Ziet er goed uit!
Maar Anneeeeeeeeee, als je rauwe cacao gaat verhitten is het niet rauw meer. Dus dan kun je beter ‘gewone’ cacao gebruiken en van je bespaarde geld heel veel muffins kopen.
Jelmerrrrrrr, dat is dus een goeie tip. Wist ik ook niet. Echter, verandert dan ook het nut van de cacao als het niet meer rauw is? Nu kun je dit recept ook met gewoon cacaopoeder maken (gewoon die old fashion pakjes). Dat is net zo prima toch?
Hmm, ziet er goed uit!
Kun je de dadels en noten ook weglaten uit het recept?
Kan hier namelijk niet zo goed tegen..
Hi Mandy,
Zeker, je kunt de dadels weglaten, alleen wordt het beslag dan iets minder dik. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld twee hele eieren en 1 eiwit doen. Noten kun je er sowieso helemaal uitlaten!
Vorige week gemaakt, yum!!
Anne ik volg pas sinds een paar weken je blog. Ik vind het echt super leuk hoe je schrijft, werkt echt motiverend en stimulerend. Van het weekend dit brood gemaakt, was heerlijk! Knap hoe je het allemaal doet. Het geeft mij een hoop ideeën!
Thanks Willemijn, lief!
Ik ben het NU aan het maken en ben heel benieuwd! Ik vergat alleen zojuist bijna de cacao erin te gooien, omdat het wel bij je ingrediëntenlijst staat, maar niet in het recept ;)
Ik heb nu al zin het resultaat van straks!
Tnx voor de lekkere recepten!
Haha wow! Je hebt idd gelijk :-) goed dat je het zag!
Hoi Anne,
Ik maak zelf ook vaak chocolade bananenbrood maar doe dit dan gewoon met 3 eieren in plaats van 1 ei en 2 eiwitten, zoals jij doet. Aangezien onze recepten verder bijna hetzelfde zijn, vroeg ik me af wat hier de reden voor is. Heeft het te maken met de voedingswaarde van ei vs. eiwit of wordt de cake er misschien luchtiger door?
Ik zat al te Googlen naar de eventuele reden maar gewoon even vragen is eigenlijk wel zo gemakkelijk :P.
Ben benieuwd naar je reactie! Ben dit weekend van plan er weer één te bakken dus misschien probeer ik het dan eens op deze manier.
Groetjes & keep up the good work!
Hi Maaike!
Drie hele eieren kan inderdaad ook; ikzelf doe er vaak maar 1 in, dan blijft het vet wat lager van de cake!
Leuke site heb je, maar bij mij is mijn banenenbrood niet zo goed gelukt, het brood was helemaal plat gebleven, dus ik heb denk ik iets niet goed gedaan denk ik. Ik had de dadels en de noten er uit gelaten. Heb je nog tips om het wat luchtiger te maken? Zou ik evt whey toe kunnen voegen?
Hi Stefan! Dankjewel! Enne, er kan zeker whey in! Ik zou dan misschien een eiwit weg laten en 30g whey er voor ik de plaats doen. Had je er genoeg bakpoeder in gedaan? Mag best wat meer in dan de volgende keer, dan rijst ie beter. Dadels proef je overigens niet hoor! (Mocht dat de reden zijn van het weglaten!) hoop dat het lukt!