
Koken met Fannetiek: kwarkbrood
Het is een beetje druk op de HQ van Fannetiek en dus ga ik jullie een oud - maar niet minder goed - recept voorschotelen: kwarkbrood (of liever #quarkbread als we het Instagramwaardig willen houden). Het is simpel, snel, onwijs lekker en bovendien (net als bananenbrood) ‘healthy AF’. Geen toegevoegde suikers, amper vet, alleen maar fijne ingrediënten. Met andere woorden: vrij geniaal. Komt ‘ie!
Wat heb je nodig voor #Quarkbrood:
gebruik of 100 g boekweitmeel en 150 g tarwebloem
of 250 g speltmeel
250 g magere kwark (of vetvrije Griekse yoghurt of alle mogelijke Optimel variaties die je kunt bedenken)
1 ei
1 banaan
1 tl bakpoeder
1 snuf zout
1 appel (geschild en in stukjes)
1 snufje kaneel
1 handje ongezouten noten
PAM spray (of kokosolie)
1 cakeblik
Hoe maak je het kwarkbrood:
Heel simpel. Echt. Zet de oven aan op zo’n 200 graden. Leg de stukjes appel en de nootjes even apart. Overigens kun je er van alles doorheen gooien natuurlijk; gedroogd fruit, noten, chocolade, Oreo koekjes; jouw feestje. Mix dan de droge ingrediënten door elkaar. Doe hetzelfde met de natte ingrediënten (tip: mix de kwark, de bananenstukjes en het ei even goed door elkaar tot een glad beslagje). Meng dan de natte en droge mixjes door elkaar (het wordt een best ‘taai’ beslag). Door dit beslag roer je de stukjes appel met kaneel en nootjes (of dus bovenstaande toevoegingen).
Als je beslag klaar is, kan het in een ingesprayd (of ingevet) cakeblik. Ik gebruik altijd calorieloze PAM spray. Mocht je nu geen spray hebben, maar ook geen vet willen gebruiken, giet het beslag dan in een met bakpapier bekleed cakeblik. Heb je het er zo uit. Gratis tip. Je kúnt trouwens, indien gewenst, de bovenkant van de cake even insmeren met ei. Gaat ‘ie glimmen. Is leuk.
Ok. Hop, even de oven in op 200 graden (voorverwarmen niet nodig) en na zo’n 45 minuten heb je een masterpiece yourself. Kwarkbrood!
(1 plak van 50 gram bevat zo’n 95 kcal, 15 g koolhydraten, 4 g eiwit en slechts 1,5 g vet - mits je bovenstaand recept aanhoudt)
Ik hoor net het belletje van de oven. Ben benieuwd!
En en en? :)
Sorry, moest eerst even naar de sportschool ;-) Hij is heerlijk! Nee echt. In heb hem met bosbessen gemaakt. hij is alleen niet zo hoog geworden en dus wat compacter. Zit lekker vol na 1 plak. En ook zo handig dat hij al in myfitnesspal staat.
Nu heb ik toevallig alle ingrediënten in huis, maar ipv alle soorten meel die je voorstelt heb ik wel soja- en kokosmeel. Wat denk je? Zou het wat zijn? Ik ga het wel even proberen ;-)
Ik denk dat het kan Britt :) En, is het gelukt?
uhmm. tip aan alle fitchicks hier; geen aanrader. Het is niet, ik herhaal, niet te doen. Kan ook aan mijn bakkunsten gelegen hebben. Binnenkort revanche maar dan gewoon met tarwebloem :-) haha hopen dat ik dan niet beteuterd naar mijn lege bakje kwark sta te kijken zonder het gegeten te kunnen hebben..
haha, thanks voor de eerlijkheid en de tip om vooral niet een ander meel te proberen ;-) Het recept zoals het er staat is iig prima te doen!
Las vanmiddag het recept , leuke is dat ik alle ingrediënten in huis had . Staat nu in de over , nog 11 min .
Heel benieuwd naar wat je er van vond!
Vandaag gemaakt. Ondanks dat er banaan in zit is het echt super lekker! Ik heb er 70 gram blauwe bessen doorheen gedaan! Ben normaal geen fan van banaan, maar deze proef je dus totaaaal niet! Happy girl over here :D
Al meerdere keren gemaakt, cranberry’s en frambozen extra erin gedaan…heerlijk ontbijt zo
Is deze ook in te vriezen?
en hoe lang kun je hem bewaren, want in mijn eentje krijg ik het nooit op!
Alvast dankjewel voor reactie
Yes! Deze is ook in te vriezen!
Denk je dat het ei vervangen door nog een banaan en de kwark door soja yoghurt mogelijk? Zou de yoghurt te dun zijn? Of zou de banaan dat kunnen compenseren? Ik ga het proberen denk ik…
Hmm. Goeie vraag Janey, ik heb werkelijk waar geen idee. Probeer het, en laat het me weten!
Waar kan ik hem onder vinden bij myfitnesspal groetjes
‘Kwarkbrood Fannetiek”? Of zoek even onder ‘Fannetiek’, daar staan mn recepten. Anders zelf even invoeren :)