Koken met Fannetiek: kwarkbrood

Koken met Fannetiek: kwarkbrood

Het is een beetje druk op de HQ van Fannetiek en dus ga ik jullie een oud - maar niet minder goed - recept voorschotelen: kwarkbrood (of liever #quarkbread als we het Instagramwaardig willen houden). Het is simpel, snel, onwijs lekker en bovendien (net als bananenbrood) ‘healthy AF’. Geen toegevoegde suikers, amper vet, alleen maar fijne ingrediënten. Met andere woorden: vrij geniaal. Komt ‘ie!

Wat heb je nodig voor #Quarkbrood:
gebruik of 100 g boekweitmeel en 150 g tarwebloem
of 250 g speltmeel
250 g magere kwark (of vetvrije Griekse yoghurt of alle mogelijke Optimel variaties die je kunt bedenken)
1 ei
1 banaan
1 tl bakpoeder
1 snuf zout
1 appel (geschild en in stukjes)
1 snufje kaneel
1 handje ongezouten noten
PAM spray (of kokosolie)
1 cakeblik

Hoe maak je het kwarkbrood:
Heel simpel. Echt. Zet de oven aan op zo’n 200 graden. Leg de stukjes appel en de nootjes even apart. Overigens kun je er van alles doorheen gooien natuurlijk; gedroogd fruit, noten, chocolade, Oreo koekjes; jouw feestje. Mix dan de droge ingrediënten door elkaar. Doe hetzelfde met de natte ingrediënten (tip: mix de kwark, de bananenstukjes en het ei even goed door elkaar tot een glad beslagje). Meng dan de natte en droge mixjes door elkaar (het wordt een best ‘taai’ beslag). Door dit beslag roer je de stukjes appel met kaneel en nootjes (of dus bovenstaande toevoegingen).

Als je beslag klaar is, kan het in een ingesprayd (of ingevet) cakeblik. Ik gebruik altijd calorieloze PAM spray. Mocht je nu geen spray hebben, maar ook geen vet willen gebruiken, giet het beslag dan in een met bakpapier bekleed cakeblik. Heb je het er zo uit. Gratis tip. Je kúnt trouwens, indien gewenst, de bovenkant van de cake even insmeren met ei. Gaat ‘ie glimmen. Is leuk.
Ok. Hop, even de oven in op 200 graden (voorverwarmen niet nodig) en na zo’n 45 minuten heb je een masterpiece yourself. Kwarkbrood!

(1 plak van 50 gram bevat zo’n 95 kcal, 15 g koolhydraten, 4 g eiwit en slechts 1,5 g vet - mits je bovenstaand recept aanhoudt)

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone