(F)a(nn)ddiction: cafeïne

(F)a(nn)ddiction: cafeïne

Nu we toch in het verslavingshoekje zitten (zie mijn post over mijn chocoladeverslaving), moet ik nog wat bekennen: “Hi, ik ben Anne en ik ben verslaafd aan cafeïne.” – “Hi Anne”. Ja, hoi. Cafeïne dus. En dat mag van mij in elke vorm verschijnen: zwarte koffie, energydrink (sugarfree), pure cacao, cola light, you name it, ik neem het.

Er gaan overigens honderden discussies over of cafeïne nu wel of niet gezond is voor je, en of het nu wel of niet onze sportprestaties bevordert. Je snapt dat ik als verslaafde graag diegene geloof die cafeïne de hemel in prijst, maar ik snap ook dat een gematigde hoeveelheid cafeïne eigenlijk het beste is. Op koffieengezondheid.nl vind je veel (wetenschappelijk onderbouwde) onderzoeken, met daaraan verbonden conclusies. Lees dit en trek je eigen conclusie. Wist je trouwens dat in een gemiddelde kop filterkoffie evenveel cafeïne zit als in een blikje energydrink?

Hieronder heb ik een kleine checklijst gemaakt om te kijken of jij ook verslaafd bent aan deze heerlijke alkaloïde.

  • Je vriend/baas/collega/huisgenoot weet dat hij jou ’s ochtends beter kan vermijden vóór jij je eerste kop koffie hebt gehad;
  • Je proeft ab-so-luut verschil tussen decaf en gewone koffie;
  • En drinkt nooit decaf;
  • Alleen de geur van verse koffie maakt je al vrolijk;
  • Je hebt wel eens meer dan vijf euro voor een kop koffie betaald.
  • En zou dat zo weer doen;
  • Je hebt een sterk ontwikkelde mening – inclusief onderbouwing – welke koffietent de beste koffie heeft;
  • Medewerkers in die koffietent noemen je bij je voornaam;
  • En kennen jouw bestelling uit hun hoofd;
  • Je deelt elk positief onderzoek over cafeïne op social media en mailt dit aan niet-koffie-drinkende vrienden;
  • Daarnaast negeer je elk onderzoek dat een negatieve uitkomst heeft;

Meer dan drie keer ja geknikt? Gefeliciteerd. Ook jij bent best wel hooked aan cafeïne.

Dan nog een tip voor mede-pleurlovers: drink je koffie zo zwart mogelijk, vermijd koffiemelk(poeder), en vermijd zeker alle suikerklonten die je er in gooit. Twee of drie koppen koffie per dag (keer twee of drie suikerklonten) betekent al gauw 15 gram onnodige suiker.

Gebruik liever Stevia. Dit is plantaardig en erg zoet. Japanners gebruiken het al jaren, en nu ligt het goedje ook in de Nederlandse schappen. Echte nadelen van deze stof zijn nog niet bekend. Het is te koop in de natuurvoedingswinkel (of online) in vloeibare en poedervorm. Het lijkt erg prijzig, maar de zoetkracht is behoorlijk heftig, dus je doet erg lang met een potje. Ook in supermarkten zie je het steeds vaker, maar deze varianten zijn meestal niet helemaal natuurlijk en bevatten chemische toevoegingen. Let dus goed op!

Print

Share it: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on TumblrPin on PinterestEmail this to someone