
Het ABC van HPV
Een oproep op mijn deurmat. ‘Bevolkingsonderzoek’. Uhm, watte? Dat krijgen toch alleen vrouwen boven de dertig?
O wait. Ik bén boven de dertig. En dit was een oproep tot het bevolkingsonderzoek onder vrouwen naar HPV.
8 op de 10
Acht op de tien mensen krijgt HPV, de kans is groot dat jij er ook mee rondloopt. HPV staat overigens voor het Humaan Pappilomavirus. Grote kans dat je dit niet wist, terwijl wel bijna iedereen (80%) in zijn of haar leven wordt besmet.
Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten HPV. Sommigen veroorzaken wratjes, van anderen krijg je genitale infecties. Vijftien soorten HPV hebben heftigere gevolgen en kunnen zelfs baarmoederhalskanker veroorzaken. Over dat type HPV gaat het in dit artikel, en in de documentaire die hoofdredacteur Milou Turpijn van Women’s Health Magazine hierover maakte.
Het ABC van HPV
HPV is een extreem besmettelijk virus dat je al kunt oplopen door tegen iemand aan te liggen. “Alleen als je echt als een non leeft, krijg je het niet”, zegt gynaecoloog Jacqueline Louwers. In deze documentaire hebben we het over de types die in the end baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.
Vanaf je dertigste word je in Nederland opgeroepen voor een uitstrijkje. Dit is een standaard preventief bevolkingsonderzoek waarbij de huisarts met een borsteltje cellen van je baarmoedermond veegt om te kijken of je HPV bij je draagt. Heb je last van sporadisch bloedverlies of heb je vaak last van je buik? Dan kan het geen kwaad om eerder aan de bel te trekken.
30 procent van de vrouwen die wordt opgeroepen voor het uitstrijkje komt niet. Door wel te reageren op het oproepje kun je gemonitord worden mocht je een hoge pap-uitslag hebben. Dit onderzoek is gratis (als je wordt opgeroepen) en van levensbelang.
Milou hoopt samen met de andere vrouwen in de docu het onderwerp HPV bespreekbaar te maken en het taboe eromheen te doorbreken, en ik deel daarom graag haar missie.
Dus please ladies, neem actie als je een oproep krijgt, of trek eerder aan de bel als je iets niet vertrouwt.
Alles wat je moet weten over HPV
Een korte spoedcursus over HPV vind je hier. Hieronder zie je de docu van Milou:
Ook niet geheel onbelangrijk: je bent niét per sé uitgesloten van HPV/baarmoederhalskanker als je bent ingeënt. Een meisje die ik ken kondigde een paar dagen geleden aan helaas met baarmoederhalskanker gediagnosticeerd te zijn, ondanks een inenting toen ze jonger was..
:( idd Nikki, daarom heel goed dat WH op deze manier meer awareness creëert!
Zeker weten! En ik pleit ook voor een vroegere controle.. verlaging van de leeftijd. Het meisje in kwestie is pas 25 en probeert ook exact voor dat aandacht te krijgen.. vroeger laten checken en ook als je ertegen ingeent bent!
Het is heel belangrijk vind ik. Op mijn 28/29e levensjaar had ik PAP2. Ik bloedde ongeveer 3maanden en dan stopte het 1 dag en begon het weer. Toen werd het vrij snel PAP3A. Uiteindelijk hebben ze plekjes op mijn baarmoedermond weggebrand met een laser, curretage gedaan (schoonmaken van de baarmoeder) en ben ik meteen gesterriliseerd ( ik had toen 2 kinderen en was niet van plan nog meer kinderen te krijgen). Ook kon mijn lichaam niet meer tegen de hormonen van de pil en een spiraal was het niet voor mij. Ik ging jong de menopauze in, op mijn 43e jaar begon het, en sinds mijn 46e geen menstruatie meer. Nu ben ik 10 dagen geleden 50 geworden en ik heb de oproep alweer ontvangen, ook voor het borstonderzoek. Ja ik ga. Je leven is je heel wat waard en met mijn opa heb ik die vreselijke ziekte al meegemaakt.
Heftig verhaal Carmen, thank you for sharing! Heel belangrijk om dit onder de aandacht te brengen! #jaikga
Wat goed dat je dit shared!
Ik ben ook braaf gegaan, helaas was mijn uitslag PAP3A en na het nemen van een stukje weefsel bleek het zelfs CIN3.
Word binnenkort geopereerd en dan hopen dat alles weggehaald kan worden zonder schade achter te laten.
Dus ladies, GAAN! Het uitstrijkje zelf is zo een ramp nog niet, better be safe than sorry.