Het ABC van HPV

Het ABC van HPV

Een oproep op mijn deurmat. ‘Bevolkingsonderzoek’. Uhm, watte? Dat krijgen toch alleen vrouwen boven de dertig?

O wait. Ik bén boven de dertig. En dit was een oproep tot het bevolkingsonderzoek onder vrouwen naar HPV.

8 op de 10

Acht op de tien mensen krijgt HPV, de kans is groot dat jij er ook mee rondloopt. HPV staat overigens voor het Humaan Pappilomavirus. Grote kans dat je dit niet wist, terwijl wel bijna iedereen (80%) in zijn of haar leven wordt besmet.

Er bestaan meer dan honderd verschillende soorten HPV. Sommigen veroorzaken wratjes, van anderen krijg je genitale infecties. Vijftien soorten HPV hebben heftigere gevolgen en kunnen zelfs baarmoederhalskanker veroorzaken. Over dat type HPV gaat het in dit artikel, en in de documentaire die hoofdredacteur Milou Turpijn van Women’s Health Magazine hierover maakte.

Het ABC van HPV

HPV is een extreem besmettelijk virus dat je al kunt oplopen door tegen iemand aan te liggen. “Alleen als je echt als een non leeft, krijg je het niet”, zegt gynaecoloog Jacqueline Louwers. In deze documentaire hebben we het over de types die in the end baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Vanaf je dertigste word je in Nederland opgeroepen voor een uitstrijkje. Dit is een standaard preventief bevolkingsonderzoek waarbij de huisarts met een borsteltje cellen van je baarmoedermond veegt om te kijken of je HPV bij je draagt. Heb je last van sporadisch bloedverlies of heb je vaak last van je buik? Dan kan het geen kwaad om eerder aan de bel te trekken.

30 procent van de vrouwen die wordt opgeroepen voor het uitstrijkje komt niet. Door wel te reageren op het oproepje kun je gemonitord worden mocht je een hoge pap-uitslag hebben. Dit onderzoek is gratis (als je wordt opgeroepen) en van levensbelang.

Milou hoopt samen met de andere vrouwen in de docu het onderwerp HPV bespreekbaar te maken en het taboe eromheen te doorbreken, en ik deel daarom graag haar missie.

Dus please ladies, neem actie als je een oproep krijgt, of trek eerder aan de bel als je iets niet vertrouwt.

Alles wat je moet weten over HPV

Een korte spoedcursus over HPV vind je hier. Hieronder zie je de docu van Milou: