Fannetiek de zomer in: waterchallenge

Fannetiek de zomer in: waterchallenge

Hopelijk lees je iedere maandag met net zo veel plezier als ik de afleveringen schrijf mee met Fannetiek de zomer in.

Een serie die ik schrijf zodat jij straks vol zelfvertrouwen jouw zomer in gaat. Een serie bedoeld om jou in de shape van jou leven te krijgen. En te houden. De total package: gezond, fit en gelukkig. Happy. In alle mogelijke manieren.

Aanstaande maandag volgt alweer deel vijf van Fannetiek de zomer in, en gaan we dieper in op de don’ts betreft trainen.

Whut? Water

Voor het zover is, heb ik vandaag een korte bijlage en tevens waterchallenge voor je.

Want ik maakte afgelopen maandag geen grapje dat je liters water zou moeten drinken. Per dag.

En nu dacht je waarschijnlijk, ‘ja An, prima, maar jij drinkt alleen maar koffie toch?’ Well. Ik ben flink geminderd, maar drink graag mijn kopje koffie. Maar (!) ik drink ook heul.veul.water. Trust me.

Naast ieder kopje koffie, naast iedere cola light en naast iedere Starbucks beker staat een glas water.

De volgende quote komt van Peter Deen, hoogleraar aan het UMC St Radboud in Nijmegen: “We hebben 2,8 liter vocht nodig per dag. Ongeveer 300 ml daarvan is afkomstig uit het lichaam zelf en komt vrij bij allerlei lichaamsprocessen. Verder komt 1 liter vocht uit onze voeding. Die laatste 1,5 liter moeten we binnen krijgen met drank. Het maakt niet uit wat, als het maar vocht is (let op, hier kom ik later op terug).

De hersenen geven heel goed aan wanneer we vocht nodig hebben, dan krijg je dorst. Deze prikkel is heel gevoelig, wat betekent dat een kleine verandering in het lichaam al snel leidt tot een dorstgevoel. Overigens is een dorstgevoel een teken dat je dus eigenlijk te laat bent met drinken.

Eerst water, de rest komt later

Een klein watertekort kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Bij een groter tekort is er sprake van dehydratatie (uitdroging): dit kan gepaard gaan met onder andere flauwvallen en ademhalingsproblemen.”

Laten we die laatste categorie even niet aankaarten, maar water is nodig.

En inderdaad, koffie of cola is vócht, maar werkt niet zo zuiverend als water. Een kop koffie moet worden afgebroken door ons lichaam. Een glas cola ook (indien met suiker nog een beetje meer), een glas fruitsap ook.

Maar wáter.. water reinigt, water spoelt alles door, spoelt al onze voeding weg en met een beetje geluk geeft het jou ook nog eens een ‘vol’ gevoel waardoor je die reep Tony niet helemaal op eet.

Waterchallenge

Om Fannetiek de zomer in nog beter te laten werken, geef ik je bij deze de opdracht om vanaf nu (yup, nú) water te drinken. Begin je dag met een glas water, drink bij iedere maaltijd een glas water, sterker nog: vul een liter fles water en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is.

Ben je echt een tough girl? Koop dan een anderhalve liter fles en maak geen ‘koffie-dates’ meer, maar water dates. Of thee met verse munt of gember, die keur ik ook goed.

Eens?

Mooi. Dan zien we elkaar waarschijnlijk in de rij bij de toiletten.

Tot maandag!