Fannetiek de zomer in: #1

Fannetiek de zomer in: #1

Zoals vorige week aangekondigd neem ik jou in deze tiendelige serie mee ‘de zomer in’. Vandaag trappen we af met hoofdstuk een. Of beter gezegd: chapter zero.

Chapter zero

Voor je denkt dat ik je gouden bergen ga beloven, die hardnekkige lovehandles ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen en je slechts een paar stappen verwijdert bent van een summerproof beachbody, wil ik je eerst wat uitleggen.

Alles begint met voorbereiding. Alles. Zo ook het werken aan jouw bikini-doelen. Zomaar in het wilde weg gaan trainen en diëten voor je überhaupt weet wat je moet (en wíl) doen is intens onverstandig.

Alle ‘nieuwe’ dingen die je doet of gaat doen, zullen plek innemen in je leven en in je hoofd. En die plek moet je creëren. Wat doe je als je op reis gaat? Dan bereid je je ook voor. Je kiest – waarschijnlijk weloverwogen – een bestemming uit, selecteert een hotel, de periode die je weg wil gaan. Je pakt je koffer voor je gaat. Je paspoort. Je wil niet te veel inpakken, maar je vergeet liever ook niet dat ene jurkje. Toch?

Dat is met het bepalen van een fysiek doel niet veel anders. Ga na het lezen van deze blogpost eens bij jezelf na wat het is nu wat je wil. Écht wil. Kijk naar jezelf in de spiegel en schrijf dan je doel op. Schrijf daarna op hoe je dit gaat doen. Schrijf het per maand op, per week of per dag. Wat worden je stappen. Welke training hoort daarbij. Waar ga je trainen, hoe vaak kun je trainen. Wat kun je zelf aanpassen in je voeding.

Het vaststellen van je nieuwe doel is het begin van jouw reis. Pak je koffer daarom slim in en laat thuis wat je niet nodig hebt.

‘Mens sana in corpore sano’ 

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Een vaak aangehaald citaat uit een van de satiren van de Romeinse dichter Juvenalis. Oftewel: een ‘gezond’ hoofd is een gezond lichaam. Het is al bijna zo oud als de mensheid zelf: lichaam en geest zijn connected.

Voor je denkt dat ik een soort zweefteef ben geworden; nee. Maar wie herkent het volgende: iemand heeft je boos gemaakt, of verdrietig. Het regent. De trein had een uur vertraging en als je thuis komt is het een grote bende. Fuck deze shit denk je, en voor je het weet is dat pak koekjes er door heen en lepel je die bak B&J met angstaanjagende snelheid naar binnen.

Wat is er gebeurd? Je had een baaldag. Je zat niet lekker in je vel. En je hoofd was niet ‘gezond’. Dit resulteerde in snaaigedrag. En dat snaaigedrag staat precies álles in de weg van jouw summerproof body.

Voorjaarsschoonmaak

Die journey waar ik het eerder over had begint in.je.hoofd. En die begint nu. Vandaag. Na het lezen van dit verhaal of misschien al wel tijdens. Ik wil dat je opruimt. Een grote schoonmaak houdt.

Ik vertelde je dat ieder nieuw event in je leven plek nodig heeft. In je hoofd. En in je dagelijkse bezigheden. Het behalen van jouw zomerdoel (en dit keer echt) hoort hierbij. Je hebt plek nodig om deze reis te beginnen. En die reis gaan we samen maken. Zie mij maar als een soort reisleider ofzo. Als je me kwijt bent, ik sta te zwaaien met een vlaggetje.

Goed verhaal An, maar wat moet ik nu doen. 

Opruimen, zoals gezegd. Ruim allereerst op IN JE HOOFD. Als jij iedere dag opstaat en je voelt je een nietsnut, dan word je vanzelf een nietsnut. Dat ‘meh-gevoel’ slaat nergens op. Want je bent awesome. En uniek. En je bent jij. En niemand anders. Focus. Geloof in jezelf. Eng he? Maar die bagage is wel nodig in je koffer.

Ruim je huis op. Ja echt, ik gaf je zojuist de opdracht om je kamer op te ruimen. Die stoel die je niet meer ziet omdat daar al je gedragen kleren op liggen? Ruim op. Hang terug in je kast. Of gooi het eindelijk weg (of breng het naar een goed doel, nog beter). Zet je schoenen terug in de gang. Hang je jas op de kapstok. Organiseer je rommella. You know you got one. Lap je ramen, ga stofzuigen. Maar ruim op.

Ruim je omgeving op. Ruim je hart op. Iedereen kent wel ‘die vriendin’ die alle energie uit je zuigt. Die altijd problemen heeft. Die nooit naar jou luistert maar zelf het hoogste woord voert. Is dat een échte vriendin? Of wordt het tijd dat je een beetje afstand neemt van deze problemen?

Hetzelfde geldt voor die dude die niet terug appt. Of pas na twee dagen. Op wie jij aan het wachten bent, maar die niets laat weten en pas drie uur na de afgesproken tijd jullie afspraak afzegt met een of andere domme smoes. Really? Is dat wat je vindt dat je verdient?

Fannetiek de zomer in: jouw opdracht voor deze week

Ik denk en hoop dat mijn verhaal duidelijk is. Kort samengevat komt het hier op neer:

  • Geloof in jezelf;
  • Maak je doelstellingen concreet. Maar niet eerder voor jij bedenkt wát je wil en hoe je dit gaat doen. Stel kwantitatieve doelen (ik wil vijf kilo afvallen voor 1 juni a.s.) en/of stel kwalitatieve doelen (waar wil ik aan werken). Maak het concreet;
  • Geloof in jezelf;
  • Ruim op. In je hoofd, in je leven, je hart, je huis en je omgeving;
  • Geloof in jezelf;

Het is tijd dat je aanstaande zomer bewust meemaakt. Dat je dit jaar eindelijk vol zelfvertrouwen op het strand zit. Of op het terras en bewust geniet van ieder rosé biertje dat je gaat drinken. Want ja, bewust meemaken is bewust genieten. Daarom moet je je nu bewúst voorbereiden.

Er staat niets tussen jou en een top zomer in de weg, behalve jezelf. Mijn opdracht voor deze week is daarom de volgende:  iedere ochtend kijk je jezelf aan in die spiegel en herhaal je jouw favoriete mantra. ‘You are awesome’, ‘You gots this’, ‘I rock’, of simpelweg ‘ik geloof in mezelf’.

Giet jouw mantra in een hashtag en tag me in jouw ‘Fannetiek de zomer in’ foto.

Lieve ladies, de zomer komt er aan en die begint in je hoofd en eindigt aan je teen (met de juiste teenslippers). Alles in between bespreken we in de komende negen afleveringen.

See you next week!

Ps. Laat je hieronder weten of je aanvullingen hebt voor deze boogserie en laat je ook even weten welke hashtag of mantra jij gaat gebruiken?