Koken met Fannetiek: Franse pompoensoep

Koken met Fannetiek: Franse pompoensoep

Maar liefst 98% van de stemmen via de poll op mijn daily Instagramstory of jullie het recept voor de Franse pompoensoep wilde hebben wezen naar ‘ja’.

En dus kan ik niet anders dan dit super healthy, vegan(ish), gezonde en vooral heel erg lekkere recept voor Franse pompoensoep met jullie te delen!

Wat heb je nodig voor een (hele grote) pan Franse Pompoensoep (4-6 personen):

1 grote hokkaido pompoen (circa 1 kilo pompoenvlees)
2 bouillonblokjes (naar zoutbehoefte that is)
1 liter water
1 ui (in stukken gesneden)
4 grote tomaten (in stukjes gesneden)
1 grote winterpeen (in stukjes gesneden)
2 grote aardappelen (geschild, en in stukjes – voor de binding)
Maggie, zout, peper en andere kruiden naar smaak

1 x staafmixer
1 x grote (soep)pan

Topping: 1 el crème fraîche a 15 gr (optioneel)

Hoe maak je een (hele grote) pan Franse Pompoensoep:

Simpel (en snel!). Hak de pompoen in twee stukken en schraap de pitjes en draden er uit. Het voordeel van een hokkaido pompoen is dat je deze niet eerst hoeft te schillen. De schil van deze pompoen kun je gewoon eten (is niet bitter) en zorgt voor een mooie oranje kleur van de pompoensoep.

Ben je een luie keukenprinses zoals ik, neem dan voorgesneden stukjes pompoen uit de supermarkt.

Maar hey, ik ben in Frankrijk en hier wordt precies niks uit pakjes en zakjes gehaald. Na het snijden van de pompoen spoel je de twee helften even af onder koud stromend water.

Zet vervolgens een grote (soep)pan op het vuur met hierin een liter water, en voeg de bouillonblokjes, de pompoen-stukken en de rest van de ingrediënten toe. Wacht nog even met de kruiden overigens. Breng het geheel eerst aan de kook.

Zodra het water kookt, draai je het vuur laag en laat je het geheel zo’n twintig minuten zacht door pruttelen. Zet nu de staafmixer in de pan, en pureer goed door. Proef – zodra de pompoensoep gepureerd is en geen stukjes meer bevat – of er iets van kruiden bij moet. Doe dit naar eigen smaak. Ik voegde wat zout toe, wat peper, sambal, wat ketjap en wat chili-poeder.

Tadaaaaa, done! Schep een klein lepeltje crème fraîche op de soep ter garnering (of niet) en eat it while it’s hot!

Als je deze pan pompoensoep verdeelt over zes kommetjes, bevat 1 kommetje Franse pompoensoep (inclusief eetlepel crème fraîche) zo’n 133 kcal waarvan 23 g carbs, 3,8 g eiwit, amper 2 g vet en ca. 5 g vezels.

Win-win voor low kcal, high volume-food, winter-food en vooral good food.

Enjoy!

Ps: Meer zin in iets zoets én pompoen? Check dan dit pompoenrecept eens!