Slaap lekker!

Slaap lekker!

Dat ik een blog neerpen over slaap (en rust) is niet geheel toevallig. Ik heb namelijk een nieuw matras.

De foto boven deze blogpost heb ik overigens gemaakt net na ik die matras drie hoog (lees: zes smalle trappen) had getild, had ontdaan van dertig meter plastic, mijn oude matras nog twee trappen naar boven had gesleept en de nieuwe matras op mijn bed had uitgerold. Mi gado.

O en voordat je denkt #spon, neen, ik ga het verder niet hebben over welke matras je wel of niet zou moeten nemen. Maar wist je dat een goed matras (dus eentje die past bij jouw lichaam, slaappatroon, bed, noem maar op) jouw slaap dusdanig kan verbeteren dat je dit ook gaat merken in de gym én dus aan je progressie? Yup. Echt.

Sleep is never overrated

Ik maak er wel eens grapjes over, maar ook ik slaap vaak niet lang genoeg. Een volle agenda, een vol hoofd, een serie die ik écht nog even af moet kijken, wat zeg ik, een heel seizoen, en heel veel social media. Prikkels. Licht. Drukte. Oftewel, te weinig nachtrust.

En dat merk ik de volgende dag direct. Ik ben minder alert, minder snel, minder sterk en minder gezellig. Kun je nagaan hoe dat was de laatste weken van mijn vorige prep. Ik merkte toen al best snel dat ik te veel aan het doen was. Alsof mijn lichaam al heel snel doorhad dat ik weer een wedstrijddieet aan het volgen was. En het gooide direct alle remmen er op.

Gewicht en verzadiging

Hoe lang je slaapt kan op verschillende manieren effect hebben op je vetpercentage en gewicht. In 2003 keken onderzoekers van de University of Bristol naar de de gemiddelde slaapduur van 30 Griekse vrouwen in de leeftijd 30-60. Voor elk uur dat de vrouwen langer sliepen (beperkt tot 8 uur) daalde het vetpercentage met gemiddeld 2,8 procent.

Honger en verzadiging

Een oorzaak hiervoor kan (onder andere) gezocht worden in het effect van slaapduur op je hongergevoel. Onderzoekers van de Stanford University vergeleken de gewoonten van 1024 deelnemers aan de Wisconsin Sleep Cohort in een onderzoek naar de effecten van slaapproblemen. Hierbij vergeleken ze slaapgewoonten met andere variabelen zoals BMI, leptine en ghreline.

Leptine en ghreline spelen een rol in je hongergevoel. Leptine zorgt voor een gevoel van verzadiging terwijl ghreline juist het hongergevoel versterkt. De onderzoekers van Stanford zagen dat wanneer er slechts vijf uur geslapen werd – in plaats van acht uur – de leptine-niveaus 15,5% lager waren. De ghreline-niveaus waren juist 14,9% hoger. Meer honger dus en minder verzadiging. Het is dan ook niet vreemd dat ze zagen dat mensen die minder dan acht uur sliepen (bijna 3/4 van de deelnemers) een hoger BMI (gewicht ten opzichte van lengte) hadden. (Bron: FITsociety.nl)

Slaap Fannetiek Slaap

Nu moet ik zeggen dat het de laatste tijd wel weer goed gaat. Ik plan mijn avonden zo in, dat ik ergens rond half tien ook echt klaar ben met mijn werk en mail, en het enige scherm wat dan nog aan mag is Netflix. Ok, en m’n telefoon. En dan lig ik dus op m’n nieuwe Eve matras. Hartstikke gezellig. Het naar boven brengen zelf was een workout op zich, maar nu Eve eenmaal ligt, merk ik pas hoe versleten mijn oude matras was. En misschien zit het tussen m’n oren, maar ik slaap écht beter en m’n onderrug slaapt ook beter. Thanks Eve.

Nee maar serieus. Mijn punt is, als je denkt alles op orde te hebben betreft voeding en training en geen tot weinig progressie maakt, je dan eens verder zou kunnen kijken naar je omgeving. Naar je stresslevel (hoi cortisol) bijvoorbeeld, en dus naar je slaap.

Mijn advies is iedere nacht 7 tot 8 uur slaap te pakken. Iedere nacht, dus zorg voor regelmaat. Lichtgevende schermpjes maximaal een half uur voor je je ogen sluit weg leggen of dichtklappen, zorg voor een donkere, goed geventileerde kamer, zorg voor een fijn matras en je staat de volgende ochtend fluitend naast je bed.

Of niet, maar weet je, dan heb je in ieder geval een fijne nachtrust gehad en heb je je gains beschermd.

Moeite met in slaap komen? Check dan deze blog even die ik eerder schreef over ‘mediteren kun je leren‘.