Mealprep-pret

Mealprep-pret

Snap je ‘m? In plaats van preppret gaat de fun gewoon door hier op zondag, net als m’n dieet. Vandaar even een fijne handleiding over how to mealprep like a prooooo, of dus zoals ik.

Want over precies twee weken, ok grapje, twee weken min twee dagen, heb ik een toffe fotoshoot voor een toffe organisatie (wait and see), en train en cardio ik er in de tussentijd op los. Maar, voeding en het ‘dieet’ wat ik volg is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om straks ‘strak in pak’ op de foto te gaan.

Ik heb een hele lange tijd gekozen voor het ‘If it fits your macro’s’ principe, maar ben daar nu redelijk vanaf gestapt. Ik volg inmiddels een redelijk standaard ‘bodybuilders menu’ en dat bevalt erg goed. Uiteraard is het IIFYM principe nog steeds een fijne uitkomst voor iedereen die veel vrijheid wenst in een dieet, maar voor mij werkt die vrijheid niet en bovendien heb ik vooral geen zin meer om na te denken (en te passen en meten) over wat ik wanneer moet eten en hoeveel.

Dus ik heb een menu samengesteld wat ik iedere dag kan eten. Yes, iedere dag hetzelfde. Uiteraard heb ik gekeken naar hoeveel ik van welke macronutrient nodig heb (dat is altijd zo, met ieder ‘dieet’), maar houd ik de voeding die ik neem erg basic. Werkt goed, werkt vooral goed voor mijn gezondheid en maag, en vergt weinig nadenkwerk. Alleen dus wat voorbereiding. Iets met fail to prepare en prepare to fail.

De voornaamste reden dat diëten vaak mislukken is omdat mensen vergeten ‘te preppen’, en simpelweg de juiste voeding niet omhanden hebben op tijden dat ze honger hebben. Lees: broodjes van een tankstation of maaltijdsalades met meer calorieën dan een broodje hamburger. Dom. En zonde. En fastfood is nu eenmaal op iedere hoek van de straat verkrijgbaar.

Gelukkig is Fannetiek to the rescue, en geef ik je een kijkje in de keuken (ha ha) en lees je hieronder hoe ik mijn meals prep en wat ik eet. Every damn day and I love it.

Stap 1: boodschappen doen
Ik vind boodschappen doen dus hartstikke tof. Ja echt. Maar veel variatie in wát ik in huis haal is er niet. Ik kies heel bewust voor steeds dezelfde producten, en als je mijn koelkast opentrekt, zie je iedere week pretty much dezelfde spullen staan. Mijn tip? Maak een lijstje met de volgende producten en stick to it:

Protein: eieren, (eventueel magere kwark – als je kwark eet), kip(filet), kalkoenfilet, tilapia/kabeljauw/tonijn.
Carbs: havermout, (zoete) aardappel, basmati en-/of zilvervliesrijst, rijstwafels, broccoli, groene asperges, andijvie, spinazie en sla.
Fat en extra’s: ongezouten noten, pindakaas (joehoeee), huttekase, avocado, koffie (!) en slimpie. Of cola light. Oh Ehm Gee, drink je cola light? Ja man. En ik leef nog.

Maar see what I did here? Ik houd het boodschappenlijstje als ook de boodschappen super basic, zodat ik – als ik langs de koekjes loop – er niet eens naar hoef te kijken. Want het staat niet op mijn lijstje. Doorlopen dus. Niet in huis halen = niet eten = succes.

Stap 2: koken
Daar begint voor mij het ‘zware werk’ want ik heb een hekel aan koken. Maar goed, omdat mijn maaltijden gedurende de dag best veel op elkaar lijken, heb ik genoeg aan drie pannen. En een rijstkoker. Mega f*cking ideaal. Heb je een rijstkoker thuis? Use it! Niet? Schaf er een aan. Doe het. Ik heb deze.

Ok, dit is wat ik ongeveer doe (en dus eet). Ik kieper een kilo kipfiletblokjes in een pan. Bakken in PAM spray op een laag vuurtje tot de kip gaar is. In de rijstkoker kieper ik rijst (genoeg voor vier a vijf dagen) en ik zet de magic machine aan. Ennnn in de andere pan wok ik spinazie en/of brocolli (niet té gaar omdat ik mijn maaltijden later opwarm in de magnetron en daar gaart het door). En in de laatste pan kook ik eieren (5 minuten).

Oui, c’est tout! Makkelijker wordt het niet. In de tussentijd zet ik mijn geliefde tupperware bakjes klaar en alles wat gaar en klaar is gaat erin. Goed laten afkoelen (zonder deksel) alvorens je het in de koelkast zet. Zorg dat de deksels goed dichtzitten en je bent eigenlijk ready voor de komende week. Je kunt ook next level je game upsteppen door alle meals alvast te maken (dus álle bakjes per meal per dag afwegen), maar dan kom ik ruimte te kort en daarbij, ik heb tijd genoeg om – voor ik ergens heen ga – mijn bakjes klaar te maken. See for yo selfie.

2016-04-13 16.40.38

Stap 3: pack je meals en eet!
Als het goed is, heb je je menu helder en duidelijk voor je en weet je dus hoeveel je uit welk bakje moet halen per meal gedurende een dag. Waar je die dag ook heen gaat, je bent nu voorbereid.
Een doorsnee dag bestaat voor mij de aankomende weken (en de afgelopen weken ook eigenlijk) uit opstaan, zwarte koffie en een halve liter water, dan een uur cardio met m’n vriendjes Nosferatu en The Playah en iedereen die wakker is appjes sturen en iedereen die nog niet wakker is óok appjes sturen. Douchen. Dan een bak havermout met whey (zorg dat je dit dus ook in huis hebt, maar ga geen havermout preppen. Dat is echt raar joe.). Vaak zit ik daarna een paar uur achter mijn mail, dan ga ik trainen, en weer werken of naar geplande events en/of meetings. Al naar gelang mijn agenda pack ik dus ook mijn bakjes. En yes, ook mijn avondmaal bestaat uit eten wat al geprept is. Vaak voeg ik daar dan wel wat verse sla aan toe.

Is dit saai? Iedere dag hetzelfde eten? Ja, soms. Maar het is wel mega handig, vooral als je resultaat wil zien. Te veel vrijheid in een dieet, of zero voorbereiding zorgt gegarandeerd voor te vaak (en te veel eten), of juist te weinig eten overdag wat later zorgt voor overeten. En dit gedrag geeft jou deze zomer geen abs.

Mocht je die dus wel willen, zorg dan voor een goede voorbereiding en prep those meals.

Ging bovenstaand verhaal je te snel of snap je er alsnog niets van? Kijk dan eens naar de mealprepguide van de Body&FitShop. Een gidsje met duidelijke uitleg en recepten, kortom: mealprep like a pro en thank me later.