FlexCup: een korte uitleg

FlexCup: een korte uitleg

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, hardcore trainen en zo clean mogelijk eten, maar met welk doel? Nou, eind 2014 doe ik mee aan de FlexCup. Zoals ze zelf zeggen dé wedstrijd voor beginners. Bodybuilders worden namelijk per sectie ingedeeld in een klasse (zie de foto’s onderaan dit bericht voor een duidelijk beeld van de verschillende categorieën binnen bodybuilding – ik ben m’n ass er dus af aan het werken voor het meest linkse plaatje ;-).

Klasse C is een (fors) niveau waarop veel bodybuilders (willen) beginnen. Het niveau van een reguliere C-wedstrijd is voor echte beginners vaak te hoog en kan daardoor afschrikken. Bij de FlexCup bieden ze daarom naast deze reguliere C-wedstrijd ook een D-klasse, die echte beginners een kans geeft om op het podium te klimmen. Het niveau van deze nieuwelingen wordt goed in de gaten gehouden, wat wil zeggen dat mensen met een te hoog niveau doorverwezen worden naar de reguliere C-wedstrijd.

That will not be me dus. Ik ben echt een beginner. Begin december was ik bezoeker bij de FlexCup 2013. Ik wilde met eigen ogen zien waar ik aan begon. Samen met mijn vriend heb ik met open mond naar het podium staan staren. Eerst naar de mannen (D-categorie) en daarna naar de vrouwen. Glimmende, strakke bruine lichamen straalden vanaf het podium en damn, wat had ik onwijs veel respect voor alle atleten. Niet alleen het bruin straalt van het podium af, ook het harde werk straalt er af. Je ziet dat ze er stuk voor stuk alles aan hebben gedaan om daar te kunnen staan. Iedereen op zijn of haar eigen manier, maar wow, super knap. En dat wil ik dus ook. Wat moet dat mooi zijn om na een lange tijd hard werken daar te kunnen laten zien wat je hebt bereikt.

De presentator noemde bodybuilding (een van de) zwaarste sporten ter wereld en ik geef hem geen ongelijk. Hij zei dat zowel beginners als atleten op een hoog niveau exact hetzelfde moeten doen om op het podium te staan. “Voetbal je bijvoorbeeld op D-niveau bij de plaatselijke voetbalvereniging, dan drink je na afloop van een wedstrijd een biertje met je teamgenoten. Wil je meedoen aan een wedstrijd bodybuilding op D-niveau, zul je precies hetzelfde moeten doen als de atleten op topniveau”. Wijze woorden. En de waarheid.

Op oudejaarsavond drink ik een glas champagne en proost ik op het nieuwe jaar. Met in mijn achterhoofd maar één doel: stralen op dat podium. Met een strak bruin glimmend lijf.

BB klasse vrouwen