2018: wat zijn jouw doelen?

2018: wat zijn jouw doelen?

Op de derde dag van januari wil ik het eigenlijk niet eens meer hebben over goede voornemens. Ik geloof persoonlijk ook niet in goede voornemens. Net zoals ik niet in diëten geloof. Of iedere andere kortstondige verandering van gedrag.

Wat ik wel geloof is dat je met (kleine) dagelijkse aanpassingen in je gedrag en gedachten (grote) veranderingen in gang kunt zetten. Zaken die jouw leven daadwerkelijk veranderen. Ten goede.

365 lege bladzijden

Ieder jaar beginnen we opnieuw. 1 januari (ok, 2 januari als je een goed feestje hebt gehad) voelt als een nieuw begin. Een schone lei. En niets is krachtiger dan een fresh start en 365 lege bladzijden, klaar om aan jouw verhaal te beginnen. Maar niets is ook zo eng. Want als je dit jaar echt jouw jaar wil gaan maken, met wat je ook wil gaan doen, waar begin je dan? En wat ga je doen?

Ik weet nog dat ik mijn blog fannetiek.nl startte, ruim vier jaar geleden. Het plan om een blog te beginnen zat al jaren in mijn hoofd, en na verschillende stomme baantjes, stomme opleidingen en een aanhoudend onrustig gevoel besloot ik net voor de jaarwisseling toch maar gewoon te beginnen. Ik draaide mijn leven 180 graden om en ik koos een compleet ander pad dan die ik altijd had bewandeld. Niet wetende waar het zou eindigen.

Inmiddels kan ik zeggen dat het de beste keuze ever was, maar het is ook ontzettend moeilijk geweest. Een blog loopt niet zomaar en je kunt er – zeker in het begin – niet zomaar van rond komen. Met vallen en opstaan leerde ik mijn blog om te zetten in een brand en inmiddels draait Fannetiek.nl als ook Team Fannetiek op volle toeren.

Een nieuwe kans

En zo geeft een nieuw jaar ons eigenlijk een unieke mogelijkheid: ieder nieuw jaar krijg je een kans om compleet opnieuw te beginnen, wie je ook bent of waar je op dat moment ook staat in je leven. Waar je dan precies heen moet en hoe je daar komt, is echter een ander verhaal.

Daarom geef ik je graag een aantal tips die mij hebben geholpen mijn leven, werk en mindset te transformeren over de afgelopen jaren.

Als je niet weet waar je moet beginnen, begin dan gewoon bij het begin, en start met nummer 1.

Here you go!

1. Creëer een visie

Voor je het roer omgooit, op welke manier dan ook, zijn er een paar fundamentele elementen in jouw nieuwe plan nodig. De eerste stap is dan ook om te bedenken wat voor jou het allerbelangrijkste is. Wat is het, dat je nu echt wil bereiken dit jaar? Zijn dat die vijf kilo (inmiddels zes) te veel, waardoor je je simpelweg niet fit voelt? Is dat die nieuwe studie die je zo graag wil doen, maar steeds maar van je afzet? Wil je een reis maken in je eentje maar heb je dit tot nu toe nooit gedurfd? Het kan van alles zijn. Vraag jezelf af wat je écht wil. Waar ligt je hart? Dit hoeft niet in een uur, je mag daar gerust de hele maand januari over doen.

Als je eenmaal hebt bedacht wat jouw doel is, bedenk dan eens hoe je leven er uit ziet wanneer je jouw doel hebt bereikt. Maak een mood-board, een storyboard, maak een Pinterest, een apart Instagram account, of schrijf het op in een schriftje. Hoe dan ook, door jouw dromen en doelen op te schrijven, en hoe jouw leven er uit zou zien na het behalen van die dromen en doelen, motiveer je jezelf extra en helpt jou dit actie te (blijven) ondernemen. En wanneer het even tegenzit, heb je altijd je bord of schriftje waar je weer even naar kan kijken.

2. Waarom?

Nu je jouw doel helder in beeld hebt en zelfs al weet hoe je je zou voelen na het behalen van jouw doel, is het belangrijk om stil te staan bij waaróm je dit eigenlijk wil. Wat is de reden dat je dit doel wil halen, waarom is dit doel of deze droom zo belangrijk voor je? Het ‘waarom’ is een groot deel van jouw plannen en de uitvoering hiervan omdat het je soms kan wijzen op fouten in je manier van denken. Soms dénken we dat we iets willen omdat ‘het zo hoort’, of omdat ‘iedereen het doet’. Maar als je bij jezelf goed nagaat waarom je iets wil, dan vind je vanzelf de ware reden. Ook het bedenken van de reden en jouw ‘waarom’ duurt langer dan een uurtje peinzen. Dat is ok. Gun jezelf die tijd.

3. Maak een plan

Nu je weet wat je wil en waarom je dit wil, is het tijd om een effectief plan te maken dat jou stap voor stap gaat helpen jouw doel daadwerkelijk te behalen. Zonder plan val je namelijk snel terug in oud gedrag en oude (negatieve) gedachten en dat is precies de reden waarom goede voornemens niet (lang) werken. Stel, je hebt een doel, dat je aan het eind van 2018 behaald wil hebben. Fast forward dan even naar die tijd en loop in de tussentijd alle grote stappen na die je moet ondernemen om daar te komen. Als een doel verder weg is dan een jaar, of dichterbij, doe je hetzelfde. Zodra je de grote stappen die je moet ondernemen voor je ziet, bedenk je tevens de kleinere stappen die je hiervoor moet maken. Schrijf dit alles ook weer op! Je ziet nu waar je je tijd en energie in moet gaan steken om te komen bij jouw einddoel. Hoe groot jouw doel ook is, je hebt het nu uiteengezet in kleinere, behapbare stukjes doel.

4. Jouw doel, jouw systeem

Nu je het ‘grote plaatje’ voor je ziet, en het zelfs hebt opgeschreven, is het goed om een systeem voor jezelf te bedenken waarmee je iedere dag een beetje aan jouw doel werkt. Maak maandplanningen, weekplanningen, dagplanningen of zelfs van uur tot uur planningen; doe wat werkt voor jou en wat vooral past in jouw leven. Ikzelf werk graag met agenda-blokken bijvoorbeeld en ik schrijf vaak van uur tot uur op wat ik moet doen op een dag. Als ik grotere plannen heb, dan schrijf ik die ook op. Daarbij bedenk ik een tijdlijn (wanneer wil ik dit bereikt hebben) en vul ik mijn agenda in met wat ik wanneer af moet hebben om dat doel te halen.

5. Durf fouten te maken

Sterker nog, je gáat fouten maken! Je gaat misschien wel drie keer onderuit, of vier, je verliest je motivatie, of er komt andere ellende op je pad. Accepteer dat voordat je begint en misschien nog wel belangrijker: leer het verschil tussen opgeven en falen. Opgeven betekent dat je er klaar mee bent, en niet langer het vertrouwen hebt dat je jouw doel echt gaat halen. Opgeven sucks.

Falen betekent dat je hebt geprobeerd (een deel) van jouw doel te halen, maar dat dit mislukte. Falen betekent echter ook dat je de kans hebt om het op een andere manier te proberen.

Soms behaal je een doel op een manier waarop je vooraf nooit had gedacht dit zo te bereiken, en toch deed je het. Je hebt niet in de hand wat er om je heen gebeurt en je kunt niet alles controleren, je hebt echter wel iedere dag zelf in de hand hoe je omgaat met situaties en hierop reageert.

Soms besef je ineens dat je niet de juiste richting op gaat

Dat kan heel langzaam opborrelen of ineens BAM, je weet dat iets klaar is. Jij verandert, mensen veranderen en soms gaan dingen een andere kant op dan je voorheen dacht of hoopte. Sta eens wat vaker stil en luister naar je intuïtie, je hart en durf jezelf recht aan te kijken in de spiegel. Jij bent de enige die de juiste keuzes kan maken voor jóu.

Ik wist ooit niet meer dan ‘dat ik iets anders wilde’. Wat dat was wist ik niet precies, maar ontplooide zich along the way. En misschien, door vandaag nog te beginnen met stap 1, geldt dat voor jou straks ook.