Water met citroen, gewoon doen

Water met citroen, gewoon doen

Misschien is dit bericht ontzettend achterhaald hoor, maar wat drink jij als eerste als je opstaat ‘s ochtends? Water? Melk? Koffie? Allemaal goed, maar ik heb nog iets anders. Lauwwarm water met citroen. Super lekker, fris en het heeft zo z’n voordelen, begreep ik later.

Schijfjes citroen waren mij vooral bekend in de kroeg. Met een shotje tequila ernaast en een hapje zout op mijn hand. Maar nu ik minder in de kroeg kom, heb ik een andere manier ontdekt om diezelfde schijfjes citroen te gebruiken. De fles tequila blijft daarbij gesloten overigens.

Het eerste wat ik ‘s ochtends drink is namelijk een groot glas lauwwarm water, mét citroensap. Van een verse citroen (niet uit een flesje!). Hoe? Heel simpel. Kook wat water, schenk het in een glas, laat goed afkoelen en knijp dan het sap van een halve (biologische if you will) citroen in het water. Even mixen en bam, je drankje is klaar.

Even wat feiten op een rij:

Waarom warm (lauw) water en geen koud water?
Wanneer je koud water drinkt, moet je lichaam het water naar lichaamstemperatuur verwarmen. Dit kost energie. Koud water laat de bloedvaten rondom je maag krimpen, waardoor het hydratatieproces vertraagd wordt. En, wanneer je koude dranken drinkt, zorgt de temperatuur ervoor dat vetten uit het voedsel dat je eet, zullen stollen. Hierdoor is dit voedsel minder makkelijk verteerbaar en zullen deze vetten minder makkelijk uit het lichaam verwijderd worden. Lauwwarm water en warme kruidenthee zorgen ervoor dat vetten vloeibaar blijven en makkelijker verteerd en afgevoerd kunnen worden.

Het geeft energie
Veel mensen drinken ‘s morgens koffie om energie te krijgen (yup, ik ook!), maar koffie geeft een tijdelijke ‘energie-boost’, waarna je vervolgens weer ‘inkakt’ en meer koffie nodig hebt (yup, klopt!). Warm water met citroen geeft langdurig energie. En dat merk ik echt.

Het bevordert de stoelgang
Het warme water maakt je spijsverteringssysteem langzaam ‘wakker’, waardoor deze rustig op gang kan komen. Daarnaast zorgen de vitaminen en mineralen in citroen ervoor dat voedselresten uit je maag en darmen gespoeld worden. Handig!

Het is urineafdrijvend
Citroen zorgt ervoor dat je moet plassen. And that’s a good thing, want elke keer dat je plast worden gifstoffen uit je lichaam gehaald, en blijven de urinewegen mooi schoon.

Het versterkt het immuunsysteem
Citroen bevat veel vitamine C en kalium.Vitamine C helpt bij het voorkomen van griepjes en verkoudheid, en kalium stimuleert de hersenfunctie en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vitamine C bevordert tevens de opname van ijzer in ons lichaam. IJzer speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand.

Het zuivert de huid
Vitamine C helpt rimpels en oneffenheden te verminderen. Het alkaliserde effect van citroen vermindert de kans op acne en puistjes. Water met citroen zorgt er ook voor dat ons bloed gezuiverd wordt, waardoor je huid er mooier uit ziet. Nu heb ik best een onzuivere huid en merk ik – na een tijdlang elke dag trouw mijn citroensapje te nemen – echt een verbetering. Een perzikhuidje zal ik nooit krijgen, een citroenhuidje wel.

Het bevordert gewichtsverlies
Klinkt fijn hè? Pectine in citroen vermindert namelijk hongergevoel. Daarnaast is bewezen dat mensen die een hoog alkalisch dieet eten, gemakkelijker gewicht verliezen. Ik kan hier een hele uitleg geven over alkalische diëten, maar ik heb het liever niet over diëten. Dus mocht je willen weten wat dat nou precies is, Google het dan even ;-)