5 x healthy hotspots NL

5 x healthy hotspots NL

Woonachtig in hartje centrum en tevens een van de oudste delen van Amsterdam is het voor mij niet moeilijk om de leukste, gekste en gezelligste healthy hotspots aan te wijzen.

Ontbijt, brunch, lunch, soep, diner? Al het voorstaande tegelijk? Kan allemaal. Er zijn hier in 020 ontelbare toffe én healthy plekjes om je maag te vullen en je kunt het zo vegan, vegetarisch, glutenvrij of fck-vegan-let’s-meat niet bedenken of het is er.

5 x healthy hotspots per netnummer

Maar uiteraard is Nederland groter dan alles wat zich binnen de ring afspeelt. Dat weet ik heus wel hoor ;-) En omdat het fijn is om je blik te verruimen, en op foodadventure te gaan in nieuwe steden, ben ik op zoek gegaan naar een aantal fijne healthy hotspots buiten de ring.

Ik verdeelde ze per netnummer, zodat jij in ieder geval een van deze fijne hotspots in jouw buurt hebt.

Mis ik nu een healthy hotspot bij jou in de buurt? Laat die dan please achter in de comments zodat ik ook daar eens een kijkje kan gaan nemen.

010 Rotterdam: Juice Sisters

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een groot voorstander ben van meer vrouwen in de gym maar ook zeker van meer vrouwen in business. Businessbabe Micha Kouwenberg begrijpt dat.

Zij is eigenaresse van juicebar Juice Sisters aan Freerickplaats 4 in Hillegersberg.

Nu ben je vast bekend met Juice Brothers, een soortgelijke juice bar, maar dan niet gerund door een powervrouw. Move over ‘brothers’! Want bij Juice Sisters kun je terecht voor alle mogelijke vers geperste juices, sapjes en smoothies die je je maar kunt wensen. En ofcourse staan er ook koffie, thee en fijne punten verse taart op de kaart.

Juice Sisters onderscheidt zich doordat Micha heel veel van smaken, smaakcombinaties en smaaksensatie weet door haar horecaervaring, en dat proef je terug in de sappen. Elke juice is meerdere malen getest, geproefd en gefinetuned. ‘Veel juicebar-eigenaren denken te weinig na over de mogelijkheden met sappen. Ze maken een onderscheid in de zoete fruitsappen en de gezonde sappen, die niet per se lekker smaken. Ik stoor me daaraan; waarom kan gezond niet lekker zijn?’ (via debuikvanrotterdam.nl).

Overigens is iedereen welkom in de juicebar van Micha en focust zij zich niet op één specifiek publiek zoals alleen vegan of detox. Haar missie is simpel: ‘Ik wil dat veganistische Pietje-Puk zijn oma mee kan nemen en terwijl hij zich buigt over onze gezonde sappen, kan oma naast hem net zo lekker genieten van een kopje koffie en een stuk appelgebak met slagroom. Twee doelgroepen komen dan samen en daar kan ik echt van genieten.’

True that Micha. Al vind ik de combi van een vers geperst gembersapje mét een stuk appeltaart met slagroom ook gewoon een heel goed idee.

credit: De Buik van Rotterdam

020 Amsterdam: Vegan Junkfood bar

Dat mijn leven zich al bijna drie jaar op drie vierkante kilometer binnen de ring van Amsterdam afspeelt betekent niet dat ik hier al uitgekeken (of -gegeten) ben.

Op iedere hoek van de straat, in welk stadsdeel je ook loopt, vind je wel een healthy hotspot. En als je er geen vindt, dan opent er volgende week wel een nieuwe.

De Vegan Junkfood bar opende onlangs haar tweede vestiging in Amsterdam (je vindt ze aan het Staringplein 22 en aan het Marie Heinekenplein 9 – 10). En deze healthy hotspot klinkt precies zoals je je voorstelt: vegan food én ‘junkfood’ tegelijkertijd. Best of both worlds toch?

Dat vinden ze bij de Vegan Junkfood bar ook en dat is tevens hun missie: tegelijkertijd zorgen voor een beter milieu en het welzijn van dieren maar ook gewoon heel erg lekker eten. Alles (echt alles) op hun kaart in plant-based, dus vegans: begin te rennen.

En plant-based betekent geenszins suffe hapjes. Nope, je kunt kiezen uit juicy burgers, sandwiches, nuggets, en fries.

Credit: @indvdu_photo

030 Utrecht: Keek

In een van de schattigste straten van Utrecht (Twijnstraat 23 om precies te zijn) liepen mijn moeder en ik een tijdje geleden tegen healthy hotspot KEEK aan.

Een plekje om heerlijk te zitten en vooral te eten want alles op de kaart komt rechtstreeks uit de bakkerij: croissantjes, desembrood, scones, saucijzen, pasteitjes, quiches, taart, soep, beleg en nog veel meer.

Wij hebben bananenbrood gegeten en dronken de lekkerste soja latte ever, voordat we begonnen aan onze hike. Die uiteindelijk uitkwam op een tocht van 25 km waarna ik uitgeput was en mijn moeder voor me uithupste dat ‘we er echt bijna zijn nu’. Ok mam.

Iets gegeten wat je per se weer wil eten? Kan! De producten van de kaart kun je vers uit de bakkerij meenemen naar huis.

040 Eindhoven: The Happiness Cafe

Toegegeven, nu kom ik niet heel vaak in Eindhoven. Dus deze healthy hotspot heb ik van horen zeggen. Maar na het bekijken van hun kaart weet ik zeker dat ik de eerst volgende keer dat ik in de lichtjesstad ben dit vrolijke cafe ga bezoeken.

The Happiness Cafe vind je aan de Nieuwe Emmasingel 9.

Of je nu glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, minder koolhydraten of extra proteïnen wil eten of zin hebt in een ‘guilty pleasure’:alles is mogelijk. Je kunt zelf je ideale gerecht samenstellen aan de hand van hun dagverse groente,- en granenbereidingen & proteïnen.

Sinds deze winter zijn ze 7 dagen per week open voor ontbijt en kun je terecht voor de lekkerste superfood pancakes, scrambled eggs, vegan burgers, huisgemaakte bakery en meer.

050 Groningen: Wadapartja

Wederom toegegeven, ik denk dat de laatste keer dat ik in Groningen was zo’n 15 jaar geleden is. Toen er nog zoiets bestond als de ‘Tiener tour’. Reizen met het OV door heel het land voor een bepaald aantal gulden (gulden? echt?).

Ik moest dus op zoek naar betrouwbare bronnen voor een healthy hotspot in Groningen en via mede-fitgirl Marit kwam ik uit bij Wadapartja. Haar oude werkplek én (blijkbaar) zeer goedgekeurde healthy hotspot in het hoge noorden aan het Gedempte Zuiderdiep 39-41.

Wadapartja betekent ‘wat apart ja’, en ik heb het proberen uit te spreken inclusief accent maar dat is redelijk apart ja. Desalniettemin ziet Wadapartja er super tof uit. Een plek meteen hippe uitstraling én plenty of healthy (en comfort) food. Ontbijt, taart, lunch, borrelhapjes, avondeten, alles is mogelijk. O, en alles wat je ziet in deze healthy hotspot is te koop. Dubbel win.

@Marit, hoe smaakt de koffie?

Credit: Fit with Marit

Afijn. Tot zo ver mijn healthy hotspots in Nederland die ik (bijna) allemaal ook echt ken en heb goedgekeurd.

Met een Fit&Fabulous boek-tour in mijn achterhoofd ben ik op zoek naar nog veel meer leuke plekjes natuurlijk. Dus heb jij een dikke vette healhty hotspot aanrader? Drop ‘m dan even hieronder, met je favoriete gerecht van de kaart.

Fijne zondag!