Koken met Fannetiek: Groene tosti

Koken met Fannetiek: Groene tosti

Het zal je niet ontgaan zijn (of wel natuurlijk), maar het is de Nationale Week Zonder Vlees. Een week (zonder vlees dus) die in het leven is geroepen door vegetariër Isabel Boerdam en wordt ondersteund door Green Protein Alliance. Een alliantie van Nederlandse bedrijven die zich samen inzetten om hun doel van 50% plantaardige proteïnes in 2025 te verwezenlijken.

Zij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten.

Flexitariër

Isabel, ik vind het een mooi initiatief. En niet in de laatste plaats omdat (een stuk) minder vlees eten ook echt gezonder is voor je. Vooral om die reden noem ik mijzelf geen vegetariër, maar ‘flexitariër’. Ik eet dus bewust minder vlees. Op sommige dagen eet ik helemaal geen vlees maar op andere dagen duw ik met gemak een dubbele hamburger met kaas naar binnen. Iets met balans en iets met ik-wil-niet-helemaal-zonder-vlees.

Groene tosti

Onlangs heb ik een compleet vegan schema gemaakt voor een trainee van mij. Allereerst respect trouwens, geen vlees én geen zuivel of dierlijke producten. Ik zou het niet kunnen. En omdat ik dus niet veel kaas heb gegeten van vegan food (pun intended), ben ik wat gaan rond snuffelen op het internet, op zoek naar vegan recepten. Dat zijn er dus een hoop. Gelukkig voor alle vegans anno 2018.

Eén recept is me bijgebleven, en dat is de groene tosti. Een tosti (met kaassmaak desgewenst!), maar dan helemaal vegan. Nu heb ik zelf de vegetarische variant gemaakt vandaag, en daarvan vind je onderstaand het recept. Helemaal vegan kan dus ook, zie daarvoor de tekst tussen haakjes).

Wat heb je nodig voor een groene tosti (vegetarisch):

2 boterhammen naar keuze (ik heb San Francisco brood van de versafdeling van de Albert Heijn)
2 tl (smeerbare) roomboter (vegans: jullie dus niet)
1 tl pesto (dit is kaasvrij bij de Albert Heijn te verkrijgen)
paar blaadjes verse (gewassen) spinazie
1/4 avocado (in dun gesneden plakjes)
1 plakje kaas
zout/peper naar smaak

Vegans: 2 el edelgist toevoegen als je een sort of kaassmaak wenst

1 tosti ijzer (of een pan)

Hoe maak je de groene tosti (vegetarisch):

Zet het tosti ijzer aan of – als je zoals ik erachter kom dat je eigenlijk helemaal geen tosti ijzer hebt maar wel tosti’s wil maken – verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.

Besmeer alle kanten van het brood met een heel dun laagje roomboter. Besmeer een kant van een boterham met een dun laagje pesto. Hierboven op gaat de kaas, de avocado en de spinazie. Leg de andere boterham op de groene kant. Schep de tosti nu voorzichtig in de pan en druk even goed aan. Een tosti ijzer doet dat zelf naar het schijnt.

In geval van een pan keer je de tosti na pak ‘m beet twee a drie minuten om. Het tosti ijzer springt vanzelf op groen en tadaaaa: je groene tosti is ready to eat!

Enjoy!

Een vegetarische groene tosti bevat zo’n 450 kcal, waarvan 27 g vet, 32 g carbs en 18 g eiwit. Prima lunch!

 

Het originele recept vond ik hier – tussen nog duizenden andere toffe vegan recepten.