Boekweitbananenontbijtcake wat dus niets met havermout te maken heeft maar wel heel lekker is.

Koken met Fannetiek: banaan boekweit breakfast cake

Ik hou van ontbijten. De hele ‘ik-krijg-‘s ochtends-geen-hap-door-mijn-keel-hype’ is aan mij voorbij gegaan; zodra ik uit bed stap, heb ik honger. En when Anne’s hungry, you better run. Naar de keuken wel te verstaan. Maar mijn standaard ontbijtje van havermout met bambix gaat wel eens vervelen. Sinds ik blog ben ik echter best wel heel goed geworden in het zoeken en proberen van nieuwe receptjes. En na honderden variaties op bananenbrood te hebben gezien, stuitte ik onlangs op een recept wat ik nog niet eerder had gezien. Het wordt gemaakt met boekweitmeel, en dat is fijn.

Boekweit is glutenvrij en bevat meer eiwitten dan graansoorten. Daarnaast bevat het veel lysine en arginine (aminozuren). Arginine zorgt onder andere voor een sterker afweersysteem en het helpt je spieren beter te functioneren. Lysine is nodig voor het herstel van weefsel en de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen. Lekker boeiend hoor ik je denken, maar wat heb je voor lekkers gevonden! Ha! Aanschouw, mijn Fannetiekelingen, en haast je naar de keuken!

Banaan Boekweit Breakfast Cake

Wat heb je nodig voor 6 (grote) stukken:

circa 350 g geprakte banaan (ongeveer 3 middelgrote bananen)
2 tl vanille-extract (of een paar Stevia drops / kokos bloesem)
250 ml ongezoete amandelmelk (of melk naar keuze)
1 tl kaneel
Snufje zout
250 g boekweitmeel (de Jumbo heeft dit ook!)
30 g gebroken lijnzaad (of chiazaadjes, kan ook!)
30 g havermout
1 el bakpoeder
PAM Spray

Optioneel: nootjes, vruchten, gewoon proberen!

Hoe maak je deze geniale banaan boekweit breakfast cake:

Verwarm de oven voor op 180-200 °C (afhankelijk van je oven). Spray een gemiddeld tot grote cakevorm/ovenschaal in met PAM spray of een olie naar keuze (6 bakvormpjes kan natuurlijk ook).
De banaan is geprakt (zo niet, dan doe je dit dus even). Meng dit samen met de vanille, amandelmelk, kaneel en zout in een grote kom even goed door elkaar.
Maal in een keukenmachine of blender het lijnzaad en de havermout tot een fijn meel. Giet dan het bananenmengsel, samen met het havermoutmeel bij het boekweitmeel (of andersom), voeg het bakpoeder toe, en meng het beslag goed door. Klaar? Dan kan het de bakvorm in!

Bak de cake circa 30-50 minuten, afhankelijk van de grootte van de taart en je oven. Houd ‘m even in gaten en check – als je dénkt dat ‘ie klaar is – met een satéprikker in de cake. Komt de prikker er droog uit, dan is ‘ie gaar!
Laat de cake even afkoelen en voila, breakfast is served!

Topping tips:
Je kunt deze banaan boekweit breakfast cake plain eten, maar je kunt ‘m ook nóg lekkerder maken met een topping van pindakaas, Nutella, of – en deze kies ik – magere kwark met pecannootjes! Houd wel even je macro’s in de gaten voor je crazy gaat met dikke lagen topping.

Deze cake is zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar in een luchtdichte trommel in de koelkast- of nog langer als je ‘m invriest.

Eetsmakelijk!

Als je bovenstaande hoeveelheden aanhoudt en zes stukken maakt, bevat elk stuk cake (van ca 150 g) zo’n  260 kcal, waarvan 48 g koolhydraten, 6,5 g eiwit en 3 g vet. Een topping van 40 g magere kwark met een paar druppels honing en 7 g pecannoten voegt nog eens 85 kcal toe (waarvan 5 g koolhydraten, 4 g eiwit en 5 g vet). Pindakaas en Nutella toppings geven een hele andere som. Dat snap je.

PB cake

Banana Buckwheat Breakfast Bake header

 

Inspiratie: SouthernInlaw.