don't stress

don’t stress

In de file op weg naar een belangrijke afspraak, tentamens, een (te) drukke baan, een gesloten supermarkt terwijl je geen kwark meer in huis hebt: zomaar wat voorbeelden van bijzonder stressvolle situaties. Ik kan ook ontzettend stressen over van alles en nog wat. Of jullie mijn blog wel leuk vinden, of ik wel zwaar genoeg train, hard genoeg groei en of die laatste selfie wel Instragramwaardig was. Tsja.

Maar wist je dat stress ontzettend slecht is voor je lijf? Zeker als je fijne spiermassa wil opbouwen kan stress aardig in de weg zitten. Ik besloot er eens wat onderzoek aan te wagen, dus lees zeker verder als je je herkent in een stresskipje.

Werking van stresshormonen
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam (van mensen, dieren of planten (!)) optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door lichamelijke reacties. Deze lichamelijke reacties worden voornamelijk veroorzaakt door het stresshormoon Cortisol. Cortisol is een hormoon wat invloed heeft op de vetopslag, de eiwit- en koolhydraatopname in ons lichaam. Daarnaast beïnvloedt cortisol het hart en vaatstelsel, het immuunsysteen en de bloedsuikerspiegel. Als we onder enorme druk staan, stijgt het cortisollevel. Als dit te lang duurt, kan dit zelfs schadelijk zijn voor je lijf. Het gevolg? Een toename van vetopslag in de buikregio en rondom je organen. Daarnaast kan een te lange periode van stress zorgen voor klachten zoals jachtige gevoelens, hoofdpijn, spierpijn en slaapproblemen. En jij had stress om een sixpack zei je? 

Yerkes-Dodson wet

Yerkes-Dodson wet

Iets waar ‘te’ voor staat is nooit goed (ja mam, behalve voor tevreden) en dit geldt niet anders bij stress. Te veel is niet goed. Maar een matige hoeveelheid stress kan ook zorgen voor betere prestaties. Er bestaat een U-vormige relatie tussen stress en het prestatievermogen. Dit wordt ook wel de Yerkes-Dodson wet genoemd (zie afbeelding). Volgens deze wet zorgt een milde vorm van stress (bijvoorbeeld de spanning voor een wedstrijd) voor een positief effect op het prestatievermogen. Een intense vorm van stress (bijvoorbeeld een eerste optreden) kan een negatief effect hebben op de prestatie. Hiertussen in zit een stressniveau waarbij de prestatie maximaal is.

Stresshormonen en spiergroei
Te lang té veel stress kan een flinke invloed hebben op je hormoonbalans. Langdurige stress heeft invloed op de anabole hormonen (groeihormonen) zoals testosteron en verhoogt de katabole (spierafbraak) processen. Een verlaagde hoeveelheid testosteron zorgt voor een langzamere spieropbouw. En dat willen we niet hebben. We need them muscles! Daarnaast heeft stress heeft ook invloed op je spiergroei door een verlaging van de eiwitsynthese in de spieren. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam eerder overschakelt op andere energiebronnen dan glucose of vet. Dit gebeurt vooral gedurende een periode van honger of vasten maar kan ook voorkomen tijdens een zware training. Het lichaam schakelt in zulke perioden eerder over op aminozuren om de spieren van energie te voorzien. En die amino’s heb je juist nodig om je spieren te laten herstellen, en dus te laten groeien.

De oplossing
Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Niet meteen die ‘duh’: in lichte mate kan stress (en cortisol) zelfs een gunstige invloed hebben op je kortetermijngeheugen en de afvoer van giftige stoffen door de lever (Creagan, E. (2009). Stress Managements: How do I Control Stress-Induced Weight Gain? Mayoclinic). Maar beter is het om het hogere stresskipgehalte te laten varen. Dus ontspan, ga wandelen, neem een warm bad, zet je laptop uit, neem een kop thee, ga wielrennen (ok, fietsen kan ook) of ga even tekeer in de sportschool. Juist op heftige stressmomenten heb je vaak helemáál geen zin om te gaan sporten, maar juist díe keren kunnen enorm helpen. Even dat hoofd leeg maken en weer door. En zorg voor voldoende voorraad kwark in huis. Weer een stresspuntje minder.

stressed

Inspiratie en bron: Fitness-Tips.nl