Koken met Fannetiek: bananenbrood
Love is in the air! Vandaag is het Valentijnsdag en ik heb een super romantisch recept: bananenbrood. That’s a lie. Het recept heeft niets met romantiek te maken, maar als je het met heel veel liefde maakt komt het zeker in de buurt. Belangrijker is dat dit bananenbrood amper vet en geen suiker bevat en het een fijn en verantwoord tussendoortje is. Op internet circuleren volgens mij inmiddels ruim duizend recepten voor bananenbrood, maar dit is écht de lekkerste (ik maak deze cake overigens elke week - Lief is fan - so I’m a pro).
Wat heb je nodig voor een bananenbrood:
- 3 bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 1 heel ei
- 2 eiwitten
- 100 gram boekweitmeel (of kokosmeel of amandelmeel of.. )
- 50 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- Handje ongezouten en ongebrande noten naar keuze (ik gebruik meestal alleen walnoten)
- 1 snufje zout
- 1 cakeblik (ingevet met kokosolie of ingesprayd met PAM spray)
Hoe maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op 200 graden. Neem de cutter (of blender) en verpulver eerst de havermout tot een wat fijner meel. Zet dit even weg. Gooi nu de dadels in de blender/cutter en voeg dan de stukjes banaan (handigste is om een banaan per keer (in stukjes dus) toe te voegen - beetje afhankelijk van hoe groot en krachtig je blender is). Blend it baby! Zodra je een mooi glad beslag hebt, voeg je de andere stukjes banaan toe net zo lang tot alle bananen in het beslag zitten. Klop in een andere kom de eit(wit)jes even door elkaar en mix dit door het beslag. Voeg dan het boekweitmeel, de havermout, het bakpoeder en tot slot een snufje zout toe. Even goed door elkaar mengen en je beslag is (bijna) klaar! Want, vergeet de walnoten niet! Neem een handje en gooi dit bij het beslag. Roer het nog heel even door elkaar en dan is het cakebeslag echt klaar. Giet dit in het ingevette cakeblik en leg als decoratie nog wat hele walnoten in een rijtje op de cake. Hop, de oven in (40-45 minuten) en ping: klaar is de cake! Prik even met een satéprikker (of breinaald - serieus, dat deed mijn oma vroeger!) in de cake: komt de prikker er schoon uit, dan is ‘ie ready to serve.
Happy Valentine’s Day & eetsmakelijk :)
1 plak bananenbrood (50 gram) bevat 93 kcal, 13,5 g koolhydraten, 3,1 g eiwit en 1 g vet.
Erg lekker!
Ik heb het gemaakt: Loved it!
By the way: Mooie site, mooie blogs en mooie doelstellingen! Heel veel succes!!
Greets Sabrina
Hee Sabrina!
Tnx so much! :) Enne, lekker hè? Blijf Fannetiek volgen voor nog véél meer recepten en sport :)
Wat een ontzettend leuke site!
Wat bedoel jij precies met eiwitten?
Alvast bedankt !
Hi Froukje! Dankjewel! Ik denk dat ik met eiwitten gewoon het ‘witte’ van een ei bedoel (de dooier scheiden van het wit). Of bedoel je whey poeder? (eiwitpoeder) :)
mmm wat is deze lekker!! Hoelang kan je deze bewaren?
Hi Ann!
Hijs goed he? :) Ik bewaar de cake (in aluminiumfolie) een dag of vijf in de koelkast en dat gaat prima!
Heb je de dadels echt nodig bij dit recept? En kun je die in elke supermarkt vinden?
Hi Annemarie! Ik zou inderdaad wel dadels gebruiken; dat maakt het brood op een verantwoorde manier zoeter. Indien je dit echt niet lust of wil, zou je het ook zonder kunnen proberen, en kun je wat vers fruit of rozijnen aan het beslag toevoegen!
Is de havermout noodzakelijk? :)
Hoi Anne, je zou de havermout eventueel kunnen vervangen door een ander meel! :)
Hoi Anne,
Als ik boekweitmeel wil vervangen door kokosmeel, hoeveel gram moet ik dan aanhouden?
En je voegt ook havermout toe. Gewoon zoals je die voor het ontbijt gebruikt of echt havermoutmeel?
Groetjes, Cemile
Klopt Cemile, dit is havermout verpulverd tot meel. Als je kokosmeel wil gebruiken zou ik hetzelfde aanhouden, echter veranderen dan wel de macro’s omdat kokosmeel veel vetter is dan boekweitmeel. Je kunt in principe ieder meel gebruiken voor dit brood!
Maar de voedingswaarde veranderd dus wel als je ander meel gebruikt? Wat is de voedingswaarde voor de amandelmeel-versie?:)
Klopt Rianne, amandelmeel bevat meer vet dan een ander meel. Ik zou het complete recept even invoeren in MFP, en dan hoe jij het zou maken!
Hoi Anne, zou je hier ook muffins mee kunnen maken? en heb je enig idee naar de voedingswaarden per 100 gram?
Dat denk ik zeker wel! Als je hetzelfde beslag aanhoudt, en dan verdeelt over muffinbakjes (iets minder lang bakken!) dan moet dit zeker lukken.
De voedingswaarden per 100 g staan als het goed is in MyFitnessPal onder bananenbrood - Fannetiek :)
Ik heb hem net gemaakt en wauw, wat is ie lekker! Dank voor het recept Anne!
Enjoy Bente! :)
Kan ik ook rijpe bakbananen gebruiken
Dat lijkt me geen probleem :)