
Wat te doen met pompoen?
Beetje flauwe titel, en een beetje late to the party misschien, maar ik heb sinds deze week de pompoen ontdekt.
Niet dat ik niet van het bestaan van de pompoen afwist, maar ik stond er niet eerder bij stil dat deze groente (of fruitsoort? help me ff) amper calorieën bevat, veel vitamines én vezels en dus goed vult (en veel van te eten is). Raad eens wat ik graag doe? Veel eten. En op dit moment graag met zo weinig mogelijk calorieën.
Daarom, nu het nog kan, hieronder een tweetal recepten met pompoen. Twee ja, want na het maken van het eerste recept bedacht ik me dat ik er ook een pompoen cake van wilde maken. Because cake.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte Protein Pumpkin Mousse a la Fannetiek:
800 g pompoenstukjes (van Albert Heijn, gesneden en wel, lekker makkelijk)
2 scoops Whey Isolate
80 - 100 g banaan (optioneel)
kaneel als topping
Hoe maak je de Protein Pumpkin Mousse a la Fannetiek:
Simpel. Kook de pompoenstukjes goed gaar en giet af. Gooi de stukjes terug in de pan en mix dit met de staafmixer tot een glad mengsel. Voeg de banaan en de whey toe en mix ook dit door het beslag. Voila, helemaal hartstikke pompoen mousse aka volume tot de max aka weinig calorieën en toch een volle maag. Triple win.
Macro’s per portie a 400 g (ja zo veel ja): 211 kcal, waarvan 1 g vet, 20 g carbs en 28,5 g eiwit (waarvan 5 g vezels en 12 g suiker)
Maar goed en toen:
Wat heb je nodig voor een Protein Pumpkin Cake a la Fannetiek:
400 g pompoenstukjes (van Albert Heijn, gesneden en wel, lekker makkelijk)
1 scoops Whey Isolate
50 g banaan (optioneel)
30g meel naar keuze
120 ml eiwit
1 tl bakpoeder
vanille extract (of vanillesuiker)
PAM / cooking spray
Optioneel maar aan te raden: (veel) spicey kruiden zoals nootmuskaat, kaneel, en/of koekkruiden
Bakblik(je)
Hoe maak je de Protein Pumpkin Cake a la Fannetiek:
Ook simpel. Verwarm de oven voor op zo’n 180 graden. Volg de stappen bij bovenstaand recept en maak de Pumpkin Mousse. Met een beetje geluk heb je dat zoals ik dus al gedaan, de helft opgegeten als ontbijt en heb je nu 400 g mousse over. Mooi. Gooi daar dan het meel, de eiwitten, het bakpoeder en de kruiden bij en mix alles tot een glad beslag.
Spray een bakblik in met cookingspray en giet het beslag in het blik. Dit gaat een klein uur (ca. 50 min) de oven in. Check even of ‘ie gaar is en voila: pompoen brood. Volledig laten afkoelen, dan snijden en eten.
Macro’s per portie (indien de cake verdeeld is in 8 stukken): 75 kcal, waarvan 1 g vet, 9 g carbs en 7 g eiwit.
“Because cake”
Dat is alles wat telt… every other argument is invalid…
Leuk blog weer Anne!!! Lekker bezig en die cake ziet er echt zo gruwelijk uit! Weet jij wellicht of de consistentie van de cake veranderd zodra je de whey eruit haalt? Ik kan niet tegen whey en mijn eiwitpoeder heeft zo”n overheersende smaak die ik liever niet in baksels stop.
Die cake ziet er echt heel goed goed uit! Na het werk naar de AH dus. Pompoensoep for dinner en cake voor daarna. Thanks!
Wat een leuk recept! Ga m vanmiddag gelijk maken!
Hoe veel eiwitten is 120ml ongv?
Dit staat gelijk aan zo’n 3 a 4 medium eieren! Enjoy :)
Ja ga ik maken! Super leuk weer, ik hou van jouw recepten! Weet je toevallig hoeveel medium eieren (of eiwit van eieren) je moet gebruiken om 120 ml eiwit te hebben?
Haha yay! Thanks Valerie! En 120 ml eiwit zijn circa 3 a 4 (medium) eieren! Hoop dat ie smaakt!
Ziet er heerlijk uit! Moet de pompoen geschild zijn? Weet jij dit? Gr Vera
Ja zou ik wel doen Vera :)
Die cake ziet er lekker uit. Maar het idee van pompoen trekt me totaal niet. Misschien moet ik niet zo zeuren en het gewoon maar eens proberen ;)
welke smaak Whey Isolate zou hier bij passen? zelf heb ik op het moment Vanille, zou dit lekker zijn denk je? leuk recept!
Ik gebruik zelf idd ook altijd de Whey Isolate vanille Bibi :) werkt perfect!
Hoi! Ik heb gisteren geprobeerd je pompoencake te maken! Helaas was die helemaal mislukt.. Helemaal een drap aan de binnenkant.. Kan het zijn dat het misschien 300 gram meel moet zijn ipv 30gram? Ik heb verder alle stapjes gevolgd van mouse naar cake.. Of heb je een ander idee? Hoor graag vn je! Groetjes Leonie
Hi Leonie! Nee, er moet echt 30 g meel in :) Wellicht moet je de cake wat langer in de oven laten staan en dan op een wat lagere temperatuur. Het verschilt een beetje per oven, 50 - 75 minuten.
Oké! Ga ik dat nog een keer proberen! Dank je! groetjes Leonie
Kun je deze cake ook maken zonder Whey Isolate?
Ja hoor Rivka! Dan wordt de cake iets minder zoet en minder eiwitrijk. Je zou er dan wat extra banaan bij kunnen doen. Let wel; de macro’s veranderen dan ook!
Leuk recept. Ben sowieso een sucker voor alles met pompoen, dus ga deze zeker uitproberen.
Hm, de bekende drap van Leonie had ik hier ook.. zo gauw ie wat gekoeld was heb ik hem omgekeerd en nog eens lang in de oven gehad tot er iets van een cake ontstaan zou.. en dat proces is nog in gang, hou nu een dubbele baktijd aan..
Overigens heb ik geen whey gebruikt..
Hmm, nu heel benieuwd of ie dan wel is gelukt?
Helaas, want het bleef “papperig”.. de smaak was oké maar in het algemeen viel het me tegen.. zonde, want ik ben dol op pompoen!
Inderdaad zonde! Misschien toch met whey proberen, of extra banaan of extra eiwit. Als het mij lukt moet het echt iedereen lukken haha :)
Ik heb m 2 x gemaakt en beide keren was de bovenkant verbrand en de binnenkant niet gaar:( what to do?! Hij ziet er zo lekker uit!
Hmm ik durf het zo niet te zeggen Michelle! Het enige wat ik kan bedenken is langer laten bakken op een lagere temperatuur?
Kan hij nog lager in de oven? Je kunt m halverwege ook even afdekken met zilverfolie.
Daar gaat ie dan! Hopelijk komt ie net zo lekker de over uit als de spinaziecake.
Ik had precies hetzelfde! Pap van binnen.. En helaas niet zo mooi als op de foto! En ook banaan, bakpoeder en wat extra meel gebruikt. En nog 45 min extra in de oven gezet op 150 graden. Hoor graag wat the key to success is, want hij leek me erg lekker!
Blij dat het toch is gelukt zo! En hoop natuurlijk dat ie smaakte :)
Ook hier drap van binnen: zelfs twee keer 50 min in de oven gehad! Bijzonder!
Hoi! Hoeveel vanille extract?
Groetjes
Naar smaak :)