Processed with VSCO with a2 preset

Boeken Tiptoptien

Toeval of niet, maar ik kreeg afgelopen week drie dezelfde vragen uit verschillende hoeken over goeie boeken. Dat rijmt niet alleen, maar ik vind het ook wel een leuk onderwerp gezien de vakantie voor veel mensen er nog aankomt, of omdat je gewoon graag leest. Net als ik. Binnen. Onder een dekentje en een kopje thee, want zomer.

Ik heb mijn nerdbril eens even opgezet en hieronder een selectie gemaakt van boeken die ik óf heb gelezen of nog ga lezen. En van boeken die ik nog niet in mijn bezit heb maar wel graag wil hebben. Hint.

De boeken staan in compleet niet-logische volgorde, dus kijk even wat je ermee doet. Komt ie!

Powervrouwen – Julia Pimsleur
Getipt door mede girlboss Aranka over deze powervrouw herself. Steeds meer vrouwen starten een eigen bedrijf – bijna twee keer zoveel als mannen. Maar slechts 3 procent weet dat bedrijf om te toveren tot een miljoenenbusiness; de meesten blijven steken op het niveau ‘leuk en aardig’ of komen net rond. Julia Pimsleur niet. Zij slaagde erin door te dringen tot de 1 miljoen dollar-club. Haar nieuwe missie: meer vrouwen de kans bieden in haar voetsporen te treden. In Powervrouwen vertelt zij op luchtige en slimme toon hoe zij en zeven andere vrouwen met een fantastisch idee fondsen ophaalden, een relevant en sterk netwerk bouwden en uiteindelijk opschaalden naar een miljoenenbedrijf. Snap je ;-)

“IT ALWAYS SEEMS IMPOSSIBLE UNTIL IT’S DONE.”
Motivation for Dreamers & Doers – Kathryn Petras and Ross Petras
Ah yes. Een van m’n favs. Het boekje vol verzamelde quotes van grote of minder grote namen, maar die het gewoon heel erg lekker doen. Ook tof trouwens om kado te doen. Aan jeselfie. Wat dacht je van deze: “I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed – Michael Jordan. Snap je.

Beweeg! – Arie Boomsma (inclusief m’n Vondelsquad)
Het boek van Arie Boomsma (yes, mijn gym heeft een boek ha!) en de trainers van de Vondelgym, waaronder mijn PT Le Mikey. Waardoor het boek voor mij net even wat meer betekent dan een ander boek over training. Over ‘Beweeg!’: ‘Arie wil iedereen in beweging krijgen om een gezonde en gelukkige levensstijl te ontwikkelen. In Beweeg! behandelt hij samen met trainers en coaches van zijn eigen Vondelgym de meest gehoorde excuses die mensen hebben om niet in beweging te komen. ‘Veel excuses die in dit boek behandeld worden, kwamen ook in mijn hoofd op. Moe, lange werkdagen, druk gezinsleven, te veel andere dingen… Elk hoofdstuk begint daarom met zo’n excuus – gevolgd door deskundig advies, praktische tips, inspirerende praktijkverhalen, diverse sportoefeningen (van touwtje springen tot supermans) en gezonde recepten (van smoothies tot salades). En als er geen excuses meer zijn, zit er nog maar één ding op… Bewegen!’. Ok Arie.

Goud op je bord
Het enige kookboek dat ik ken – door en voor sporters – waarin de macro’s worden vermeld bij ieder gerecht. Halleluja. En alle recepten komen ook nog eens rechtstreeks uit de keuken van sportheaven Hotel & Congrescentrum Papendal in Arnhem. Hoe kun je lekker en toch gezond koken? Is het mogelijk verantwoord te eten zonder daarvoor uren in de keuken te staan? Kun je iets speciaals bereiden als je voor de ingrediënten niet eerst stad en land af wilt reizen? En kan voeding bijdragen aan een topprestatie? Yessir! Dat bewijst het sportieve kookboek Goud op je bord. Goud op je bord bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. De gerechten zijn onderverdeeld in ontbijtgerechten, lunchgerechten, tussendoortjes, maaltijdsoepen en hoofdmaaltijden voor alle seizoenen. Naast de recepten vind je in het boek interviews met topsporters als Esther Vergeer, Siem de Jong, Marianne Vos, Naomi van As, Bram Som, Kamiel Maase, Rafik Zohri en Esmé Kamphuis. Zij delen allen hun visie op de betekenis van voeding voor topprestaties en presenteren hun favoriete gerechten. Heel erg leuk, en interessant. Vind ik dan he.

Nooit meer te druk – Tony Crabbe
Dit boek heb ik zelf niet gelezen, maar wel een aantal goeie verhalen over gehoord. Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat je helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Onze inboxen en to-dolijstjes puilen uit, veel mensen verwachten iets van ons en burn-out is de grootste bedreiging op de werkvloer. Nooit meer te druk is geen timemanagementboek, Tony Crabbe gebruikt nieuw psychologisch onderzoek en biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet. Lijkt me hartstikke fijn. Ik zet ‘m op m’n to-do-lijstje. o wait.

Huidpijn – Saskia Noort
Meenemen op vakantie en in een keer uitlezen. Ik was al erg fan van deze girlboss, en ben net dertig bladzijden begonnen in het boek maar man, ik kan het amper wegleggen. Een korte beschrijving: ”Huidpijn’ is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt. Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN’erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde. Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.’ Lezen. Doen.

De kookboeken van miss Kroes
Hier dacht ik in eerste instantie dus heel weinig mee te hebben. In tweede instantie nog, want ik kan 1) niet koken en 2) het stoort me intens dat er geen macro’s bij de gerechten vermeld staan en 3) iemand die modder eet vertrouw ik nu eenmaal minder snel, maar hey, ik ben hartstikke vergevingsgezind en ontving onlangs het laatste receptenboekje van Rens ‘On the go’. De omschrijving klinkt als volgt: ‘Op veler verzoek komt Rens Kroes, bekend van Powerfood en Powerfood – Van Friesland naar New York nu met meeneemgerechten. Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchtrommel; heerlijke salades voor bij een zomerse picknick; snacks voor na je work-out: On the go biedt je 49 powerfoodrecepten die goddelijk smaken, goed voor je zijn én makkelijk zijn mee te nemen. Daarnaast laat Rens zien hoe je je meals makkelijk prept én welke bakjes je moet gebruiken, dus wellicht leer ik er ook nog wat van. Alle flauwekul daar gelaten, deze chick doet het gewoon heel erg goed (en slim) en alleen de foto’s zijn het kopen van het boek al waard.


En zo zijn er nog duizend boeken die ik wil lezen of die ik je als tip wil meegeven. Er werd me ook gevraagd welke boeken er nu goed of handig zijn als je meer wil weten of krachttraining, maar – naast Beweeg! – vind ik het erg lastig om hier iets zinnigs op te zeggen.

Mijn main tip zou zijn: doe het! in plaats van lezen, maar ik kan me voorstellen dat je ook geïnteresseerd bent in de anatomie van het menselijk lichaam en alle informatie omtrent voeding en (kracht)training. Dat ben ik ook. Daarom volg ik de studie van Menno Henselmans (Bayesian Bodybuilding) en houd ik een boel websites in de gaten over nieuwe onderzoeken of met het laatste nieuws op het gebied van fitness, bodybuilding en een healthy lifestyle.

Je bent nooit uitgeleerd in dit vak en na drie maanden in een gym te hebben gestaan, of na één wedstrijd te hebben gedraaid ben je nu eenmaal géén (GEEN) deskundige of erger nog, coach.


Overigens! Mijn collega blogster Annemerel schreef een boek, en Jelmer de Boer deed ook een trucje met woorden waarvoor je jezelf op een wachtlijst kunt zetten. Voor zijn boek dan. Wordt half oktober verwacht.