Vragenrubriek van Fannetiek #6

Vragenrubriek van Fannetiek #6

Ja hoor, vraag maar raak! Ik beantwoord alles. Ok, bijna alles. Ik ben niet alwetend natuurlijk, al denk ik soms zelf van wel. Ook deze maand weer leuke vragen, thanks daarvoor and keep ‘m coming! Staat jouw vraag er niet tussen? Geen nood! Er volgen nog heel veel vragenrubriekjes. Dus heb je een brandende vraag? Schroom dan niet en stel ‘m via dit vragenformulier.

Fann-vraag: ‘Ik train zo’n 3-4 keer per week (zowel kracht als cardio) en ik ben bewust bezig met mijn voeding. Nu merk ik dat mijn huid vetter is in weken dat ik goed bezig ben met mijn lichaam, en puistjes/vlekken in mijn gezicht krijg. Erg vervelend natuurlijk! In weken dat ik minder op mijn schema kijk, wat helaas soms voorkomt, dan heb ik hier minder last van. Ik eet altijd voldoende groente en fruit, dus daar kan het niet aan liggen, vandaar dat ik vermoed dat het aan de shakes ligt. Heb jij tips hoe ik dit kan oplossen?’
Fanntwoord: Iedere huid reageert anders op veranderingen in het voedingspatroon en helaas heeft de een hier meer last van dan de ander. Zelf heb ik ook last van een onrustige huid als ik veel eiwit neem (of slecht slaap, of moe ben, of in wedstrijdprep zit haha) en er is denk ik niet veel wat je er aan kunt doen. Zorg dat je je huid iedere dag goed schoonmaakt (ik gebruik micellair water van Garnier – heel fijn) voor je gaat slapen, neem voldoende rust (veel slaap doet wonderen) en verander niet te veel en te vaak van voedingspatroon/-middelen. Wat ik overigens recentelijk heb ontdekt is de gezichtslijn van Gladskin. Zij hebben allerlei antibacteriële huidcrèmes. Check het hier.

Fann-vraag: Wat doe je voor warming up en cooling down?
Fanntwoord: Eigenlijk niet veel bijzonders :) Ik ga niet eerst een kwartier fietsen of lopen om warm te worden. Ik train met gewichten, dus doe m’n warming up ook met gewichten. Een aantal Romanian deadlifts (lege stang), bent-over-rows, military presses en een aantal squats en shoulder dislocations. Alles met een lege stang. Ik voel zelf vaak aan wanneer m’n spieren wat zijn opgewarmd en kan dan beginnen met m’n training. Met de nadruk op vaak, want ik heb onlangs een spier verrekt tíjdens m’n warming up en heb daar – nu een week later – nog steeds last van. Iets met eigenwijs.

Fann-vraag: In je blogs zie ik zo nu en dan amino’s terugkomen. Hoe zit dat nou? Werkt het echt, beschermt het je spieren, groeien je spieren nu sneller? Als ik op internet kijk zijn er veel onderzoeken die zeggen dat het weinig bewezen effect heeft, maar hoe zie jij dit?
Fanntwoord: Graag verwijs ik je naar de blog die ik eerder schreef over welke supplementen ik gebruik en waarom. Hier leg ik per supplement uit wat het doet en waarom ik het gebruik. Let wel, dit is geen advies, maar gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Supplementen mogen geen vervanger zijn van gezonde en verantwoorde voeding.

Fann-vraag: Je hebt een keer geschreven over faomrollen. Nu ben ik benieuwd of jij dit ook in je trainingen gebruikt en op welke manier? Ik ben op zoek naar een manier om hersteltrainingen thuis te doen en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met een faomroller.
Fanntwoord: Klopt. Ik heb dat een tijdje geprobeerd, maar om heel eerlijk te zijn ben ik te laks om dat ding overal mee naar toe te sjouwen en elke dag te gebruiken. Wat ik wel doe – als ik echt héél erge spierpijn heb – is thuis even een aantal roloefeningen. Vooral mijn benen en rug hebben het af en toe zwaar te verduren. Mijn ervaring is overigens dat het flink pijn kan doen, maar wél de spieren (en knopen) losmaakt op een goede manier. Pijn is fijn zullen we maar zeggen. En, super tof: foamrollers komen dus ook gewoon in deze roze kleur.

Fann-vraag: Hoeveel herhalingen maak je per keer en hoeveel setjes? Zelf doe ik bij armen/schouders meestal 12-10-8-6 en dan steeds iets zwaarder. Maar met beenoefeneningen (bv squat) doe ik vaak meer herhalingen, omdat ik het idee heb dat je je benen zwaarder kan/moet trainen.
Fanntwoord: Ik train met het uitgangspunt dat elke eerste set een PR poging moet zijn. Mijn coach bepaalt vaak het (minimale) gewicht wat ik moet gebruiken en ik ga daar dan overheen (indien mogelijk) als ook met het aantal herhalingen. Wedstrijdje met jezelf zeg maar. Afhankelijk van de oefening verschilt dus ook het aantal herhalingen. Over het algemeen worden vaak drie of vier sets gemaakt met 8-12 herhalingen, dus wat jij noemt is helemaal prima, al naar gelang je doel natuurlijk. Meer herhalingen maken een set overigens niet per se zwaarder (ja, qua uithoudingsvermogen), het verzwaren van de gewichten wel. Als jij 15 squats maakt met 50 kg in je nek, probeer dan eens tien herhalingen te maken met 55 kilo of meer. Zo lang je sterker wordt, is er vooruitgang en boek je dus progressie.

Fann-vraag: Ik vind jouw recepten super leuk om te maken maar wat doe ik met al dat eigeel dat niet wordt gebruikt? Ik gooi nu vaak halve eieren weg en dat vind ik zonde.
Fanntwoord:
Haha, heel herkenbaar. Ik gebruik daarom vaak eiwitten uit een pak en het liefst die van MuscleMeat. Smaakt 100% naar the real deal en is daarnaast het enige vloeibaar ei-eiwit uit pak op de markt zonder E202(conserveermiddel) en E300-331(voedingszuur), omdat het niet 30 dagen in de schappen hoeft te liggen (diepvries).

That’s a wrap! Ik hoop dat jouw vraag er tussen zat. Zo niet, stel deze dan gerust via het vragenformulier onderaan deze blog.