ff rust

ff rust

Zo. Rustdag. Buiten fluiten de vogeltjes, de zon schijnt en ik lig in volkomen rust op de bank met mijn twee kleine katjes. Oversized trainingsbroek aan, een nog grotere trui en twee dampende koppen thee op tafel (ik maak altijd twee koppen tegelijk. Mocht iemand dit herkennen, hoor ik het graag). Klinkt relaxed he? Is het ook. Sterker nog: die rust heb je nodig om groot en sterk te worden.

Image

Linker foto: Mr. Vegas op links. Nexus op rechts.
Rechter foto: Nexus die mijn thee drinkt.

Misschien denk je goed bezig te zijn door iedere dag je lichaam compleet af te matten in de sportschool. Maar meer is niet altijd beter, en less is more geldt niet alleen voor je make-up. We kunnen onszelf wel verbeteren door meer of harder te trainen, maar ons lichaam is niet gemaakt om onbeperkt mee te trainen. Helaas. Elke keer dat je traint, zet je je lichaam als het ware aan tot herstel. En dit herstel (lees rust) is misschien wel de beste fase in het trainingsproces. Trainen zonder voldoende rust is zelfs zinloos. Even een uitleg.

Tijdens een training nemen de hartslag- en ademfrequentie toe, en stijgen je lichaamstemperatuur en energieverbruik. Ook je vochthuishouding en je hormoonregulatie veranderen (tijdelijk). Daarnaast treden er verschillende chemische reacties op in je lichaam, en komen er verbrandingsprocessen op gang. Eigenlijk ‘beschadig’ je je spieren tijdens een intensieve workout. Gelukkig zijn dit slechts minuscule beschadigingen, en reageert jouw lichaam hierop met een ‘herstelprogramma’. En dat is maar goed ook, want uiteindelijk wordt het spierweefsel sterker door dat herstelprogramma. Kort samengevat maakt een flinke training je spieren ‘kapot’, waarna jouw lichaam zichzelf herstelt en zelfs sterker maakt dan voor die training. Je lichaam wil niet dat het weer zo ‘beschadigd’ wordt en maakt zichzelf dus ‘sterker’. Met andere woorden ben je ná een training dus sterker dan voor die training. Dit fenomeen wordt ook wel supercompensatie genoemd: er wordt een prikkel aan het lichaam gegeven waardoor uiteindelijk de fysieke conditie wordt verbeterd.

Supercompensatie

Na verloop van tijd neemt het effect van supercompensatie weer af en keert je lichaam terug in de ‘oude’ conditie van voor de trainingsintensiteit. Daarom is het belangrijk om op tijd weer een nieuwe trainingsprikkel aan je lichaam te geven. De meest ideale situatie is dat je je workouts zo op elkaar laat aansluiten, dat je op het hoogste punt in de herstelcurve weer gaat trainen (zie afbeelding (via Fitness-Tips.nl)). Voor maximaal resultaat zou je twee keer per week één spiergroep moeten trainen. Zorg daarnaast voor voldoende afwisseling in je trainingsschema (verander deze elke zes tot acht weken) en onthoud: bouw voldoende rustmomenten in tussen je trainingen! Gemiddeld heeft je lichaam zo’n 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Dit hangt wel af van de intensiteit van je training, het herstelvermogen van jouw lichaam, en je huidige conditie.

Wat ik doe op rustdagen? Bloggen, mijn social media bijhouden, nieuwe recepten uitproberen, boodschappen, met de katjes spelen, m’n nagels lakken (stay tuned: heb een perfecte nagellak ontdekt!) en nog honderd andere dingen. Maar nu blijf ik nog even liggen. Wie brengt me nog een kop thee? Of twee?