Koken met Fannetiek: proteine pannenkoeken

Koken met Fannetiek: proteine pannenkoeken

Zondag Pannenkoekendag! Alhoewel het voor mij bijna elke dag pannenkoekendag is. Niet alleen omdat ik het woord ‘pannenkoek’ dagelijks zo’n dertig keer gebruik (in uiteenlopende situaties), maar omdat deze goddelijke hapjes herhaaldelijk in mijn dieet voorkomen. Zo maak ik tijdens het ‘foodpreppen’ de zogenaamde Harry-pannenkoeken (Harry is de begeleider bij de FlexChallenge en organisator van de FlexCup). In ons voedingsschema staan tarwepannenkoeken vaak als maaltijd vermeld, en wel met deze verhoudingen: twee pannenkoeken bestaan uit 48 gram tarwemeel, vier eiwitten en één heel ei. Deze verhoudingen zijn overigens afgestemd op mijn dieet, maar probeer het maar eens: echt lekker!

Maar over die pannenkoeken wil ik het nu niet hebben. Want kijk heel even naar bovenstaand plaatje en je weet dat het nóg lekkerder kan, net zo simpel en net zo gezond. Elke dag rond half negen ‘s ochtends staan er honderd variaties op deze pannenkoekjes op Instagram, en dus kon ik niet achterblijven. Geïnspireerd door anderen maakte ik mijn eigen variant (zie foto hieronder). Dus let goed op en ook jij maakt je eigen proteïne pannenkoekjes!

Wat heb je nodig voor circa 5-6 medium pannenkoekjes (voor 2 personen)

1 (zeer) rijpe banaan
3 eiwitten (je kunt ook 1 heel ei gebruiken en twee eiwitten)
50 g magere kwark
2 el ongezoete amandelmelk (of water/melk naar keuze)
2-3 el havermout
50 g boekweit- of speltmeel
1 scoop eiwitpoeder (ik gebruikte hiervoor Whey Perfection van BodyenFitshop)
1,5 tl bakpoeder

Mix het geheel even in de blender/cutter en voila, als het goed is heb je nu een mooi – vrij dun- pannenkoekenbeslag. Afhankelijk van het soort wheypoeder, kan het zijn dat je iets meer water/melk moet gebruiken. Geen wheypoeder? Aanschaffen dan! Grapje  :) Doe er dan wat meer havermout in. Ook dan heb je meer melk/water nodig. Check je beslag of het dun genoeg is om mee te bakken.

Verhit wat kokosolie (of PAM spray your way in to the fire) in een pannetje en giet hierin een beetje beslag. Houd de pannenkoeken medium van maat en bak ze mooi bruin aan beide kanten. Ik bak meestal een stapeltje (dat staat ook leuk :)) en versier deze met plakjes banaan, pecannoten, bosbessen, frambozen, appel, you name it, alles kan er op! Zie onderstaand mijn eerste poging (Wat dat paarse is? Dat is de topping: magere kwark gemixt met bosbessen – very yum!)

Eetsmakelijk & laat me weten of ze zijn gelukt!

5-6 medium pannenkoekjes bevatten 500 kcal, 70 g koolhydraten, 45 g eiwit en 4 g vet.

Best goed gelukt. Voor een eerste poging ;-)

Best goed gelukt. Voor een eerste poging ;-)

En dit is hoe het er eigenlijk uit moet zien. Working on it :)

En dit is hoe het er eigenlijk uit moet zien. Working on it :)