'Memories over macro's'

‘Memories over macro’s’

Stel jezelf het volgende voor. Je bent 60 jaar oud, gelukkig (getrouwd), misschien wel kinderen – die inmiddels ook het huis uit zijn – en je belt met een oude jeugdvriendin.

Jullie kennen elkaar van een oude studietijd en hebben altijd contact gehouden. Na wat geklets over koetjes en kalfjes worden de vakantieplannen besproken en halen jullie herinneringen op aan die ene vakantie vijfendertig jaar geleden in Italie. Die vakantie waarbij zij werd gebeten door een kwal, die ene oogverblindende Italiaanse ober waar jullie geen woord van verstonden en dat ongelofelijke ontbijtbuffet. ‘Weet je nog?’

Even is het stil. Je weet het nog. Het enige wat jij je echter kunt herinneren aan die tijd is dat rotgevoel op het strand, je niet prettig voelen in een bikini en de vele ijsjes waar je nee tegen hebt gezegd.

Die herinneringen wil je niet, toch?

Memories over macro’s

Ik heb het al honderd keer gezegd en ik ga het nog honderd keer zeggen: memories OVER macro’s. Herinneringen over afgezegde etentjes. Feestjes over blaadjes sla. BBQ’s over proteinshakes. Gelukkig zijn en je oprecht gelukkig vóelen over plastic bakjes met kleffe rijst, en gezondheid over ribben tellen.

En een good shape? De perfecte shape? Een figuur waarbij jij je prettig voelt en waarnaar je lachend kijkt in de spiegel iedere dag? Ja, zeker. Graag zelfs. Maar niet als het ten koste gaat van jouw sociale leven en vooral: jouw state of mind.

Je hebt precies niets te zeggen over hoe jouw leven verloopt. Het enige wat je wel in de hand hebt zijn jouw gedachten en de keuzes die je maakt. Nu, straks, en morgen.

Iedere dag voor de spiegel staan en zeuren om wat je ziet. Op de bank zitten mokken omdat je al twee weken stil staat ‘op de weegschaal’ (fck de scale anyway). Nee zeggen tegen uitjes, feestjes, etentjes, festivals en andere plekken waar je memories for life maakt. Wil jij later écht diegene zijn die niet op groepsfoto’s staat maar wel in het bezit van duizend-en-een selfies met zichtbare buikspieren? Wil je terugkijken op een voornamelijk chagrijnig bestaan van trainen, cardio, eten, slapen, en repeat waarbij de bar(bel) op vrijdagavond jouw grootste vriend is? Ik hoop het niet.

Sterker nog: ik denk dat ik dit nu zo opschrijf omdat ik in mijn leven júist een triljoen feestjes en etentjes afgeslagen heb omdat mijn macro’s ‘net zo lekker on point’ waren, of omdat ik per se die avond wilde trainen. In een lege sportschool. Omdat de rest wél een sociaal leven had.
Ik heb duizenden keren nee gezegd tegen taart, koekjes, snoep, BBQ’s, feestjes en dinnerparty’s. Dat was vaak een bewuste keuze, klopt. Maar ik kan me nu zo moeilijk herinneren waarom ik dat ook alweer deed.

Let wel,

Don’t get me wrong: deze overpeinzingen zijn geen vrijbrief om compleet los te gaan, nooit meer te sporten en andere ongezonde dingen te gaan ondernemen. Alles behalve dat.

Ik hoop alleen dat je op zoek gaat – of bent – naar een stukje balans. In je leven, je lijf maar vooral in je hoofd. Zoek naar een eet- en beweegpatroon dat bij jou past. Kies volwaardige voeding, drink liters water, ga sporten, track je macro’s als je wil weten hoeveel van welke macronutrienten je nu eigenlijk binnenkrijgt en of dit voldoende is (of te veel) om jouw gewenste doelen te behalen, en track je macro’s vooral niet als je dat niet wil.

Ga naar dat feestje, drink dat wijntje, eet die hamburger, bestel die dubbele mayo, maak die dansjes en sla die training over als je een dag geen zin hebt. Vertrouw er op dat áls je dat doet de wereld niet ophoudt met draaien. Dat je niet de volgende dag ineens vijf kilo bent aangekomen of je al je spiermassa kwijt bent. Dat gebeurt niet, beloofd.

Zoek naar balans, of beter: zoek naar wat werkt in jouw leven en vooral naar wat niet werkt. Wat goed werkt voor een ander, kan zomaar eens niet voor jou werken en dat is ok. Maak bewuste en verantwoorde keuzes en maak vooral ook af en toe de keuze om eens niets te kiezen en gewoon te doen.

Fijne zaterdag lady, go make memories.

xoxo

Pic by Nanda Hagenaars