Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat

Vroegah waren rust, reinheid en regelmaat de pijlers van de opvoeding van jonge kinderen. Vraag maar eens aan je oma, en wellicht ook je moeder herinnert zich de drie R’s als het aankomt op het opvoeden van kinderen.

Maar eigenlijk zijn die drie waarden ook nu je ‘groot en sterk’ bent nog steeds heel belangrijk.

Rust

Let maar eens op hoe je je voelt als je niet voldoende rust neemt, door welke omstandigheid dan ook. Je herstelt minder snel (pijntjes blijven), je hebt meer en vaker ‘trek’ (snaaidrang) en bent minder goed in staat om nee te zeggen tegen de verleidingen in de supermarkt. Niet omdat je niet wil, maar omdat je geest simpelweg te moe is om snaaigoed af te slaan. De oplossing is redelijk simpel: slaap 6 tot 8 uur per nacht en zorg voor een zo goed mogelijk slaappatroon: iedere dag rond dezelfde tijd je oogjes dicht doen en iedere dag rond dezelfde tijd de wekker. Ritme!

Reinheid

Ik acht je redelijk in staat om goed voor jezelf te zorgen, dagelijks te douchen en je tanden te poetsen, maar denk ook aan je leefomgeving. Stofzuigen, dweilen, de ramen een keer open doen, je beddengoed buiten hangen, en drieëntwintig sportwasjes draaien (welcome to my life). Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest en ook dat werkt door in hoe je je voelt. Plus: het opruimen en poetsen van je huis telt gewoon als cardio he. So you know.

Regelmaat

We zijn ook maar gewoon mensen en mensen gaan heel goed op regelmaat. Een baan, een studie, een redelijk vast dagpatroon (inclusief slaapritme dus); het klinkt vast saai en je kunt wel heel hard roepen dat je ‘iedere dag iets anders wil doen’, maar heel eerlijk: gaat niet werken. Ik ben zelfstandig ondernemer met soms dertig afspraken kriskras door de stad per week, maar zelfs in mijn chaotische agenda zorg ik voor regelmaat waar ik kan. Ik deel mijn dag in in blokken, denk aan mail, trainen, meetings, editen etc. Doe ik dit niet, dan dwaal ik af en verlies ik mijn focus.

De afgelopen twee weken waren voor mijn doen zeer chaotisch door mijn verhuizing en doe-het-zelf-praktijken, en ik merk dat ik dan direct minder goed slaap, minder eet (ik eet inderdaad minder bij stress), sneller moe ben en letterlijk de dagen kwijt ben. Niet fijn. Ik ben dan ook blij dat inmiddels al mijn meubels staan en ik dit tik aan mijn nieuwe werkbar/tafel/bureau.

My point is, dat life is gonna happen to you. Every damn day. Thank goodness. Dat houdt ook in dat je niet alles goed gaat doen, planningen niet altijd zullen lopen zoals je wil, en er soms gewoon tegenslagen zullen zijn. Je kunt wel veel zelf regelen, en dat begint bij kleine dingen zoals ik je hierboven vertel.

Jouw (re)actie op een tegenslag of teleurstelling bepaalt jouw state of mind, niet andersom.
Remember that.