Koken met Fannetiek: zalmburgers

Koken met Fannetiek: zalmburgers

Yes, weekend! En dus alle tijd van de wereld om te trainen, te relaxen én te koken. Althans, recepten aan te dragen en dan vooral goed meekijken in de keuken hoe het moet :)

Als je dit leest heb je misschien net een bord friet gegeten met kroketten en broodjes hamburger. Of je gooit net de zakken van de Chinees weg. Best herkenbaar toch: zaterdag of zondag is vette-bek-dag. Voor mij dus niet. En ook al mis ik de klodders mayo en borden snacks soms best, heb ik er ook wel lol in gekregen om recepten te zoeken die net zo goed thuis horen op een weekenddag. Niet te moeilijk, voedzaam en heel lekker. Vandaag: zelfgemaakte zalmburgers op pitabrood met verse spinazie. Om toch een beetje in de vette hoek te blijven. Goede vetten (omega 3!) welteverstaan. Let op, hierrrrrr het recept!

Nodig voor zes (kleine) zalmburgers:

3 normale zalmfilets (ca. 500 gram)
1 middelgrote uit
1 teentje knoflook
1 eiwit
1 tl kokosolie
Viskruiden van Verstegen (zonder zout)
1 tl sambal
snufje peper
sap van een halve limoen
1 handje spinazie per burger
pitabroodjes

Nodig voor de dressing:
3 el griekse yoghurt
half teentje knoflook
1 tl gesnipperde ui
klein beetje sambal (naar smaak)
snufje peper
paar druppels limoen (die je toch over hebt van de burgers!)

Hoe maak je het:
Voor de dressing hoef je enkel alles in de blender te gooien. Even op de hoogste stand en voila; de dressing is klaar. Snel he? Het ‘zalmgehakt’ maak je door eerst de ui, de knoflook, het limoensap en de kruiden even te blenderen. Snijd dan de zalm in kleine blenderklare stukjes. Doe deze héél kort (echt heel kort) door de blender. Afhankelijk van je machine kan een paar seconden al voldoende zijn. Je wil geen zalmmousse, wel? Nu heb je een mooi zalmgehakt. Voeg hierbij het eiwit en kneed even door elkaar. Maak nu zo’n vijf á zes zalmburgertjes. Verhit een pan op hoog vuur en smelt hierin de kokosolie. Bak beide kanten van de burgers even kort aan. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (afhankelijk van je oven). Haal de burgers uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Laat de burgers zo’n tien minuten garen in de oven en rooster ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster, grill of wat jij wil. Besmeer de broodjes met wat dressing, leg er wat spinazie op, burgertje er op, en aan tafel!

Enjoy!

Het kookproces:
Zalmburgers in de maak