NoGymtimidationHere #5

NoGymtimidationHere #5

’T’is ook nooit goed hè’.

Denk je dat wel eens bij of over jezelf? Ik wel. Ik moest dan ook lachen (wederom om mezelf) omdat ik al begonnen was aan deze blogpost en ineens inzag dat ik het ook doe: mezelf vertellen dat ik niet goed genoeg ben of iets niet goed doe.

En dat is stom want de afgelopen tijd gaan heel veel dingen juist wél heel goed (als ik er even over nadenk). Het feestje rondom de lancering van mijn boek is bijna geregeld (ok, we zijn een heel eind), ik heb een toffe nieuwe presenteer-klus binnen (waarover later meer), trainingen gaan lekker, Team Fannetiek draait op volle toeren, ik zit pretty good in m’n vel en I mean come on, ik heb verdorie een boek geschreven wat over minder dan een maand in de winkels ligt.

Stom schuldgevoel

En toch baalde ik deze week van mezelf omdat ik vond dat ik geen ‘leuke’ content heb om te posten en omdat mijn schouder-circuittraining inmiddels twee keer is opgenomen en ik daarover nog steeds niet tevreden ben. Ik voel me soms letterlijk schuldig als ik – door drukte of werkzaamheden achter de schermen – niet zo veel post of laat horen online. Now that’s just stupid.

Daarom ging ik voor de serie #NoGymtimidationHere op zoek naar zaken om te onthouden als ik mezelf mentaal onderuithaal. Tuurlijk, je kunt niet iedere dag er voor de volle 100% voor gaan, en je voelt jezelf heus niet altijd on top of the hill, maar jezelf negatieve gedachten aanpraten en gelóven; dat is echt zonde van je energie. In ieder geval van mijn energie.

Mochten negatieve of onzekere gedachten de overhand nemen, bedenk dan eerst dit:

Stop met vergelijken

Of het nu online is, of met je BFF of je collega; we hebben er een handje van onszelf te vergelijken met anderen. En die ‘anderen’ lijken het altijd beter te doen dan jij. Maar! Die ‘anderen’ vergelijken zichzelf waarschijnlijk ook weer met andere mensen. Misschien wel met jou. Dus waarom zouden we ons überhaupt druk maken om wat een ander heeft. Je weet nooit wat iemand echt voelt of denkt tot je het vraagt. We kunnen elkaar beter steunen en luisteren naar een ander dan onszelf vergelijken met anderen en ons daardoor rot voelen. Eens?

What you think you become

Daar heb je ‘m weer, maar als je keer op keer je eigen stomme gedachten blijft herhalen, dan ga je er op een gegeven moment ook in geloven. ‘Ik ben niet goed genoeg’ / ‘Zucht, ik ben dik’ / ‘Ik kan dit niet’ / ‘waarom lukt mij toch nooit iets’ / etc. Stop. Nu. Je bent precies goed zoals je bent en hey, als jou iets niet bevalt, verander dan de situatie. Of houd op met klagen.

Je mág klagen (even dan)

Juist als je even niet lekker in je vel zit of je down voelt, kan het heel fijn zijn jouw frustraties te uiten. Stop ze daarom vooral ook niet weg. Je bent niet alleen en je bent niet de eerste die zich zo voelt en zeker niet de enige. Klaag een end weg bij je BFF of moeder. Doe ik ook. Zij zorgen ervoor dat je zaken beter kunt relativeren (‘je bent niet dik’, ‘die foto is hartstikke mooi’ of ‘stop met klagen over leuke content want doe normaal An’. Ok.)

You repeat what you don’t repair

Een van mijn favoriete uitspraken en het is waar. Je kunt niet verder met sommige dingen (of het nu mentale of fysieke progressie is) als je niet eerst accepteert en opruimt wat er achter je ligt. Fix je problemen, kom je gedachten onder ogen en repair what is broken. Anders blijft het zich herhalen.

Kijk eens naar wat er wél is

Yes! Kijk eens naar de dingen die wel goed gaan en benoem ze ook. Wees eens trots op de stappen die je hebt gezet (waarheen dan ook) en high five jezelf. Het is ok om te zeggen ‘damn, dat heb ik genaild’, in plaats van te denken ‘mwah ja dat ging wel goed maar ja, nu heb ik dit of dat nog niet voor elkaar’. Nou en! Je bent verder dan waar je gisteren was toch? Precies.

Kortom, het is heel makkelijk om te klagen, jezelf naar beneden te halen of zelfmedelijden te hebben. Het is ook heel erg zonde van je energie, en dat moet je leren inzien. Relativeren, accepteren, waar nodig veranderingen aanbrengen en soms lekker even klagen.

Remember, morgen is er weer een nieuwe dag.

:)

Ps: heb je mijn andere blogs in de #NoGymtimidationHere serie ook gelezen?