They see me rollin'...

They see me rollin’…

Ik moest twee keer lezen toen ik het advies kreeg een foamroller te gaan gebruiken bij mijn trainingen. Een wattes? Een foamroller. Een schuimrubberen rol waar je lekker mee kunt rollebollen. Serieus? Yep. En wel hierom:

Wat is een foamroller?
De foamroller is een grote rol, vaak gemaakt van rubber, die zogeheten ‘triggerpoints’ (knopen en verklevingen) in jouw lichaam verwijdert met als doel de flexibiliteit en mobiliteit van je lijf te verbeteren. Dit zorgt voor een betere houding en kan zelfs blessures voorkomen. De foamroller zie je tegenwoordig steeds vaker in diverse fitnesscentra, maar is ook ideaal thuis te gebruiken. Foamrolling is onderdeel van de self myofascial release techniek.  Ik zie de vraagtekens in je ogen. Wacht.

Self-myofascial release massage
Self-myofascial release massage is een vorm van massage dat je op jezelf toepast. ‘Myo’ betekent spier, en ‘fascia’ is het bindweefsel dat je spieren en ander weefsel omringt. Door middel van training, blessures of een slechte houding kunnen spieren en bindweefsel abnormaal samenkleven, waardoor knopen ontstaan. Met behulp van de foamroller is het mogelijk om deze knopen aan te pakken en mogelijk te verlichten.

Foam_Roller

Wanneer moet ik met een foamroller trainen
Veel mensen gebruiken deze vorm van zelfmassage zowel voor als na het trainen. Wanneer je nog nooit de foamroller hebt gebruikt, is het verstandig om de foamroller pas ná een training toe te passen. Zie het als een soort cooling down. Deze vorm van zelfmassage kan namelijk erg gevoelig zijn (echt heus, geloof me), waardoor het fijner is als je spieren nog warm en soepel zijn. Raak je wat meer gewend aan de druk van de foamroller, dan kan het foamrollen als onderdeel van de warming-up worden meegenomen.

Hoe gebruik je een foamroller
Wanneer je lekker ‘foamrollt’  zul je merken dat bepaalde plekken veel gevoeliger zijn. Dit is de plek waar de meeste knopen zitten. Voor een algemene ontspanning van de spier gebruik je methode 1. Om specifiek de gevoeligere plekken aan te pakken gebruik je methode 2.

Methode 1: Voer 1-3 setjes uit van 10-20 herhalingen voor iedere release techniek (gericht op een specifieke spiergroep) die je toepast. Rol over de volle lengte van de spier.

Methode 2: Je begint met het rollen op een spier en wanneer je een pijnlijke plek hebt gevonden probeer je de plek aan te houden voor minimaal 30 seconden en dat herhaal je 1-3 (sets) keer.

Werking foamroller
Doordat je met je eigen lichaamsgewicht over de foamroller rolt voer je druk uit op de knopen in je spierweefsel. Hierdoor druk je de elastische spiervezels weer terug naar een rechtere positie in lijn met de overige spiervezels. De subtiele kracht die je toebrengt stimuleert de spier om verder te ontspannen en spanning te verminderen.

292-camo-roller-h2

Foamrollen is niet voor iedereen
Self-myofascial release is overigens niet aan te raden voor mensen met bloedsomloopproblemen. Wanneer je snel last hebt van blauwe plekken of als jouw spieren meer (langer) pijn doen (of juist minder gevoel hebt in je spieren), dan is het beter om te stoppen met deze vorm van zelfmassage. Vraag dan eens aan een fysiotherapeut wat handig is.

Ps. Er wordt gefluisterd dat het gebruik van een foamroller cellulitis zou verminderen. Het is het proberen waard toch?

Meer weten over ‘gewoon stretchen’ en waarom je dat vooral niet moet doen? Je leest het hier.

 article-myths

Inspiratie: wct.nl