Waarom de gemiddelde vrouw faalt in fitness

Waarom de gemiddelde vrouw faalt in fitness

Best hard hè, die titel. Ik zal het uitleggen. Tijdens een rondje scrollen door het wereldwijde web kwam ik een artikel tegen waar ik om moest lachen, maar wat me ook aan het denken zette. Het stuk gaat over het feit dat mannen en vrouwen die aan fitness doen, ergens a long the way wel leren hoe sport en voeding hun lichaam veranderen. Ongeacht de reden waarom ze ooit begonnen met sporten. Dat is top. Vrouwen hebben echter vaak verkeerde ideeën over wat nu écht gezond is, en wat wel en niet werkt voor een mooi lichaam. En dat is zonde. Daarom hieronder de go’s en de no’s voor effectieve trainingen. En ladies, don’t be offended. It’s written by a girl.

Vrouwen geloven graag in sprookjes

NO: Op Facebook en Pinterest (of Tumblr, Weheartit, you name it) staan vaak zogenaamde ‘workout challenges’ die helemaal niet zo uitdagend zijn als ze lijken. Nog belangrijker: ze geven je niet het figuur wat de afbeelding ernaast belooft. Vergeet de ‘100-dagen-squat-challenge’ en laat zitten dat ’30-days-abs-workout-plan’. Vrouwen die deze oefeningen als heilig verklaren geloven in plaatselijk vet verliezen.  En dat bestaat niet. Een beter figuur krijg je door een juist trainingsschema en – misschien nog wel belangrijker – een goed voedingsschema.

GO: Toch zie ik hier een lichtpuntje: steeds meer vrouwen geven blijkbaar iets om een pittige workout. Ook al nemen ze niet direct de juiste stappen, de eerste interesse is gewekt. Yes! Zoek je goede en betrouwbare oefeningen die wel (bewezen) effect hebben? Zoek dan op dezelfde plek als waar je de verkeerde oefeningen vindt: social media. Zoek naar professionele trainers en atleten en kijk naar de workouts die zij posten en pinnen.

squat-challengelaat deze challenge voor wat het is..

Vrouwen begrijpen weinig van gezonde voeding

NO: De allergrootste valkuil bij fitness (ja, ook bij atleten) is voeding. Dit geldt begrijpelijkerwijs ook voor de gemiddelde persoon. Daarmee bedoel ik degenen die hun Tall Latte ‘zonder slagroom’ nemen en salades onder eiwitten rekenen. En dan heb ik het nog niet over crashdiëten, veel meer eten dan je per dag nodig hebt (even eerlijk: weet jij hoe 100 gram aardappel er uit ziet? Zonder weegschaal?) en simpelweg niet weten wat gezonde voeding is.

GO: Kennis is macht dames, en gelukkig kunnen we tegenwoordig overal lezen over gezonde voeding en heeft elk voedingsmiddel een eigen labeltje. Geloof niet alles wat je leest, maar léés alles wat je ziet. Ga te rade bij een diëtist of stel een vraag aan een voedingswetenschapper (die zitten gewoon op Facebook), maar blijf vooral zelf je gezonde hersenen gebruiken. Voedingsleer hoeft niet moeilijk te zijn als je de tijd neemt om er wat over te lezen en te leren. Misschien begrijp je dan waarom een crashdieet nooit een antwoord is (iets met zoutinname en vocht vasthouden). Soepdieet? Anyone?

Vrouwen hartje cardio

NO: Veel vrouwen doen enkel en alleen aan cardio (lees: kilometers op de loopband/crosstrainer/door het park) en houden het hier bij. “Ik eet super gezond, ik ren vijf dagen per week, maar ik krijg die laatste paar kilo’s er niet af!” Zou dit jouw uitspraak kunnen zijn? Dan denk ik dat je al weet wat ik ga zeggen.

GO: Kom als-je-blieft een keer van dat cardioapparaat af en grijp een halter. Een halter zei ik, geen dumbelltje van een kilo. Ga een paar keer per week aan de slag met (zware) gewichten en leer het verschil tussen gemiddeld resultaat en awesome resultaat.


cardio
Vrouwen zien slank voor fit

NO: Die dame op de voorkant van jouw favoriete tijdschrift is slank. Klopt. Maar dat betekent niet automatisch dat zij fit is. De maatjes 34 en 36 onder ons snappen niet per se meer van een goede workout en kennen niet alle dieettrucs. Echt heus. Dat zijn geen goed ontwikkelde spieren die je ziet. Dat is een uitstekend sleutelbeen.

GO: Begrijp me niet verkeerd; er bestaan heel veel slanke én fitte vrouwen. Maar denk niet dat je gewicht kunt verliezen zonder enige vorm van spiermassa. You need them’ muscles baby! Google eens op Jessica Arevalo of Nathalia Melo en vertel me dan eerlijk dat je niet ook zo’n lichaam wil (maar misschien niet weet hoe). Dan heb ik goed nieuws: Jij kunt ook zo’n lichaam krijgen. Een fantastisch lichaam is namelijk niet alleen voor de elite-atleten onder ons. Het is voor iedere gemiddelde vrouw die niet meer gemiddeld wil zijn.