Vragenrubriek van Fannetiek #2

Vragenrubriek van Fannetiek #2

Nieuwe maand, nieuwe ronde, nieuwe kansen én, een nieuwe Vragenrubriek van Fannetiek. Ik kreeg afgelopen maand weer heel veel (goeie!) vragen van jullie in mijn inbox en hieronder vind je een selectie, uiteraard inclusief antwoord! Staat jouw vraag er niet tussen? Geen nood! Er volgen nog heel veel vragenrubriekjes (stel jouw vraag dan even via dit vragenformulier).

Fann-vraag: Ik vind het moeilijk om m’n voeding goed over de dag te verdelen waardoor ik er ‘s avonds ‘achter kom’ dat ik nog best veel moet eten om aan m’n macro’s te komen. Hoe deel jij dit in/verdeel jij dit over de dag? Heb je hier tips voor?
Fanntwoord: Jazeker. Plannen! Ik plan vaak een avond van te voren in wat ik de volgende dag ‘moet’ eten om mijn macro’s te halen. Ik vul dit in een online omgeving in (dit kan heel goed in de app MyFitnessPal) en ik zorg er tevens voor dat ik al mijn voeding die ik overdag eet heb ‘geprept’. Dus op zondagmiddag maak ik alvast brocolli, kipfilet, rijst of andere dingen die ik overdag eet. Dan weeg ik dat per ‘bakje’ af en hoef ik ‘s ochtends alleen maar de koelkast open te trekken, m’n bakje te pakken en I’m good to go. Door te plannen weet je zeker dat je je macro’s haalt en voorkom je dat je ‘s avonds 1000 kcal tekort komt. 

Fann-vraag: Ik vind het lastig om echt gezond te eten, want als je alles vers eet moet je het ook mee kunnen nemen, kost het meer tijd en mango’s/passievruchten bijvoorbeeld zijn best wel duur. Hoe doe jij dit allemaal?
Fanntwoord: Het klopt dat foodpreppen (dus eten bereiden en een aantal dagen bewaren in de koelkast) even wat tijd kost. Ik sta zondagmiddag zo’n twee uur in de keuken. Maar dan ben ik voor de rest van de week wel klaar. Ik neem m’n bakjes eten mee naar kantoor (of naar waar ik dan ook heen ga) omdat ik zo slechte keuzes qua voeding voorkom. Iemand die veel onderweg is, is vaak aangewezen op tankstations of wegrestaurants en ik heb daar nog nooit écht gezonde voeding zien liggen. Een broodje kaas met ham en mayonaise is wellicht ‘lekker makkelijk’ maar niet de beste keuze (voor mij dan in ieder geval) en staat dan ook niet op m’n dieet. Mango’s en passievruchten zijn lekkere fruitsoorten, maar een kilo bananen van de supermarkt kost nog niet de helft van wat die exotische vruchten kosten en is net zo’n gezonde keuze. Misschien zelfs wel beter.

Fann-vraag: Doe jij alleen aan krachttraining en helemaal geen cardio?
Fanntwoord: Yup, momenteel doe ik niet of nauwelijks cardio. Cardio kan perfect werken indien je wat laatste kilo’s kwijt wil en je vetpercentage wil verlagen (samen met een daarop afgestemd voedingsplan en een negatieve energiebalans), maar je komt er niet per se strakker van in je vel te zitten. Laat staan dat het mij de gewenste spiermassa oplevert. Plus; van cardio krijg ik honger en verbrand ik nog meer calorieën dan met krachttraining, wat inhoudt dat ik nóg meer moet eten om aan te komen.

Fann-vraag: Ik neem vaak 150 ml magere yoghurt met wat muesli en fruit. Maar kan ik beter kwark nemen? Of maakt dit in principe niet uit?
Fanntwoord: Dat ligt er aan wat je wil binnenkrijgen qua macronutriënten. In magere kwark zit meer gram eiwit per 100 ml dan in magere yoghurt (circa 13 g eiwit tegen respectievelijk zo’n 3,5 g). Magere kwark is daarom een makkelijke en snelle manier om aan je eiwitten te komen!

Fann-vraag: Ik wil graag aankomen in spiermassa, maar wil absoluut geen shakes/poeders/eiwitrepen gebruiken. Moet dat?
Fanntwoord: Nee absoluut niet. Het is slechts een makkelijke manier om snel aan eiwitten te komen, maar eiwit kun je ook heel gemakkelijk uit andere voeding halen. Dat heb ik zelfs liever. Lees de blog die ik eerder schreef over eiwitshakes, of je ze wel of niet moet nemen en wanneer.

Fann-vraag: Ik gebruik de KreAlkyn tabletten (al een week of 6) maar ik vroeg me af of ik nu een tijdje moet stoppen en na een paar weken weer opnieuw moet gaan gebruiken.
FanntwoordCreatine is voor de meeste krachtsporters effectief. Het is een stof die van nature in je lichaam voorkomt, maar door extra creatine te nemen kun je tijdens heftige inspanningen iets beter presteren. Je kunt bijvoorbeeld net iets sneller sprinten of net iets meer kracht zetten tijdens een oefening. Inname van extra creatine gebeurt vaak via een ‘creatine inname schema’. Ondanks dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat langdurig gebruik van creatine schadelijk is, wordt tot op heden aangeraden om de volgende vuistregel te hanteren: Time on = Time off. De tijd dat je extra creatine inneemt, is gelijk aan de tijd dat je geen creatine inneemt. Ik gebruik zelf deze creatine en volg een zes weken on, zes weken off schema. Benieuwd naar welke supplementen ik nog meer gebruik? Kijk dan even hier.

Fann-vraag: Ik eet clean, train vier keer per week en toch krijg ik dat laatste randje vet niet weg. Help!
Fanntwoord: Dit is een vraag die ik veel krijg en ik snap wat je bedoelt. Mijn eerste vraag is dan altijd: weet je zeker dat je clean eet en hoe intensief train je? Want clean eten wordt naar mijn mening wel eens onderschat. Of overschat. Waar ik op hamer (en dat blijf ik doen): weet.wat.je.eet. En ja, dat houdt in dat je je eten moet wegen en yes, dat betekent calorieën tellen en grammetjes afwegen, maar gelukkig zijn daar duizenden apps voor die het telwerk overnemen. Rest jou alleen de juiste hoeveelheden te gebruiken. En hoe train je? Wat voor schema heb je? Maak je – al geeuwend – honderd herhalingen met een halter van een paar kilo of ga je kruipend de gym uit? Get your sweat on.

Fann-vraag: Ik wil graag een laag vet percentage en mooie spieren. Helaas kan vet verliezen en spieren opbouwen niet tegelijk. Maar waar begin je mee als je op nul begint? Eerst afvallen (cutten) of eerst opbouwen (bulken)?
Fanntwoord: Klopt. Het is nagenoeg onmogelijk om deze twee zaken tegelijk te doen. Vet verliezen is makkelijker dan spiermassa opbouwen (voor vrouwen dan) en het ligt geheel aan je ‘startpositie’ waarmee je wil beginnen. Stel dat je flink wat kilo’s te zwaar bent, raad ik aan om eerst de nodige kilo’s af te vallen door een goed voedingsschema te volgen, gecombineerd met intensieve weerstandstraining en hier en daar wat cardio. Let wel: ook om af te vallen is krachttraining key. Plus, het is leuker :) Zodra je tevreden bent met je gewicht, kun je een (kleine) positieve energiebalans creëren en spiermassa opbouwen. Daarmee zul je ook wat stijgen in vet, maar dat heb je er zo weer af! Andersom kan ook hoor, begrijp me niet verkeerd, maar houd je startpositie in de gaten.

Fann-vraag: Wil jij jouw eet- en trainingsschema met ons delen?
Fanntwoord: Nee. Ha! Daar kan ik heel kort over zijn. De reden daarvoor is dat mijn trainingsschema elke maand verandert en gericht is op mijn doel (het podium – check. Dat is dus al over een half jaar – check.). Ook mijn voedingsschema is specifiek op mijn podiumambitie gericht, en helpt jou niet om jouw doel te bereiken. Wel geef ik tips en trucs waar ik kan. Beloofd :)

…………………………………………………………………………..

Ik vind overigens dat iedereen zijn of haar doel zou moeten kunnen bereiken. En misschien ben je al hartstikke goed bezig, maar loop je steeds vast en mis je progressie. Zie je door de bomen het bos niet meer, en ben je een beetje verdwaald in de wondere wereld van voeding en haar fabels. Want wat is waar, wat werkt wel, wat werkt niet en wat moet je eten (en wat vooral niet) om jouw droomlichaam (abs!) te krijgen.

Voor iedereen die meer advies wil dan de tips in mijn blogs heb ik goed nieuws: binnenkort bied ik online voedingsadvies-op-maat aan. Gewoon hier, op Fannetiek.nl. Omdat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt (gediplomeerd voedingsconsulente – check) en dit graag met jou wil delen. Dus stay tuned, binnenkort vertel ik meer.

Enne.. Coach Fannetiek klinkt best goed toch?