Processed with VSCO with a3 preset

‘Leven van de likes’

Mic on – *testing one two one two*

Sinds ik mijn beste beentje voor zet in de wondere wereld van social media heb ik al een boel trends voorbij zien komen. Ontbijtbordjes met de mooist versierde havermoutjes, mirror selfies, gym selfies, duckfaces, und so weit, und so weit. Sterker nog, ik heb aan ongeveer iedere trend meegedaan. Zonder shame in my selfie game. En nog.

Hashtag keeping it real

Nu ik echter al wat jaartjes meedraai in diezelfde online wereld en mijn geld letterlijk verdien door mijn mainly online business, zie ik de laatste tijd een nieuwe trend op mijn timeline voorbij komen. Timeline ja, want ik heb simpelweg geen tijd om iedere story te bekijken, en door het dagelijks veranderende algoritme van Instagram houd ik niet meer bij wie wat aan het doen is en waarom.

Wat mij opvalt is dat iedere fitgirl_lisaxxx, fitkim1983 en fitmetmij_123 tegenwoordig erg druk is met #keepingitreal. Dit door de welbekende voor- en nafoto’s, of twee verschillende houdingen met precies dezelfde boodschap: ik ben trots op mijn lichaam en niet bang het te laten zien. Ook niet als ik zit en ‘rolletjes’ heb, bloated of niet bloated ben, en ook niet wanneer ik 3 cm cellulitis op mijn linker kuit heb als ik mijn benen over elkaar sla. En de ‘oh yes ik keep het hartstikke real als ik zo goed als naakt mijn daily smoothie drink’, waarbij een kruis zo goed als in mijn gezicht wordt geduwd terwijl ik net wakker ben en me daardoor verslik ik mijn koffie. Thanks ja, for keeping it real.

Luister, ik snap het. Ik snap wat je probeert te vertellen. Ik juich toe dat wij vrouwen ont-zet-tend trots zijn op ons lichaam, hoe we er ook uit zien, wie we ook zijn en waar we ook vandaan komen. Maar loopt dit hele keeping it real gebeuren niet een beetje uit de hand? Helpt het anderen daadwerkelijk gemotiveerd te raken, of is het gewoon een nieuwe manier voor het krijgen van meer likes, followers en aandacht?

Attention attention..

There, I said it. Ik vind het – yes, dit is mijn mening en hiermee moet je het doen – insane dat ik per dag minstens dertig vrouwenlichamen voorbij zie komen, allemaal even mooi, met een tekst eronder zo lang dat ik verwacht een geschatte leestijd erbij te krijgen over dat dit een ‘echt’ lichaam is (deze dames hebben vaak allemaal een vetpercentage van onder de 17%), met rolletjes (waar?) en dat we vooral net zo trots moeten zijn als zij. Hoo stop wacht.

Een ‘echt’ lichaam? Wat is een echt lichaam? De foto’s van sommige very-in-shape-ladies online zijn écht zo in shape. En hebben écht zo mooi haar, en écht zulke hoge jukbeenderen. Trust me, I know them. En what about de vrouwen die we niet eens zien online? Er zijn waarschijnlijk miljoenen bossgirls out there killing it. En die dames zijn net zo echt en net zo trots. Mijn punt is dat door dit soort ‘keeping it real’ vergelijkingsfoto’s je alsnóg de ‘minder mooie’ kanten promoot van een lichaam. Je wijst op onzuiverheden en onzekerheden. Zou het niet veel real-er zijn om het niet uit te vergroten, je kleren aan te houden en een foto te maken van jezelf met een ijsje op dinsdagmiddag omdat het te freaking warm was om binnen selfies te maken.

Het vergelijken van een lichaam met een ander lichaam is nog steeds een vergelijking. Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg voor positieve berichten en vooral positieve gedachten omtrent ons lichaam en hoe we er uit zien. Ik juich voor alle fitjourneys waarin iemand daadwerkelijk gezónder is geworden door haar gewicht te verlagen. Ik ben voor alle positieve riedeltjes onder toffe foto’s met mooie filters, maar please, keep it classy.

Gebruik de hashtag #bodypositivity niet om maar een excuus te hebben om steeds je kleren uit te trekken.

Leven van de likes

Dat ik mijn kleren aanhoud en niet iedere dag mijn buikspieren of billen laat zien om likes te genereren betekent niet dat ik niet trots ben op mijn lichaam. Het betekent niet dat ik nooit onzeker ben. Het betekent niet dat ik jaloers ben op een ander lichaam. Het betekent niet dat mijn verhaal beter is, dat ik meer ben, beter, slechter of minder dan een ander.

Ik ben blij dat ik niet hoef te leven van likes, want in the end, likes won’t pay the bill. Business does. Ik vind dat eigenwaarde, zelfrespect en selflove niets van doen zouden mogen hebben met hoe je er uit ziet.

En by the way, whatever happend met die mooi versierde havermoutjes?

*drop mic*

 

En jij? Wat vind jij eigenlijk? Ben benieuwd (drop hieronder je eigen mixtape):