Processed with VSCO with hb1 preset

Happy AF

Ik was al aan deze blogpost begonnen toen ik gisterenochtend het volgende gesprek hoorde in mijn sportschool:

‘En, merk je al wat van de behandeling?’

‘Mwah. Ik weet het niet. Een klein beetje denk ik. Maar plan me dinsdag maar weer in hoor’.

(Het zou gaan om vetafbrekende en huidverstevigende behandelingen. Don’t ask.)

‘Ok, nou ik ben wel benieuwd naar het eindresultaat hoor! Sport je er ook bij?’

‘Ja ik sport eigenlijk iedere keer na zo’n behandeling’.

‘En houd je je voeding ook goed bij?’

‘Jaa absoluut! Ik let echt heel goed op, en ik eet heel gezond. Ik eet sowieso geen brood en …’

Ik had genoeg gehoord en liep meesmuilend naar buiten.

Balans much?

Deze blogpost zou eigenlijk gaan over balans. En over het vinden van die balans. En mijn overtuiging dat inner peace en geluk leidt tot (o.a.) die balans.

Ik poste onlangs een foto op Instagram (gewoon een blij-ei-selfie) waarop klaarblijkelijk mijn happiness doorschemerde. En het ís ook zo. Ik ben een intens gelukkig meisje. Of powervrouw. Of beide.

Blij-ei.

Uiteraard doordat ik door mijn business kan gaan en staan waar ik wil, ik mijn passie om andere meiden te begeleiden in het behalen van hun doelen iedere dag kan uitoefenen, ik een fantastische man heb en me iedere dag zeer geliefd voel en – om het zwijmel-gehalte van deze post te beperken – ik gewoon erg blij met alles wat er op dit moment gaande is in mijn leven.
No shame in my happiness game.

Zoals ik al eerder vertelde in mijn Fannetiek de Zomer in serie is dat lang niet altijd het geval geweest. Ik ben mijn bedrijf en social media ook niet begonnen omdat ik de meest gelukkige persoon op aarde was. Ik vond dat ik wat te vertellen had. Dat is onveranderd, maar mijn weg naar oprecht geluk was een bewogen weg. Vallen, opstaan, veel deuren open doen en veel ook weer sluiten. Ik besef me dat ook ik heus niet alles altijd goed heb gedaan. Maar ik heb nog steeds iets te vertellen. Juist door mijn eigen journey en de visie die ik hierdoor heb ontwikkeld en jou die graag vertel.
Niet alleen op fannetiek.nl maar straks ook in mijn boek FIT AS FCK.

Omdat je daarop nog heel even moet wachten, lijkt het mij leuk om minimaal een keer per week een artikel te schrijven dat jou dichterbij geluk brengt. Wat dat voor jou ook moge zijn. Artikelen die jou meer inzicht geven in het vinden van balans. Geluk, Gezondheid en Good Shape. Remember? De 3 G’s.

‘Gezond’

Even terug naar het gesprek wat ik opving in mijn gym. Want ladies, let’s define ‘gezond’. Wat is gezond? Iedere dag trainen tot het eelt op je handpalmen staat maar geen seconde gelukkig zijn met wat je ziet in de spiegel? Niet kunnen genieten van een all-you-can-eat sushi spree met vriendinnen zonder drie paniekaanvallen vooraf? Een vetafbrekende dure behandeling? Nooit meer brood eten?
Seriously, dat laatste zou ik intens erg vinden.

Wat is dan wel gezond? Volgens de Van Dale betekent dit niet veel meer dan ‘lichamelijk in orde, niet ziek’. Ok thanks, maar dan weten we nog niet zo veel. Heel eerlijk: ‘gezond’ is erg moeilijk definieerbaar. Er bestaat niet zoiets als ‘gezond’ of ‘clean’ voedsel. Jouw lichaam wéét niet wat het binnenkrijgt, en denkt niet in termen van ‘gezond’ of ‘ongezond’ en telt ook niet in dezelfde 24 uur per dag als jij en ik dat doen.

Jouw lichaam ziet – zoals al eens eerder uitgelegd – de macronutriënten die het binnenkrijgt, en maakt onderscheid in koolhydraten, vetten en eiwitten (en mineralen en vitaminen). Je lichaam heeft het meest aan volwaardige en whole voedsel. Voeding waar jouw binnenkant blij van wordt en optimaal mee functioneert, al naar gelang jouw doelen.

Brood (om even bij dit voorbeeld te blijven) schrappen is niet alleen heel zonde (want lekker) maar ook onnodig (mits uiteraard geen allergieën). Sure, veel mensen die ‘stoppen met brood eten’ verliezen gewicht. Dit komt echter niet door het schrappen van brood, maar door het schrappen van kilocalorieën. Door het schrappen van twee boterhammen met pindakaas (lees: 300 of 400 kcal) per dag. Oftewel: zij krijgen minder energie binnen dan zij verbruiken (iets met ‘energiebalans’).
Over die energiebalans lees je uiteraard in mijn boek nog veel meer.

Happiness

Ook ga ik het in FIT AS FCK uitgebreid hebben over een ‘gezonde’ mindset (jouw gedachten ‘in orde’ dus, en geen ‘zieke’ gedachten ;-)

Want jammer maar waar: ik zie en hoor nog steeds heel vaak dat meiden het hebben over ‘addicted to the gym’. Over ‘cheatmeals’. Over ‘fitnessaddict’ of ‘superlean’ zijn en wat al niet meer. Voor iemand die nieuw is in de fitnesswereld en gewoon fit wil worden, zijn dit onwijs slechte berichten en niet erg bevorderlijk voor hun motivatie. Het extreme ‘fitnessleven’ van veel meiden is niet ok.
Trainen en fitness (of wat voor workouts dan ook): very ok.
Niet ‘zonder de gym kunnen’ of ‘geen gymsesh (seriously is that even a word) missen’: niet ok.

Een hoog gehalte aan eetstoornissen ligt juist verborgen diezelfde fitnesswereld. Trust me, I know. Jezelf en je lichaam kapot trainen om maar een legitieme manier te hebben om ‘gestoord’ met voeding om te gaan. Ik ken meiden die vinden dat ze iets ‘te veel’ hebben gegeten op een dag, en zich afvragen of ze nu misschien 30 minuten cardio extra moeten doen. Ik ken meiden die zeer slechte ervaringen hebben gehad met bepaalde diëten, veel te strenge of onwetende coaches hebben gehad (of vetafbrekende en dure behandelingen) en nu niet alleen lichamelijk gebroken zijn, maar ook geestelijk.

Mijn punt is dat al het bovenstaande naar mijn mening niet valt onder geluk, en niet valt onder balans. Niet valt onder gezondheid, niet lichamelijk en zeker niet geestelijk.

FIT AS FCK

Wat balans is, hoe je die het beste kunt vinden, hoe je jouw perfecte shape creëert en hoe je oprecht geluk kunt vinden (en gaat behouden) lees je uiteraard in FIT AS FCK. Tot die tijd heb ik het hier op fannetiek.nl over alles wat te maken heeft met FIT AS FCK worden én zijn.

Nog niet overtuigd? Lees dan ter verfrissing nog eens mijn Fannetiek de zomer in serie vanaf deel 1, en vergeet vooral de 3 G’s niet.

Keep on smiling lady :)

 

Ps: Alle meiden die zich aangesproken voelen door bovenstaande tekst zijn uiteraard van harte welkom in mijn Team Fannetiek.