FIT AS FCK op vakantie

FIT AS FCK op vakantie

En alhoewel vakantie vooral bedoeld is om een heleboel niks te doen, bij te komen, strand, zand, zon en zee, snap ik ook wel weer dat je toch íets wil blijven doen in je vijfsterren all-in resort aan de Spaanse costa. Zo’n drie kilometer lang ontbijtbuffet iedere ochtend is leuk, maar de croissantjes hoeven niet per se mee naar huis. Op je heupen geplakt.

Choose right

Het positieve van zo’n ontbijtbuffet is dat je een kéuze hebt. Iedere dag weer. Je kunt er inderdaad voor kiezen om naast een vol bord scrambled eggs ook drie croissants met roomboter, een minimuffin en een plak cake met aardbeienjam te nemen (maal elf dagen, tien nachten, minus enige vorm van lichaamsbeweging: do the math). Je kunt er echter ook voor kiezen dit een maal per vijf vakantiedagen te doen.

De rest van de dagen #doejenormaal. Een bord vol Griekse yoghurt met watermeloen en wat granola als ontbijt is meer dan genoeg om een werkdag te spenderen op een strandbedje.

Een lunch hoeft niet eens per se, alhoewel een schaal vol fruit (denk aardbeien, watermeloen, mango) een best heel goede keuze is als je toch wat wil snacken. Erg veel honger zal je waarschijnlijk toch niet hebben wanneer zonnen en een keertje naar het water lopen jouw drukste activiteiten per dag zijn. En terecht, want je hebt vakantie.

Wel doen: drink li-ters water of fruitwater per dag. Ook als je geen dorst hebt: drinken. Daarmee blijf je niet alleen gehydrateerd, je voorkomt daarmee eventuele lekkere trek.

File bij het buffet

Op vakantie betekent vaak iedere dag uit eten (of wederom: kilometers lange buffetten). Ook hier heb je wederom een keuze. Jij bepaalt wat je wel en niet eet. Dat is thuis zo, en dat is op vakantie niet anders. Iedere dag helemaal los gaan op al het gefrituurde fastfood? Kan. Maar schrik dan bij thuiskomst niet van het getal op de weegschaal.

Kies ook bij het avond eten voor veel (mager) vlees en groenten, laat alcohol en andere calorie-houdende dranken zo veel mogelijk links liggen. Geen ijsbuffet of drie keer langs de desserttafel. Zwarte koffie kan ook prima. Maak ook hier weer de beslissing of en wanneer je wél los gaat bij het buffet. Een dag per vijf vakantiedagen is prima.

Begrijp me niet verkeerd, iedere dag volledig losgaan kan ook he. Niemand houdt jou tegen. Ik bied je echter ook andere opties zodat je na jouw vakantie nog steeds heel blij bent als je in de spiegel kijkt. En niet alleen om jouw mooie bruine tan.

Work out

Voor iedereen die nog steeds leest en denkt: ‘An, je zeurt niet, ik ben het met je eens, ik wil fit blijven op vakantie, vertel verder’ hieronder een paar workouts die je prima in je hotelkamer of op een wit strand kunt doen.

Geen verplichtingen (want zie hierboven), maar wel lekker om sportief te blijven aan de costa.

Tabata / HIIT iets

(duur: circa 20 min)

Download een Tabata teller op je mobiele telefoon of gebruik een timer.

Begin met een full body warming up of stretch.

Ronde 1

Stel nu de tabata timer in voor ronde 1: duration of activity: 1 cycle – 5 minutes.

1 minuut touwtje springen of joggen op de plaats
1 minuut high knees
1 minuut hakken-billen
1 minuut jumping jacks
1 minuut touwtje springen (of springen zonder touw als je die niet hebt ingepakt. Wat compleet normaal is overigens).

Ronde 2

Dat was ronde 1. Stel je Tabata timer nu opnieuw in.
Duration of activity: 8 cycles – 30 sec, rest: 10 sec. Even die hartslag omhoog ladies.

Je voert iedere oefening 30 seconden uit op volle kracht. Daarna heb je 10 seconden om naar de volgende oefening te gaan. Klaar met de vijf oefeningen? Houd 1 minuut rust en begin opnieuw.

Herhaal onderstaande hele set 3 tot 4 rondes:

Squats
Step ups / knee ups
(jumping) lunges
Burpees (yes, I am sorry)
Plank

En zo heb je een toffe full body workout, die je echt overal ter wereld kunt doen. Let wel op: ga dit nu niet op het heetst van de dag doen. Kies ervoor om jouw strand-workout zo vroeg mogelijk in de ochtend te doen, of ver na zonsondergang.

Tenzij je naar Lapland gaat. Dan zou ik de workout binnen doen.

 

Vanaf mijn Fannetiek HQ wens ik jou een mega fijne zomer (en vakantie)!