Wat is nu waar

Wat is nu waar

Wanneer de tante van de zus van een vriend van de neef van je beste vriendin tien kilo is afgevallen in drie weken door het [you name it] dieet, dan wil jij dat ook. Of dan wil je dat in ieder geval graag geloven.

Check de foto in de header van dit artikel. Zo was ik ook. Ooit.

Iets met energiebalans

Tijdens het verhuizen kom ik een hele hoop spullen tegen. Veel geef (of gooi) ik weg, na een korte nadere inspectie van what de f het in eerste plaats is. Zo stuitte ik afgelopen weekend op een stapel boeken. En die gaan állemaal over fitness, voeding, training en diëten. Het valt me mee dat er geen Cambridge boek tussen zit, ook dat had ik zo geloofd.

En het mooie is; het wérkt ook nog eens. Alle dieet-boeken die je op de foto ziet, maar ook die vandaag de dag in de winkel te koop zijn werken. Maar niet omdat het een macronutrient uitsluit, niet omdat jij geen gluten meer eet terwijl je geen gluten-intolerantie hebt, niet omdat iets Cambridge heet en niet omdat je te pas en te onpas eierkoeken moet eten. Nee. De diëten in dieetboeken werken omdat ze allemaal gebaseerd zijn op het creëren van een energietekort over een langere periode.

Hear say

Maar jij hebt dus gehoord via via via dat er een bepaalde methode werkt. Voor iemand anders. Iemand die je niet kent, nooit hebt gezien en waarvan je het complete verhaal niet kent. Als diegene jou een snoerloze stofzuiger had proberen te verkopen aan de deur, had je de deur waarschijnlijk dichtgegooid. Maar nu gaat het over een geslaagde dieetpoging, en luister je ineens wel. Dat lijkt vreemd, maar dit is precies hetzelfde als wat er gebeurt met alle informatie op social media en op het www.

Iemand roept wat, een ander medium neemt het over en zonder verder na te denken of zich er in te verdiepen roept ineens jouw BFF het ook. ‘Geen carbs meer na 20.00 uur ‘s avonds!’ ‘Van suikervrij word je blij!’ ‘Melk is vergif!’ Wait whut?
Je zoekt een methode die werkt toch? Ga dan eerst eens na of dat wat je hebt gehoord of gelezen überhaupt klopt. Klinkt het logisch? En zo ja, waarom klinkt het logisch? En als je er te weinig vanaf weet, ga dan zelf eens op onderzoek uit.

Hoe weet je wat waar is

Niet. Maar je kunt een heel eind komen door je logische verstand te gebruiken. Biedt iemand op Instagram een 30 dagen (of 15, of 25 of 28, 29 whatevs) ‘resultaat gegarandeerd’ E-book aan? Niet doen. Heeft iemand een ‘Healthy receptenboek’ gemaakt maar zijn de ingrediënten (en dan vooral de macro-nutrienten) nergens te bekennen? Niet kopen. Claimt iemand die billen (of benen of biceps) te hebben gekregen door slechts drie thuis-workouts met bodyweight oefeningen per week ‘en dat jij dat ook kunt bereiken voor slechts 50 euro per maand’? Don’t buy it. And don’t buy the bullshit.

Een serieuze coach, serieuze (online) hulp en een serieus plan of advies kost geld. De persoon in kwestie heeft het liefst een of meerdere opleidingen gedaan en aantoonbare ervaring met clienten. Heeft iemand zelf ontzettend veel baat gehad bij een bepaalde methode betekent dit níet dat jij met dezelfde methode ook die resultaten gaat boeken. Dus als je besluit geld uit te geven aan een gedegen advies, kies dan voor kwaliteit. En kies voor je gezonde verstand.

Resumé

Niet alles wat je leest is waar en niet alles wat waar is is geschreven. De fitness- en voedingsbranche is aan zo veel veranderingen onderhevig dat deze vaak wordt hersteld, en regels en waarheden worden overschreven of aangepast. Dat is ok. Niet heel lang geleden werd er bekend gemaakt dat er een nieuw orgaan in het menselijk lichaam is ‘ontdekt’. Ik bedoel, er is nog zo veel wat de wetenschap niet weet, of nu pas weet. Kun je nagaan wat ‘we’ allemaal nog niet weten.

En langzaam sijpelt ook die waarheid dan weer over de fitnesswereld van nu en bepalen we zelf welke informatie we hieruit halen. Die we geloven en vaak wíllen geloven. Maar in the end is het geen hogere wiskunde: wil je resultaat – en dan écht resultaat – zul je zelf de eerste stappen moeten zetten en bepaalde gewoontes moeten veranderen. Daar komt geen Instagram-fitness-guru aan te pas.

It’s up to you.